Vietnamilainen kasvispikkelssi – pikkelöityä lanttua ja naurista

Vietnamilainen kasvispikkelssi on edullinen ja monikäyttöinen lisuke kaakkoisaasialaisen ruoan kanssa. Se tuo ruokaan kivasti kirpeyttä ja raikkautta. Säilöttyyn juuressalaattiin tuli nyt lanttua sen satokausiajan kunniaksi. Pikasäilykkeeseen sopivat hyvin monet eri vihannekset, esimerkiksi porkkanaa, daikon (retikka), nauris ja retiisi. Kasvisrelissi toimii monipuolisesti erilaisten aasialaishenkisten ruokien lisukkeena. Itse teen tätä usein mielelläni ison satsin, jonka jälkeen laitan sitä bánh mi -voileipiin, wräppien sisään, riisin kanssa, nuudelisalaatteihin ja aamiaismunakkaisiin. Se säilyy nimittäin jääkaapissa jopa kuukauden.

Vähän epätavallisempi lantturesepti

Ei ole salaisuus, että rakastan rapeiden juuresten yhdistämistä jonkun kirpeän kanssa. Olen puhunut tämän yhdistelmän puolesta esimerkiksi thaimaalaisen raastesalaatin sekä sitruksisen kaalisalaatin yhteydessä. Siksi, kun spottasin tämän helpon juuressalaatin reseptin Andrea Nguyenilta, mun oli pakko päästä kokeilemaan sitä.

porkkanapikkelssi

Tyypillisesti olen tehnyt tämäntyyppisiä salaatteja aina Hans Välimäen kuuluisalla 1-2-3 -liemellä, joten oli kiva kokeilla muutakin.

Lantut ja nauriit ovat Suomessa ihan alikäytetty vihannes. Nyt, kun olen lueskellut siitä, miten paljon juureksia käytetään Latinalaisessa Amerikassa, tuntuu jotenkin tosi oudolta miten vähän Suomessa käytetään näitä kahta vihannesta. Yleisimmät reseptit lantulle ovat lanttusupikkaat, lanttulaatikko, uuninauriit sekä keittovihannesten ja uunijuuresten osana. Kaikkia näitä yhdistää aika pehmeä rakenne. Samalla kasvikset helposti unohdetaan kun Suomesta käsin kokataan aasialais-, afrikkalais- tai amerikkalaisvaikutteista ruokaa. Suosittelen siis suhtautumaan näihin juureksiin avoimin mielin 🙂

vietnamilainen kasvispikkelssi

Resepti on peräisin Andrea Nguyenin Vietnamese Food Any Day -keittokirjasta, pienillä muutoksilla. En halunnut käyttää ohjeessa mainittua valkoviinietikkaa, sillä sitä olisi mennyt lähestulkoon koko pullo. Tämä kasvispikkelssi toimi oikein hyvin edullisemmalla väkiviinaetikallakin.

Kerran olin muuten tekemässä vähän samantyyppistä pikkelssiä äitini luona. Käytin siihen väkiviinaetikkaa. Vasta kun maistoin ruokaa paljastui, että siskoni olikin tehnyt talon ainoasta etikkapullosta pyykkietikkaa. Se laventelin tuoksu pikkelssissä oli kyllä tosi epämukava! Mintulla maustettu etikka olisi vielä saattanut just ja just mennä 🙂

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

vietnamilainen kasvispikkelssi
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vietnamilaiset pikkelöidyt vihannekset

Monikäyttöinen relissi, jolle on jääkaapissa aina käyttöä. Ohjeesta tulee noin 8 dl relissiä.
Valmisteluun 10 minutes
Odotusaika 1 hour 20 minutes

Ainekset

 • n. 400 g lanttua tai daikonia tai naurista ohueksi suikaloituna
 • 2 keskikokoista porkkanaa ohueksi suikaloituna
 • 1 tl suolaa
 • 2 tl & 1,2 dl sokeria
 • 1,2 dl väkiviinaetikkaa
 • 4 dl kädenlämpöistä vettä

Ohjeet

 • Leikkaa porkkana ja juurekset hyvin ohuiksi, tulitikkumaisiksi tikuiksi.
 • Laita kasvikset kulhoon (mielellään ei metalliseen) ja ripottele päälle suola ja 2 tl sokeria. Hiero kasviksia ja mausteita hyvin yhteen, jotta kasvisten rakenne vähän rikkoontuu, noin parin minuutin ajan. Jätä kulho odottamaan 20 minuutiksi.
 • Valmista tällä välin liemi sekoittamalla kulhossa 1,2 dl sokeria, vesi ja suola yhteen. Puhdista 1 litran kokoinen säilykeastia, tai useampi pienempi purkki.
 • Kun aika on kulunut, tarkista että vihannekset ovat pehmenneet tarpeeksi: jos naurista taivuttaa, sen ei pitäisi katketa. Painele kasvikset lasipurkkeihin/lasipurkkiin ja kaada pikkelöintineste päälle. Kaada ylimääräinen neste pois.
 • Anna säilykkeiden odottaa ainakin tunti ennen niiden tarjoamista (huoneenlämmössä tai jääkaapissa, riippuu mistä tykkäät). Säilytä jääkaapissa.

Lisätietoa

 • Ota vihanneksia purkista aina vain puhtaalla ottimella.
 • Säilyke säilyy hyvänä jääkaapissa kuukauden ajan. 
 • Nguyen antaa ohjeena, että jos pikkelssi alkaa vanhetessaan tuoksua, pidä kantta auki noin 15 minuutin ajan, jonka jälkeen sitä voi taas käyttää, jos se muuten tuntuu ihan kurantilta.
 • Voit käyttää reseptiin myös retiisiä, tällöin vihanneksista tulee kauniin punaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *