Vegaaninen okonomiyaki – Japanilainen pyttipannu

Vegaaninen okonomiyaki on yksi niistä ruokalajeista, joka kuulostaa vaikeammalle kuin mitä se on. Resepti vaatii nimittäin eksoottisia aineksia kuin kaalia ja porkkanaa. Annos toimii rentona illallisena tai lounaana. Maut eivät ole kovin vahvoja, joten tätä on hyvä tarjota myös lapsille.

Itse tarjosin tätä yksinkertaisen misokeiton kanssa. Niiden tekstuurit pelasivat todella hyvin yhteen.

Toinen ruoka, joka kuulostaa vaikeammalle kuin mitä se on: Korealainen samgyeopsal

Okonomiyaki – Osakalaista katuruokaa

Okonomiyaki sisältää alkuperäisessä muodossaan usein kananmunaa ja kaalia. Se on suosittu katuruoka etenkin Osakan alueella. (Toinen suosittu katuruoka kaupungissa on muuten mustekalaa sisältävä takoyaki, jonka tekeminen näyttää hyvin hauskalta myös vegaanisena. Sen teko vaatii tosin erikoispannua. Vaikka mulla onkin paha tapa hankkia kaikkia mahdollisia ruoanlaittohärpäkkeitä, jossain se tulee minunkin raja vastaan.)

Okonomiyakilla on Japanissa pitkät perinteet. Reseptin taustalla on alunperin kreppimäinen lettu funoyaki, jota tehtiin maassa jo 1500-luvulla. Funoyakissa toinen puoli lätystä voidellaan misotahnalla ja sokerilla. (Kuvauksen perusteella muistuttaa, että tässä on jotain samankaltaista kiinalaisen jian bingin kanssa.) Lättyä alettiin kokata okonomiyaki-tyylisenä 1930-luvun taitteessa. Siitä tuli suosittu etenkin toisen maailmansodan jälkeen, kun maassa oli pulaa riisistä. Okonomiyaki on sekä edullinen että täyttävä ruokalaji, joten siitä tulikin hyvin suosittu.

Nykyisin okonomiyakia tehdään Japanin eri kaupungeissa vähän eri tavoin. Kansain alueella ruoka muistuttaa aika paljon tavallista pannukakkua, joka paistetaan molemmin puolin teppan-pannulla. Sitä vastoin Hiroshiman alueella ainekset yleensä rakennetaan kerroksittain eikä sekoiteta. Tässä versiossa yhtenä aineksena on usein myös paistettuja udon-nuudeleita.

okonomiyaki

Vegaanisen okonomiyakin salaisuus: kikhernejauhot

Tähän reseptiin tulee kananmunan sijaan sideaineeksi kikhernejauhoja (joita myös gram-jauhoiksi usein kutsutaan). Ne pitävät lätyn hyvin kasassa. Reseptin ainesosat on alunperin Vegan richalta. Ainoa mitä tein muutosta, johtui puhtaasta laiskuudesta. Vegan richan reseptissä suositellaan, että kaikki kasvikset raastettaisiin. Itse en jaksanut tehdä sitä kaalin kanssa, sillä inhoan kaalin raastamista. Joten voin kertoa, että ohueksi suikaloitu kaalikin toimii myös hyvin.

Tarjoa tämä japanilaisen tonkatsu-kastikkeen kanssa. Jos sitä ei satu olemaan nurkissa, ketsupin ja vegaanisen Worchestershire-kastikkeen sekoittaminen toimii hyvin. (Myös ketsuppi & pieni määrä soijakastiketta ja sokeriakin menee paremman puutteessa.) Voit laittaa päälle myös vegaanista majoneesia jos tuntuu siltä. Laitoin itse kastikkeen tuollaiseen kastikepurkkiin, jolloin sitä oli tosi helppo laittaa ohuena nauhana:

okonomiyaki

Jos porkkanaa ja paprikaa ei ole saatavilla, improvisoiminen on enemmän kuin sallittu. Kannattaa lähestyä tätä enemmänkin pyttärinä, jossa on aina tilaa soveltamiselle. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi sushi-inkivääri, maissi, juusto, sienet, kimchi tai keitetyt perunat.

Isoin jippo koskee pannarin kääntämistä. Käytä kääntämiseen lautasta, joka on suurinpiirtein saman kokoinen kuin käyttämäsi paistinpannu, ja kippaa pannari sen kautta. Tällöin pannarin pitäisi pysyä oikein hyvin kasassa.

Hauskaa päivää! Kiitos muuten kaikista Pinterest-lisäämisistä, on ollut kiinnostavaa huomata, että tänne on alkanut tulla liikennettä sitäkin kautta.

okonomiyaki
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vegaaninen okonomiyaki

Japanilainen kaalipannari
Valmisteluun 20 minutes
Liedellä 25 minutes
Aikaa yhteensä 45 minutes

Välineet

  • paistinpannu, halkaisija noin 28 cm

Ainekset

Kasvis-osa

  • 500 g valkokaalia (noin 1/2 valkokaalista) raastettuna (tai tosi ohueksi silputtuna)
  • 1 porkkana raastettuna
  • 1-2 vihreää paprikaa raastettuna tai ohueksi suikaloituna
  • 1 kevätsipuli hienonnettuna
  • 3 cm pala inkivääriä kuorittu, hienonnettuna
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 rkl ravintohiivaa

Jauho-osa

  • 100 g vehnäjauhoja
  • 35 g kikhernejauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 2-4 rkl vettä
  • 2 rkl ruokaöljyä paistamiseen

Koristeluun

  • 1 kevätsipuli hienonnettuna
  • paahdettuja seesaminsiemeniä

Helppo tonkatsu-kastike

  • 1,5 rkl ketsuppia
  • 1 rkl vegaanista Worchestershire-kastiketta
  • 0,5 tl sokeria

Ohjeet

  • Aloita raastamalla kaali ja porkkana. Hienonna paprika ohuiksi siivuiksi. (Jos et jaksa raastaa kaalta, silppua se tosi ohueksi.) Sekoita kaikki kasvis-osan ainesosat yhteen ja jätä kasvikset tekeytymään 10 minuutiksi.
  • Sekoita vehnäjauhot, kikhernejauhot ja leivinjauhe yhteen. Sekoita jauhoseos kasvisten sekaan. Lisää vettä 2-4 ruokalusikallista kunnes seosta on helppo käsitellä. Tarvitset vähemmän vettä jos raastoit kasvikset, enemmän jos silppusit veitsellä.
  • Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen öljy. Kun öljy on niin kuumaa, että se sihisee vähän kun siihen laittaa kasviksia, lisää taikina. Painele sitä pannua vasten kiinni. Paista 5-7 minuuttia yhdeltä puolelta.
  • Käännä lettu lautasen avulla ympäri. Paista toiselta puolelta myös 5-7 minuuttia. Liu'uta valmis lettu lautaselle.
  • Koristele okonomiyaki paahdetuilla seesaminsiemenillä, kevätsipulilla sekä tonkatsu-kastikkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *