Maapähkinäpata: Länsiafrikkalainen pataruoka, joka jättää tilaa luovuudelle

Afrikkalainen ruoka sisältää reilusti mausteita ja tulisuutta, joten se tuo toivottua vastapainoa sateisille keleille. Tämä kasvispata on länsiafrikkalainen klassikkoruoka, josta on tehdä monia eri variaatioita proteiinia ja kasviksia vaihtamalla. Padan keskiössä on maapähkinävoin lempeä maku, jota voi täydentää chilillä omien mieltymysten mukaan. Plussaa tulee myös siitä, että tämän mausteet ovat hyvin saatavilla lähikaupasta, ja vegaaninen resepti on myös suhteellisen edullinen. Kerron samalla vähän laajemminkin tästä afrikkalaisesta maapähkinäpadasta.

Mulle tuli tästä annoksesta hyvin vahvasti mieleen Tallinnan vanhassakaupungissa 2010-luvulla sijainnut afrikkalaisravintola African Kitchen. Ravintolassa tuli käytyä moneen kertaan, sekä hyvän ruoan että lyhyen terminaalimatkan vuoksi. Lähestulkoon aina tilasin sieltä juuri tämäntyyppisen annoksen. Joskus taisin tilata myös sitä versiota, jossa oli lehtikaalta. Se sopisi myös tähän.

Maapähkinäpohjaisia ruokia on myös: Maapähkinänuudelit chilikastikkeella

Tällaisen ruoan kanssa voi tarjota hyvin omia suosikki-chilikastikkeitaan. (Menin itse nyt paremman puutteessa srirachalla.) Padan kanssa voi tehdä blenderissä/monitoimikoneessa tulisen maapähkinätahnan, jota voi käyttää maustekastikkeena ruoan päällä. Pakollinen se ei ole – myös chilikastikkeella pärjää hyvin.

maapähkinä-chilitahna

Afrikkalainen ruoka – tutustuttavaa riittää

Afrikkalainen ruoka on ollut kasvavassa suosiossa viime vuosien aikana, ainakin yhdysvaltalaisessa ruokamediassa. Toivon kovasti, että into leviäisi näillekin nurkille asti, ja että Suomessakin opittaisiin tuntemaan monipuolisemmin afrikkalaista ruoanlaittoa. Ja että ne ihmiset, joiden kulttuuriin ja perintöön nämä ruoat kuuluvat, pääsisivät kertomaan ruoasta itse.

Helsingissä on saatavilla afrikkalaisia raaka-aineita ihan kohtuullisen hyvin afrikkalaisista ja aasialaisista kaupoista, kunhan vain osaa etsiskellä. Kuitenkin, palmuöljy, erilaiset jauhot, jamssi tai kassava ovat monelle vielä paljon vieraampia kuin kalakastikeet ja sitruunaruohot ja sushi-inkiväärit. Itse kaipaisin vähän kättäpidempää siihen, miten näitä tulisi käyttää. Ja miten käyttää suomalaisia kasviksia ruoassa, joka muuten ammentaa Afrikan keittiöistä.

Jos afrikkalainen ruokakulttuuri kiinnostaa, voin suositella Netflixin High on the Hog -sarjaa, jossa kerrotaan afrikkalaisen ruokakulttuurin ja ruoka-ainesten vaikutuksesta Yhdysvaltalaiseen ruoanlaittoon. Parin ensimmäisen jakson perusteella sarja vaikuttaa sopivassa määrin viihteelliseltä mutta myös tunteelliselta. Ensimmäisessä jaksossa sarjan juontaja Stephen Satterfield matkustaa Länsi-Afrikkaan Beniniin, josta hänen sukunsa on lähtöisin, ja näkee oudolla tavalla tuttuja asioita kaikkialla. (Jotta tämä ei vaikuttaisi maksetulta mainokselta, niin lisään että muuten en voi kyllä suositella Netflixiä mitenkään – oon tosi turhautunut siihen, millainen sen tämänhetkinen julkaisupolitiikka on.)

Jos afrikkalainen kasvisruoka kiinnostaa, suosittelen tsekkaamaan Vego-lehden tuoreen Afrikka-numeroon (lokakuu 2022). (Saatavilla Pressreader-järjestelmän kautta, johon Helmet ja monet muut kaupunginkirjastot kuuluu.) Numerossa haastateltiin monia afrikkalaistaustaisia kokkeja ja ruokayrittäjiä. Vegaanisia afrikkalaisia reseptejä oli tosi paljon. Otin itse ylös monia lehden reseptejä ja niissä mainittuja kirjojen nimiä (ainakin Zoe’s Ghana Kitchen, Shereen Jogin East African Cookbook sekä viime vuosina kovasti hypetetty Bibi’s Kitchen). Katsotaan, kuinka hyvin projekti ottaa tuulta siipiensä alle!

Maapähkinäpadan eri versiot

Länsi-Afrikassa kokataan hyvin monia erilaisia versioita maapähkinäpadasta. Domoda-maapähkinäpata on Gambian kansallisruoka. Siihen voidaan käyttää erilaisia vihanneksia, kuten bataattia, kurpitsaa tai jamssia. Pataa valmistetaan useista eri lihoista – naudalla, kanalla ja lampaalla – sekä usein myös ilman lihaa.

Maapähkinäpadan perusajatusta hyödyntäen voidaan valmistaa todella monia erilaisia ruokia. Wikipedia listaa, mitkä ainekset – ainakin – sopivat länsiafrikkalaiseen kasvispataan. Lista on kunnioitettavan pitkä:

  • Tomaatti
  • Sipuli
  • Valkosipuli
  • Kaali
  • Lehtivihreät
  • Eri juurekset
  • Okra
  • Maissi
  • Porkkana
  • Kaneli
  • Paprika
  • Chili
  • Mustapippuri
  • Kurkuma
  • Juustokumina
  • Keitetyt munat

Pataa tarjotaan vastaavasti myös hyvin monien eri hiilareiden kanssa, joita ovat ainakin:

  • Valkoinen riisi (Senegalissa, Mauritaniassa ja Gambiassa)
  • Hirssi tai hirssijauhot (Malissa)
  • Hirssi- tai riisijauhot (Pohjois-Nigeriassa, Nigeriassa ja Pohjois-Ghanassa)
  • Couscous (Länsi-Afrikassa Saharan eteläpuolella)
  • Fufu tai bataatti (Norsunluurannikolla).

Resepti on levinnyt orjien mukana myös Yhdysvaltoihin, ja siksi maapähkinäpataresepteihin törmää suhteellisen usein yhdysvaltalaisissa keittokirjoissa. Toisinaan se kulkee Virginialainen maapähkinäpata -nimellä.

Edullinen afrikkalainen pataruoka

Tällä kertaa puoliso oli kokkaamassa. Tämä nimenomainen resepti syntyi yhdistellen monia erilaisia maapähkinäpadan ohjeita. Tärkein lähde oli budgetbytes. Olen kokannut vuosien mittaan paljon budgetbytesin ohjeilla – varsinkin opiskelija-aikoina. Jos edullinen ruoanlaitto kiinnostaa, suosittelen tsekkaamaan heidän sivustoaan – heillä on aika kattavasti kasvisruokareseptejä, varsinkin jälkkäreitä ja aamu- ja välipaloja.

Kuten monista pataruoista, tästä tulee syötävää useammaksi päiväksi. Pata kestää hyvin uudelleenlämmitystä, joten se toimii lounasrasiassakin.

Kun ulkona on koleampaa, on kiva jos padassa on väriä ja lämpöä. Tämä afrikkalainen ruoka ilahduttaa aina, oli sää mikä tahansa.

länsiafrikkalainen pähkinäpata
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Länsiafrikkalainen maapähkinäpata

Rento tulinen pata, jossa maistuu reilusti pähkinät

Ainekset

  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 2 sipulia hienonnettuna
  • 3-4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • peukalonkokoinen pala inkivääriä hienonnettuna
  • 1 bataatti kuorittu ja kuutioitu
  • 1 tl paprikaa
  • 1 tl jeeraa
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl jauhettua korianteria
  • ½ tl cayennepippuria halutessa
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1,25 dl maapähkinävoita
  • 7-8 dl kasvislientä
  • 1 purkki papuja esim. kidneypapuja
  • 0,75-1 litraa pinaattia tai lehtikaalta pilkottuna. Ei pakollinen, mutta hyvin suositeltavaa.

Ohjeet

  • Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä öljyssä paistinpannulla.
  • Lisää bataatti ja kuivajauheet. Paista muutama minuutti.
  • Lisää tomaattimurska, kasvisliemi ja maapähkinävoi. Sekoita kaikki hyvin ja anna kiehua matalalla lämmöllä n. 20 minuuttia, kunnes bataatti on pehmeää.
  • Muussaa osa bataateista kauhalla, että pata saostuu. Lisää kasvislientä, jos kastike on liian sakeaa.
  • Lisää kidneypavut ja halutessasi lehtikasvikset. Anna kiehua n. 5 minuuttia, kunnes lehtivihreät pehmenevät.
  • Tarkista maku ja lisää suolaa ja mustapippuria (ja halutessa chiliä) tarpeen mukaan.
  • Koristele annos pilkotuilla maapähkinöillä ja chilikastikkeella. Syö täysjyväriisin kera.

Lisätietoa

Tarjoa ohessa halutessasi maapähkinäkastiketta – resepti alla.
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Afrikkalainen maapähkinä-chilitahna

Tulinen ja pähkinäinen relissi pataruoan kanssa.

Ainekset

  • 2 dl maapähkinöitä
  • 4-6 chiliä siemenineen pilkottuna
  • 4-5 valkosipulinkynttä viipaleina
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 limetin mehu
  • 3-4 rkl ruokaöljyä tai enemmän, maun mukaan
  • 2-3 rkl vettä tarvittaessa

Ohjeet

  • Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa vettä tai lisää öljyä, kunnes saat kastikkeesta sopivan juoksevan.

2 kommenttia artikkeliin ”Maapähkinäpata: Länsiafrikkalainen pataruoka, joka jättää tilaa luovuudelle

  1. Tämä ruoka kuulostaa niin herkulliselta, että testiin lähtee! Opin vasta jokin aika sitten käyttämään maapähkinätahnaa ruoanlaitossa ja nyt kaikki ohjeet, joissa sitä käytetään, kiinnostavat – plus että afrikkalainen ruoka on ihanaa! Palkokasvit eivät ole mulle optimaalisinta ruokaa tulehdussairauteni takia, mutta toiveissa on voida kokata kasvisruokaa ainakin silloin tällöin. Hyvän kuuloisia reseptejä sulla muutenkin, laitan blogisi seurantaan.

    1. Hauska kuulla! Joo, maapähkinätahnassa on myös se hyvä puoli, että se tuo ruokaan myös proteiinia. On kyllä haastavaa, että miten paljon monissa kasvisruokaresepteissä nojataan palkokasveihin! Voisin kuvitella, että monissa yleensä riisin kanssa tarjottavissa ruoissa voisi kompensoida tilannetta lisäämällä vaan kasviksia ja tarjoamalla ruoan jonkun täysjyväviljan kanssa. Laitoin blogisi myös seurantaan, eli kuullaan – ja mukavaa päivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *