Täytetty kurpitsa on leikkisä, retrohenkinen pääruoka. Näyttävä kasvisruoka ei vaadi suurta teknistä näppäryyttä vaan lähinnä aikaa, sillä kurpitsaa paistetaan uunissa tunnin ajan. Paistetun kurpitsan pehmeys toimii ihanasti ohran antaman purutuntuman kanssa. Resepti sopii hyvin syksyisiin juhliin tai tuomaan hitautta viikonloppuun. Ohje on halutessasi vegaaninen.
Täytetty kurpitsa ukrainalaiseen tyyliin
Ukrainalaistyylinen pääruokaresepti on Olia Herculesilta. Olen tykästynyt paljon hänen tuoreeseen keittokirjaansa, Home Foodiin. Kokkasin vasta kirjasta myös rahkalla täytettyjä uuniomenia – mitkä toimisivat teemallisesti kyllä tosi hyvin jälkiruokana täytetylle kurpitsalle 🙂
Maistettuani annosta ihmettelin, että miksi en ole koskaan aiemmin tehnyt täytettyä kurpitsaa. Tämä on nimittäin tosi herkullinen ruoka. Kurpitsan kuorta ei tietenkään kuulu syödä. Onneksi pehmeä kurpitsaliha irtoaa hyvin helposti kovasta kuoresta. Täytteessä voit improvisoida haluamasi suuntaan. Mutta tämä yhdistelmä toimii kyllä erinomaisesti. Sen verran muutin Herculesin reseptiä, että vaihdoin alkuperäisen ohjeen sultanarusinat karpaloiksi.
Ohra, pähkinät ja ohessa tarjottava jugurtti ovat sen verran proteiinipitoisia, etten kokenut tarpeelliseksi lisätä tähän enää mitään linssejä lisäproteiininlähteeksi. Ohessa tarjotaan jugurttikastiketta – jos teet sen vegaanisena, esimerkiksi Oatlyn turkkilainen kaurajugurtti tai Alpron Greek style toimisivat tässä hyvin.
Jos kurpitsat ovat järkevän hintaisia vielä joulunaikaan, voisin hyvin kuvitella tarjoavani tätä pikkujoulu- tai joulupöydässäkin.
Niin, joulu – – –
Mistä päästäänkin siihen, että jouluun on nyt alle kaksi kuukautta. Lasten suuri lelukirja kolahti tänään postilaatikosta. Piilotin sen kirjahyllyn takariviin odottamaan päätöstä siitä, annanko sen lapselle. Samalla löysin kirjahyllystä kesäkuun lasten suuren lelukirjan, joka myös vielä odotti samaa päätöstä.
Koitan ajatella joulun suhteen sitä, että keskittynyt tekeminen ja oleminen olisi tärkeämpää kuin joka suuntaan venyminen. Jouluun liittyy niin paljon velvollisuuksia, joiden kanssa voi helposti vetää överiksi – monta sorttia syötävää, monta lahjaa ja ihmisten muistamista, monien joulutapahtumien kiertämistä, jossain välissä pitäisi laitaa kotiakin joulukuntoon. Samalla kun usein työkiireet puskevat lujaa päälle. Lopputuloksena onkin sitten helposti riittämättömyyden tunne.
Ehkä nyt, kun asia ei ole vielä ihan superajankohtainen, olisi hyvä miettiä asiaa vähän kauempaa ja miettiä, mitkä ovat ne tärkeimmät jutut, joihin tahtoo keskittyä. Ja blokata jo ennalta ne, jotka eivät ole niin tärkeitä. Usein ennalta hillitseminen on hyväksi sekä itselle että ympäristöllekin. Toivon, että saisin itse varattua viikonloppuna vähän aikaa tälle miettimiselle ja ihan vain joutenololle.
Rentouttavaa viikonloppua!
Loppuun myös ne mainostukset: tilaa mun uutiskirjeeni, niin saat resepti-inspiraatiota sähköpostiisi aina kun uusia postauksia ilmestyy:
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Täytetty kurpitsa ohralla, karpalolla ja pähkinöillä
Ainekset
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 keskikokoista sipulia kuutioituna
- 1 tl jauhettua kanelia
- 0,5 tl jauhettua korianteria
- 3 dl valmiiksi keitettyä ohraa tai tummaa riisiä tai: 150 g raakaa ohraa tai tummaa riisiä
- (5 dl vettä jos käytät keittämätöntä ohraa)
- 1,5 dl kuivattuja karpaloita, rusinoita tai näiden yhdistelmää
- 0,5 tl suolaa tai maun mukaan
- 1 kurpitsa, esim. hokkaido, noin kilon painoinen
- 50 g pähkinöitä, esimerkiksi saksanpähkinä tai maapähkinä paahdettuna
- oliiviöljyä kurpitsan voiteluun
Jugurttikastikkeeseen
- 1,5 dl turkkilaista jugurttia Esim. turkkilaista kaurajugurttia
- 1-2 valkosipulin kynttä pieneksi hienonnettuna
- ripaus suolaa (mielellään maldon)
- 3-4 tillin oksaa vapaaehtoinen
- sumakkia tillin sijaan, vapaaehtoinen
Ohjeet
- Aloita laittamalla rusinat tai kuivatut karpalot likoamaan kuumaan (vedenkeittimessä lämmitettyyn) veteen, siksi aikaa kun valmistelet muut ainekset.
- Aloita täytteen valmistus. Kuumenna kattilassa oliiviöljy. Paista sipulihaketta, kanelia ja korianteria keskilämmöllä noin 10 minuutin ajan, kunnes sipulit ovat muuttuneet kauniin kullanruskeaksi. Jos seos muuttuu liian kuivaksi, lisää ruokalusikallinen tai pari vettä paistamisen aikana.
- Odottaessasi sipulin valmistumista paahda pähkinät pienessä kattilassa/pannussa. Kun ne ovat saaneet vähän väriä, nosta pähkinät jäähtymään. Hienonna pähkinät karkeaksi rouheeksi sitten kun ne ovat vähän viilenneet.
Jos käytät ohraa, jota ei ole keitetty
- Kun sipuli on muuttunut kullanruskeaksi, lisää joukkoon ohra, valutetut rusinat/karpalot, vesi ja suola. Sekoita hyvin ja keitä seosta matalalla lämmöllä noin 40 minuutin ajan, kunnes ohra on kypsynyt kunnolla. (Jos käytät kaurajyviä tai riisiä, säädä keittoaika purkin ohjeiden mukaan.) Sekoita valmiiseen täytteeseen pähkinät mukaan.
Jos käytät ohraa, joka on jo kypsää
- Kun sipuli on muuttunut kullanruskeaksi, lisää joukkoon keitetty ohra, valutetut rusinat/karpalot, pähkinät sekä suola (jos ohrassa ei ollut suolaa). Lisää muutama ruokalusikallinen vettä, jotta seos on vähän kostea ja helppo lusikoida.
Kurpitsan täyttäminen ja paisto
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen kiertoilmalla. (Esilämmityksen ei tarvitse olla kiertoilmalla kovin pitkä.)
- Leikkaa kurpitsasta kansi pois ja säästä se. Koverra kurpitsan sisältä siemenet pois. Täytä kurpitsa tekemälläsi täytteellä, voit painella seosta jotta sitä on varmasti kaikkialla. Lorauta vähän öljyä päälle ja valele kurpitsan leikkuupintaa öljyllä. Laita kansi takaisin kiinni, se estää päällä olevaa ohraa kärventymästä. Nosta kurpitsa leivinpaperilla suojatulle uuninpellille.
- Paista kurpitsaa uunissa noin 1 tunnin ajan. Tarkista paistamisen lopuksi, että kurpitsan liha antaa helposti periksi, jos siihen upottaa veitsen. Pinnan tulisi olla lopussa kauniin ruskea. Nosta pois uunista ja tarjoa jugurttikastikkeen kanssa.
Jugurttikastike
- Sekoita jugurttikastikkeen ainekset yhteen ja tarkista maku, ja säädä makuja omien mieltymystesi mukaan.
Ohje EI ole gluteeniton!!! Ohra sisältää gluteenia eikä missään nimessä sovi tuollaisenaan gluteenittomaan ruokavalioon.
Iso kiitos Paula korjauksesta! Poistin samantien maininnan, onneksi ei ehtinyt olla montaa tuntia pyörimässä.
Musta tuntuu, että bloggausjutuissa kaikki virheet pitää tehdä kerran, mutta tämän olisin mielelläni jättänyt tekemättä. Tästä saisi toki hyvän version tattarilla tai gluteenittomalla kauralla – mutta se on asia erikseen. Hyvää viikonloppua!
Hei, onpa kaunis kattaus ja hyvä idea!
Mitä ohraa käytit täytteeseen?
Kiitos! Käytin myllyn parhaan esikypsytettyjä ohrasuurimoita.
Mukava huomata, että sinulla on ollut rusinoiden suhteen parempi hintaonni kuin mitä täällä päin! 🙂
😃