Venäläinen hapankaalipiirakka – hapan, makea ja teehetkiin sopiva

hapankaalipiirakka

Tämä hapankaalipiirakka on yksi suosikkiresepteistäni hapankaalille. Viimeistään silloin, kun alan haaveilla tästä piirakasta, tietää että syksy on nyt todellakin täällä. Kun tuntuu mukavalle syödä piirakkaa ja vaihtaa kuulumisia ihmisten kanssa samalla kun juo vahvaa teetä.

Olen kokannut tätä reseptiä syksyisin noin 20 vuoden ajan. Muistan tehneeni tätä piirasta jo joskus 2000-luvun alussa joihinkin kotibileisiin. Niissä keskusteltiin Daniil Harmsista, Dostojevskista ja Tolstoista – tai ainakin Studio Julmahuvin Tarkovski-pastissista. Ja juotiin paljon punaviiniä. Jolloin kaikkiin mielenliikkeisiin – teksteihin, henkilöhahmoihin ja uniin – suhtauduttiin asiaankuuluvalla vakavuudella, merkityksiä loputtomasti etsien.

Tämä piirakka maistui hyvältä silloin, ja se maistuu hyvältä edelleen. Vaikka näkemykset ruotimisen arvoisista asioista ovatkin matkan varrella vaihtuneet.

Toinen nostalginen suolainen piirakka on tehty: kasvismakkaroista ja tomaateista

Tämä hapankaalipiirakka – herkullista ja suoraan ysäriltä

Smetanan ja siirapin vuoksi tämä hapankaalipiirakka on ihanan lohdullinen ruoka. Fiilis syödessä on vähän samantapainen kuin pelmeneiden kanssa, mutta tämä on vain paljon helpompi tehdä. Kaurahiutalepohja tuo kivasti rustiikkisuutta.

Hapankaali ei ole ollut mulle mikään suosikkiaines. Käytän sitä jonkun verran padoissa ja keitoissa, ja nostan joskus tarjolle perunamuussin kanssa. Tämä resepti on kuitenkin siitä kiva, että tässä hapankaalin maku on toisaalta tosi hyvin esillä, mutta muuttunut kuitenkin todella makeaksi ja kermaiseksi. Tämä toimii valmiilla hapankaalella, mutta voit tehdä hapankaalta myös itse.

Resepti on peräisin vanhasta Kodin Kuvalehden julkaisusta 1990-luvulta. Marita Joutjärven kirjoittaman ”Kodin parhaat”-sarjan osat ”Piiraat” ja ”Jälkiruoat” olivat mun ensimmäiset omat keittokirjat. Näistä ”Kodin parhaat piiraat” on mulla edelleenkin kirjahyllyssäni, mutta en oikeastaan käytä sitä muuhun kuin tarkistaakseni tämän reseptin ainekset. Olen kokannut tätä reseptiä varmaankin ainakin 20 kertaa, aina syksyisin ja talvisin.

Tämän hapankaalipiirakan ainesosat ovat aika lailla yksi yhteen tuon 1990-luvun reseptin kanssa. Työohjeita tosin täydensin, koska tämä jos joku resepti on moneen kertaan testattu. Suosittelen ehdottomasti laittamaan suolakurkkua päälle – reseptistä jää puuttumaan yksi tärkeä osa ilman sitä.

Tämän kaveriksi suosittelen: venäläistä borssikeittoa

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Venäläinen hapankaalipiirakka

Lohdullista tarjottavaa koleina syys- tai talvi-iltoina, mielellään teen kanssa.
Valmisteluun 30 minutes
Liedellä 25 minutes
30 minutes
Aikaa yhteensä 1 hour 30 minutes

Välineet

  • Tavallinen piirasvuoka, halkaisija n. 28 cm

Ainekset

Pohja

  • 1,5 dl kaurahiutaleita tai ruishiutaleita
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • 0,5 dl maitoa
  • Vähän voita piirasvuoan voiteluun

Täyte

  • 2 rkl öljyä
  • 1-2 sipulia koosta riippuen
  • 400 g hapankaalia
  • 2 rkl siirappia
  • pari rouhaisua mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl smetanaa
  • 2 munaa

Koristeluun

  • 1-2 Suolakurkkua tai herkkukurkkua kuutioi pieneksi

Ohjeet

  • Tee aluksi pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää öljy ja maito sekaan, sekoita taikina tasaiseksi: se jää vähän tahmeaksi.
  • Voitele piirasvuoka voilla.
  • Painele taikina piirasvuoan reunoille tai pohjille. Nosta piirastaikina jääkaappiin jähmettymään siksi ajaksi kun teet täytteen.
  • Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  • Pilko sipuli. Paista sitä ja hapankaalia öljytilkassa, yhteensä noin 10 minuuttia kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä pintaansa.
  • Lisää pannulle siirappi, mustapippuri ja suola. Jätä täyte nyt pariksi hetkeksi (viitisen minuuttia) odottamaan, ja siivoa vaikka sillä aikaa keittiötä 🙂 Ennen kuin lisäät munat, täytteen pitää olla vähän viilentynyt.
  • Sekoita munat ja smetana aluksi erillisessä kulhossa yhteen. Lisää ne sitten hapankaali-sipuliseoksen joukkoon.
  • Ota piiraspohja jääkaapista ja kaada täyte sille. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  • Leikkaa sillä välin suolakurkuista kuutioita. Jos jääkaapissa on joko tillin- tai persiljanoksia, ne sopivat myös hyvin silputtuina koristeeksi päälle.
  • Odota hetki ennen tarjoilua – piiras on hyvää vähän jäähtyneenä. Juuri ennen tarjoilua koristele piiras suolakurkkusilpulla.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *