
Kuivista pavuista tehtävä meksikolainen papukeitto sopii päiviin, kun olet lieden lähettyvillä, mutta et sen äärellä. Sen voi koristella hyvin salsalla, ranskankermalla tai muilla suosikkitacotäytteillä. Keitto on myös tosi edullinen. Tämä menee edullisuudessaan ja ravitsevuudessaan samaan sarjaan hernekeiton kanssa.
Käytin itse reseptiin pintopapuja, sillä ne ovat yksi suosikkipavuistani. Toinen tyypillinen valinta meksikolaiseen papukeittoon on mustapavut. Myös kidneypavut toimivat hyvin. Voit hyvin yhdistellä papuja ja upottaa tähän eri papupussien jämät. Nopeutta saat puolestaan tekemällä ruoan tölkkipavuista.
Keittoon käytetään limettejä – ainakin pari limettiä, joista toinen keittoon ja toinen tarjolle. Se tuo tähän vegaaniseen keittoon mukavasti raikkautta. Samalla se luo pesäeroa tämän meksikolaisen papukeiton ja hernekeiton välillä.
Tsekkaa myös: Espanjalainen linssikeitto
Resepti on Diana Kennedyltä, aivan kuin myös tämä linssikeiton ohje.
Tämä kasvisruokaresepti sopii hyvin arkiseksi pääruoaksi kun haluat vähän meksikolaista fiilistä lautaselle. Voit suhtautua siihen myös alkuruokakeittona, ja tarjota ohessa vaikkapa grillatun juustoleivän tai quesadillan. Ei ole niin tarkkaa. Keittoa voi hyvin tehdä isommankin annoksen, ja syödä sitä joko useana päivänä – tai ehkä jopa pakastaa osan.

Meksikolainen papukeitto
Välineet
- sauvasekoitin
Ainekset
- 4,5 dl kuivattuja papuja (esim. pintopapuja tai mustia papuja) Tästä määrästä tulee n. 1 litra keitettyjä papuja. Vaihtoehtoisesti: 2 tölkkiä papuja.
- loraus oliiviöljyä
- 1 sipuli pilkottuna
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 punainen paprika pilkottuna pieniksi kuutioiksi
- 1 mieto chili esim. jalapeno, kuutioituna
- 1,5 tl oreganoa
- 1 tl juustokuminaa
- 0,25 tl kanelia
- 1,5 litraa kasvislientä voit käyttää tähän papujen liotusveden
- 2 rkl limettimehua (noin)
- 1 tl vaahterasiirappia
- paahdettuja, suolattomia maapähkinöitä koristeluun
- 1 limetti koristeluun
- chilikastiketta koristeluun (esim. Texas Pete tai sriracha)
- kasvisranskankermaa koristeluun
Ohjeet
- Jos teet keiton kuivatuista pavuista: huuhtele 4,5 dl kuivattuja papuja edellisenä iltana. Poista niistä mahdolliset epäpuhtaudet. Lisää reilusti vettä. Jos käytät tölkkipapuja, tämän vaiheen voi jättää välistä – siirry suoraan sipulinpaistovaiheeseen.
- Keitä seuraavana päivänä pavut. Siivilöi pavut, ja kaada liotusvesi pois. Lisää uutta vettä kunnes pavut peittyvät reilusti. Lisää laakerinlehti ja noin 1 rkl suolaa. Keitä kunnes pavut ovat kypsiä, noin 3 h (riippuuu papujen laadusta ja tuoreudesta.) Lisää vettä tarvittaessa, jotta pavut eivät pala pohjaan.
- Siivilöi pavut ja ota papujen keitinliemi talteen – voit käyttää sitä keiton kasvisliemenä. Määrän pitäisi olla nyt noin 1 litran luokkaa – tämä ei kuitenkaan ole ihan eksaktia.
- Paista pilkottu sipuli ja valkosipulirouhe oliiviöljyssä
- Lisää mausteet ja paprikakuutiot, jatka paistamista vielä muutama minuutti.
- Lisää kasvisliemi ja pavut, nosta lämpöä ja anna kiehua n. 15 minuuttia.
- Mausta limetillä ja vaahterasiirapilla. Soseuta keitto sauvasekottimella. Koostumus saa jäädä vähän karkeaksi.
- Tarkista maku. Lisää suolaa ja limettiä oman maun mukaan. Tarkista maku ja tee vaadittavat lisäykset.
- Jaa kulhoihin ja koristele. Lisäsin itse kasvisranskankermaa, chilikastiketta ja paahdettuja, suolaamattomia maapähkinöitä. Myös hienoksi hakattu salaattiraaste toimii hyvin.