Tom yam – nopea kasviskeitto

Thaimaalainen tom yam -keitto on maukas ja nopeatekoinen. Keittoon tulee upeita makuja – galangalia, sitruunaruohoa ja limetinlehtiä – mutta tekoprosessi on itsessään hyvin suoraviivainen. Eksoottisin aines tässä thaikeitossa on nam prik pao -chilihillo. Jos se puuttuu kaapista, annan myös muutamia vihjeitä sen korvaamiseen. Tämä keitto sopii erinomaisesti sekä arkeen ja juhlaan.

Olin kiinnostunut tästä reseptistä, sillä yhdessä vaiheessa tuntui, että kaikki mun kaakkoisaasialaiset kokkaamiset vaativat syystä tai toisesta kookosmaitoa. Vihreä curry? Kookosmaitoon. Panang curry? Kookosmaitoa ja pähkinää. Massamancurry, tom kha? No mitäpä muutakaan!

Näistä resepteistä poiketen tom yam -keitto tehdään usein kirkkaaseen liemeen. Viime aikoina keitto on kuitenkin ottanut askeleen lähemmäksi kookosmaitoruokia, sillä keittoon lisätään usein jotain maitopohjaista ainesta. Tyypillisiä valintoja ovat esimerkiksi evaporated milk -tölkki, täysmaito tai soijamaito. Itse käytin tähän rasvaisempaa soijamaitoa – niitä joita käytetään yleensä kahviin. Se toimi maun suhteen erinomaisesti. Kuten thairuoat usein, myös tämä keitto sisältää reilusti kalakastiketta. Vegaanisen version saat käyttämällä vegaanista thai-chilihilloa sekä vegaanista kalakastiketta.

Tom yam – thai-kasviskeiton pari niksiä

Tom yam -keittoa tarjotaan Thaimaassa usein jasmiiniriisin kanssa. Keitto saa tällöin olla reilun suolainen/kalakastikkeinen, koska sen on pelattava yhteen miedon riisin kanssa. Länsimaissa keittoa syödään usein myös yksistään, jolloin suolaa ei tarvita niin paljon. Mun omaan makuuni 4 rkl yhteen litraan keittoa oli sopivasti, mutta mene omien mieltymystesi mukaan. Vahvuus riippuu paljon myös käyttämästäsi kalakastikkeesta.

Muistan lukeneeni jostain, Thaimaassa on usein tapana jättää aromaattiset yrtit keittoon, sillä kaikki osaavat poimia ne pois syömisen yhteydessä. Itse poimin yrtit keitosta pois jo etukäteen, sillä laitoin tähän niin reilusti kaikkia kasviksia, että pelkäsin kovien yrttien hukkuvan muuten keiton sekaan.

Valitse itse kasvikset päivän fiiliksen mukaan – ei ole niin tarkkaa. Kasviskeitto on tunnetusti hyvä paikka käyttää pois jääkaappiin kummittelemaan jääneitä puolikkaita kasviksia. Jos sieltä löytyy esimerkiksi yksinäinen lanttu tai nauris, se sopii ohueksi suikaloituna tähän enemmän kuin hyvin.

Reseptin mausteet noudattavat suosikki-thairuokakirjoittajan Leela Punyaratabandhun reseptiikkaa. Hänen tom yam -reseptinsä löytyy täältä.

tom yam

Thai-chilihillo nam prik pao

Keiton eksoottisin aines on kenties thai-chilihillo nam prik pao. Sitä voi tehdä myös itse. Itse olen innostunut viime aikoina thaikeittiöstä vähän tavallista enemmän, joten ajattelin että mulla tulee käyttöä kokonaiselle hillopurkillekin. 220 gramman vetoisen purkin hinta oli jotain 3 euron pintaan, ja siitä oli saatavilla myös kalaa sisältämätön kasvisversio.

Nam prik paoa käytetään tosi laajasti kaakkoisaasialaisessa keittiössä. Keiton lisäksi sitä voi käyttää wokkaamisessa, salaatteissa ja riisin kanssa. Entusiastit voitelevat sillä paahtoleipänsä. Chilihillo sisältää paahtuneita chilejä, valkosipulia ja shalottisipuleita sekä kalakastiketta, tamarindia, öljyä, ruskeaa sokeria ja kuivattua katkarapua.

Jos sinulla ei ole tätä hilloa, korvaa se esimerkiksi gochujangilla, sambal oelekilla tai murskatulla tuoreella chilillä, johon on sekoitettu vähän limettiä ja ruskeaa sokeria.

tom yam

Varo muuten ostamasta nam pla wan -kastiketta chilihilloa etsiessäsi! Purkki näyttää ihan samalta, ainakin Maepranomin valmistamana, mutta kyseessä on eri tuote. Nam pla wan -kastiketta käytetään hedelmien dippaamiseen. Siitä puuttuu thai-chilihillolle tunnuksenomainen tamarindin maku. Jossain kaupassa nämä oli sijoitettu hyvin hämäävästi vierekkäin.

Puhun tässä asiassa kokemuksesta. Lähiaikojen suunnitelmissani on muuten totutella ajatukseen siitä, että omenaviipaleita voidaan dipata anjovista sisältävään kastikkeeseen.

Mutta: tämä keitto menee ehdottomasti jatkoon. Jos etsit kevyttä kasviskeittoa, joka valmistuu nopeasti, suosittelen testaamaan tätä.

tom yam

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Tom yam -kasviskeitto

Rakastettu thai-kasviskeitto
Genre Keitot
Keittiö aasialainen
Annoksia 2

Ainekset

  • 1 l kasvislientä ks. vihje
  • 7 limetinlehteä hakattuna ja revitty karkeasti
  • 1 sitruunaruohon varsi leikattu n. 1 cm kokoisiksi viipaleiksi ja puinen varsiosa poistettuna
  • 3 rkl Thai-chilihilloa (nam prik pao)
  • 4 rkl kalakastiketta
  • 4-5 pientä punaista chiliä viipaloituna, siemenineen

Keiton kasvikset

  • n. 200 g herkkusieniä viipaloituna
  • 2-3 dl kirsikkatomaatteja tai puolikas punainen paprika
  • puolikas parsakaali leikattu kukintojen mukaisesti
  • porkkanoita ohueksi suikaloituna
  • 2-3 dl vihreitä papuja (pakaste) tai: 200 g tofua kuutioituna

Lisää lopuksi

  • 2,5 dl soijamaitoa tai tavallista maitoa tai kasviskermaa
  • 2 limetin mehu
  • 3-4 korianterin vartta koristeluun, vapaaehtoinen

Ohjeet

  • Kuumenna kasvisliemi miedosti poreilevaksi. Lisää limetinlehdet, sitruunaruoho, thai-chilihillo, kalakastike ja chilit. Keitä noin 10 minuutin ajan.
  • Jos et halua lopulliseen keittoon yrttejä, siivilöi ne nyt pois. Lisää herkkusienet, paprika, parsakaali ja porkkanat. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Jos käytät tofua, lisää se mukaan vasta keittämisen loppuvaiheessa.
  • Sekoita maito joukkoon. Anna kuumentua vähän, mutta älä päästä kiehumaan asti – keitto leikkaantuu helposti. Sekoita joukkoon limetinmehu. Lisää kalakastiketta oman maun mukaan. Koristele korianterilla ja nosta tarjolle

Lisätietoa

  • Tämän keiton voi tehdä joko tavalliseen kasvisliemeen tai käyttämällä kombu-merilevää. Jos käytät kombu-merilevää, keitä 15×15 cm -kokoista palaa vedessä n. 15 minuuttia. Jos suosit tavallista kasvislientä, voit käyttää vaikkapa valmista kasvisliemifondinappia tai kasvisliemijauhetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *