kimchi purkissa

Vegaaninen kimchi – Tee kerran, nauti pitkään

kimchi purkissa

Vegaaninen kimchi tuo ihanaa tulisuutta moniin aasialaisiin kulho- ja pataruokiin. Tämä kimchiresepti sopii niihin hetkiin, kun et tahdo tai pysty käyttämään kalakastiketta, mutta tahtoisit silti syödä kimchiä. Vegaaninen kimchi ei sisällä kalakastiketta tai soijakastiketta, mutta maku on silti tosi herkullinen. Tällä tulisella salaatilla on paljon käyttökohteita, varsinkin korealaisessa ruoanlaitossa. Se sopii ohran ja riisin kanssa oheissalaatiksi, ja ilahduttaa moneen kertaan kun ruokaan tahtoo saada vähän sielukkuutta.

Kimchi sopii monipuolisesti erilaisiin ruokiin. Se toimii vaikkapa riisin ja muiden jyvien kanssa, pannareiden täytteenä tai kasvispadan osana. Jos sekoittaa majoneesia ja pieneksi hakattua kimchiä, saa helpon tulisen dippikastikkeen.

Vegaanista korealaista on myös: Vegaaninen bulgogi & Korealainen grillikastike

Vegaaninen kimchi – Maangchin resepti

Resepti on alunperin upealta Maangchilta ja hänen inspiroivasta keittokirjastaan Maangchi’s Big Book of Korean Cooking (kirjoitettu yhdessä keittokirjaguru Martha Rose Shulmanin kanssa). Kuusi miljoonaa seuraajaa ei ole väärässä: Maangchin YouTube-kanava on tosi inspiroiva. Maanghi on tunnetusti tulisen ruoan ystävä. Tässä kimchissä on vähän vähemmän chilimurskaa, 2,4 desiä tuntui hyvin paljolta jopa minulle.

Maangchin ehdotuksen mukaisesti tämä kasvissyöjän kimchi saa makunsa kasvisliemestä. Monissa kimchiohjeissa ehdotetaan, että kimchi muuttuu vegaaniseksi sillä, että kalakastikkeen vaihtaa soijakastikkeeseen. Maangchi totesi, ettei hän ollut ihan tyytyväinen tähän ratkaisuun, sillä kimchi maistuu silloin liikaa soijakastikkeelle. Olen samaa mieltä. Toinen vaihtoehto on vaihtaa kalakastike no-fish sauceen. Omaan makuuni se on vähän turhan kallista, varsinkin kun sitä menee reseptiin niin paljon. Olin siksi hyvin iloinen siitä, että tässä reseptissä saatiin hyvä maku ihan perus-kasvisliemellä.

Reseptiin tarvitaan gochugaru-chilirouhetta. Sitä saa aasialaisista kaupoista ja yhdestä pussista riittää pitkäksi aikaa. Tavallinen chilirouhe ei toimi tähän reseptiin, sillä se on liian tulista. Gochugarun maku on miedompi, siksi sitä käytetäänkin hyvin reilulla kädellä.

Tsekkaa myös toinen gochugarua vaativa ohje : chili-kaura-crisp.

Tärkein ainesosa: noin kaksi isoa kiinankaalta

Tähän reseptiin menee 1,5 kiloa kiinankaalta. Kimchin maku syntyy hapattamisesta. Vähimmillään tässä fermentaatiossa menee pari-kolme päivää. (Tarkka käymisaika riippuu asunnon lämpötilasta ja makumieltymyksistäsi.) Maku syvenee viikkojen mittaan kun salaatti saa mehustua jääkaapissa.

Tämä salaatti on herkkua silloin, kun kaali on sesongissa. Kiinankaalin lisäksi käytin tähän reseptiin pari porkkanaa, nelisen kesäsipulia ja pienen pätkän daikonia. Daikon ei ole pakollinen – mulla oli vain jäänyt sitä kaappiin. Yleensä käytän joko kevätsipuleita tai kesäaikaan kesäsipuleiden varsia.

Kuvista saa tuntumaa siihen, paljonko kimchiä tulee. Arvio on noin parisen litraa. Jos kimchiä kuluu sinulta vain satunnaisesti, ohjeen voi myös puolittaa ja tehdä reseptin 750 grammasta kiinankaalta. Mulla itselläni käy usein niin, että eka purkki menee suhteellisen nopeaa, ja toinen taas paljon hitaammin. Ehkä se kertoo siitä, että pidän aika tuoreesta kimchistä.

Tässä reseptissä kimchin fermentaatio alkaa sillä, että kaalia pidetään huoneenlämmössä parin päivän ajan. Purkista kannattaa päästää ilmaa ulos aina ajoittain, ainakin kerran päivässä. Ja laittaa varmuuden vuoksi lautanen alle, ettei se vain pilaa hyllyjä tai pöytätasoa.

Fermentaatioprosessin etenemisen seuraaminen on aina kivaa katsottavaa. Halusin näyttää tätä lapsellekin. Kutsuin sen tutustumaan siihen, miltä näyttää kun kimchipurkin avaa. Huono ajatus! Kimchilientä ryöpsähti avatessa vähän ulos. Ja pieni nokare kastiketta osui siitä suoraan alaspäin, suoraan lapsen silmään… Tapauksen jälkeen hän on ollut sitä mieltä, että kimchi on kauhein ruoka, mikä maailmassa on. Eikä ole kyllä tullut toiste lähellekään kimchiä.

Viime kerralla, kun jääkaappiin oli jäänyt tosi vanhaa keittoa, päädyin tekemään siitä korealaista kimchikeittoa (kimchi jjigae). Sen kokemuksen jälkeen olin hetken ajan samaa mieltä lapsen kanssa. Kimchi oli ehtinyt hapattua pitkään, jo puolisen vuotta. Keiton haju oli tosi voimakas. Mulla jää hyvin harvoin ruoka kokonaan syömättä, mutta silloin kyllä jäi. Ehkä pitäisi kokeilla tätä reseptiä uudestaan tuoreemmalla kimchillä. Toisaalta, en ehkä tiedä olenko vieläkään valmis ottamaan riskiä 🙂

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vegaaninen kimchi

Säilötty kaali, joka saa makunsa chilistä ja kasvisliemestä

Välineet

  • blenderi, monitoimikone tai maustemylly tahnan tekemiseen
  • 2 isoa (n. litra) lasipurkkia

Ainekset

  • 1,5 kiloa kiinankaalta
  • 1,3 dl ruokasuolaa
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 4 dl kasvislientä tee esimerkiksi Reformin kasvisliemijauheella
  • 1,5 rkl sokeria
  • 9 valkosipulin kynttä kuorittuna
  • 3 cm pätkä inkivääriä kuori ja hakkaa hienoksi
  • 1 sipuli (keskikokoinen) kuutioi, yhteensä n. 1,5 dl kuutioita
  • 2 dl Korealaista chilirouhetta (gochugaru) tai maun mukaan
  • 150 g retikkaa (daikon) kuori ja leikkaa tulitikun kokoisiksi
  • 4-5 kevätsipulia tai kesäsipulia hakkaa pieneksi (yhteensä n. 2 dl)
  • 2 porkkanaa kuori ja leikkaa tulitikun kokoisiksi (n. 1 dl)
  • (paahdettuja seesaminsiemeniä) jos tarjoat kimchin heti

Ohjeet

  • Leikkaa kiinankaalet neljännesosiin tai puolikkaiksi, koosta riippuen. Poista jokaisesta kantapala pois. Leikkaa lehtiosat noin 4-5 mittaisiksi paloiksi. Siirrä kaalet ja lehdet muoviastiaan ja ripottele niiden päälle 6 ruokalusikallista suolaa ja 3 dl vettä. Sekoita tasaisesti, ja jätä mehustumaan huoneenlämpöön kahden tunnin ajaksi. Kääntele seosta puolen tunnin välein, jotta suola imeytyy tasaisesti.
  • Valmista sillä aikaa kimchikastike. Keitä 2,5 desilitraa kasvislientä ja jauhoja kattilassa keskilämmöllä kunnes seos alkaa poreilla. Sekoittele tasaisesti. Lisää mukaan ruokalusikallinen sokeria. Jatka keittelyä kunnes seos on läpikuultava ja muistuttaa kiinteydeltään marjakiisseliä. Aikaa tähän menee noin 2-3 minuuttia. Nosta kattila pois lämmöltä ja anna sen viilentyä.
  • Kun aika on kulunut, kuivaa kaali ja huuhtele kaali kunnolla juoksevan veden alla. Kuivaa kaali sen jälkeen, ja laita ne kuivaan kulhoon.
  • Yhdistä pienessä kulhossa tekemäsi jauhokastike, loput kasvisliemestä, 3 ruokalusikallista suolaa, 1 tl sokeria, valkosipuli, inkivääri ja sipuli. Laita seos blenderiin/maustemyllyyn ja anna koneen käydä, kunnes siitä on tullut tasainen tahna. Lusikoi tahna isohkoon kulhoon.
  • Lisää tahnan sekaan gochugaru-jauhe ja sekoita tahna hyvin puulastalla tai muovikauhalla. Lisää joukkoon seuraavaksi porkkana, kevätsipulit ja retikka. Sekoita seos hyvin.
  • Kaada seos kaalin päälle ja sekoita ainekset tasaiseksi käsilläsi. Seos on tulista, joten muovikäsineet ovat tässä hyödyllisiä. Purkita kimchi kahteen lasipurkkiin. Kun purkitat kaalia, painele sitä alas, jotta kaaliin ei jää ilmakuplia. Laita lopuksi kansi kiinni.
  • Seuraavaksi on fermentaation aika. Jos laitat kimchin suoraan jääkaappiin, se on fermentoitunut noin kahden viikon päästä. Jos haluat nopeuttaa käymistä, jätä kimchi huoneenlämpöön 1-2 päivän ajaksi, ja siirrä se sitten jääkaappiin. Jos teet kimchiä huoneenlämmössä, avaa purkkia varovaisesti pari kertaa päivässä päästääksesi ilmaa pois. Suosittelen myös laittamaan huoneenlämmössä olevan käymisen ajaksi purkkien alle jonkun lautasen, jotta mahdollisesti ylimenevä neste ei sotke hyllyjä.
    Kimchi jatkaa käymistään ja tulee happamammaksi vielä jääkaapissakin. Aina, kun käytät kimchiä, paina kimchiä purkissa alas, jotta se ei olisi kosketuksissa ilman kanssa. Tarjoa kimchiä monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa, vaikkapa grillatun juustovoileivän välissä.

Lisätietoa

Jos haluat, voit tarjota kimchiä myös suoraan ilman fermentaatiota.
Kimchi näyttää tarjoillessa kauniilta, jos sen päälle ripottelee vähän paahdettuja seesaminsiemeniä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *