Marokkolainen kikhernepata on erinomainen valinta silloin, kun tahdot tehdä ison padallisen ruokaa kerralla 🧑🍳 Se on hyvä valinta erityisesti silloin, kun vihanneslaatikosta löytyy kasa epämääräisiä juureksia. Padassa tuoksuvat sekä inkivääri että kaneli. Itse käytin reseptiin bataatteja, joiden makeus sopi pataan erinomaisesti. Edullinen pata kestää erinomaisesti uudelleenlämmitystä, maistuu hyvälle huoneenlämpöisenäkin sekä ruokatermarista tarjottuna.
Kahden käden sormet eivät riitä laskemaan kertoja, kuina monesti olen kokannut tänä vuonna jotain, johon on tarvittu sipulia, valkosipulia, tomaattimurskaa ja kikherneitä. (ks. esim. sipulikeitto, gulassi, tikka masala). Olen kokannut aika vasta toistakin marokkolaista kasvispataa – muutama kuukausi sitten naputtelin tänne reseptin, jonka nimi oli marokkolainen seitsemän vihanneksen kasvispata. Mietin siis, kannattaako tästä aiheesta kirjoittaa uudelleen?
Helppo vegaaninen pataruoka
Päädyin kuitenkin siihen, että kannattaa. Klassikot ovat klassikkoja syystä. Seitsemän kasviksen pataan verrattuna tässä on pari keskeistä eroavuutta:
1) Mausteet. Tämä pata on vähän voimakkaammin maustettu kuin tuo edellinen versio. Rakastin kanelin makua.
2) Linssit. Ne puuttuivat aiemmasta versiosta. Tämän vuoksi myös:
3) Tarjoilutavat poikkeavat toisistaan. Suosittelin tarjoilemaan aiempaa pataa couscousin kanssa. Sitä vastoin tässä padassa niin paljon meininkiä jo itsessään, että mielestäni se ei kaipaa rinnalleen mitään muuta lisuketta.
Resepti on Hannah Sunderanin keittokirjasta Two Spoons Cookbook: More than 100 French-Inspired Vegan Recipes. Olen vielä vähän tutustumassa tuohon keittokirjaan. Ranskalainen kokkaus ei ole ihan oma juttuni. Kuvaavaa onkin, että kun viimein päädyin kokkaamaan tuosta kirjasta jotain, valintani osui kuitenkin Marokkon suuntaan…
Muissa uutisissa: Ounastelinkin viime postauksessa – siitä on kohta kuukausi aikaa! – että lähiaikoina tulee pitämään kiirettä. Tämä veikkaus osui harvinaisen oikeaan. Ruoanlaitto ei ole ollut prioriteettilistalla edes top vitosessa. Mutta sellaista se joskus on. Rakastan tätä vuodenaikaa, kun kaikki puhkeaa kukkaan. Kun ympäristö muuttuu ihan erilaiseksi vain yhden sadepäivän jälkeen. Samalla kuitenkin keväällä on monesti niin paljon kaikkea tekemistä, että rauhalliselle olemiselle ei yleensä jää riittävästi aikaa. Koitan yrittää muistutella itselleni armollisuudesta – ”tekemättömät työt eivät maailmasta lopu” kuten mummuni sanoisi.
Pinnan alla on ehtinyt kehittyä kuitenkin muutamia aiheita, joista haluaisin kirjoittaa enemmän. Nämä jutut eivät liity ihan suoraan ruokaan, vaan elämään keittiön ja ruokapöydän ympärillä. Toivottavasti siis seuraavaan postaukseen menee siis vähemmän aikaa 🙂
Aurinkoista viikonloppua! 🌞
Marokkolainen kikhernepata
Välineet
- 1 isohko pata (n. 4-5 litraa)
Ainekset
- 1,5 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli pieneksi kuutioituna
- 3-4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 lanttu kuorittu ja kuutioitu
- 2 porkkanaa kuorittu ja viipaloitu
- 2 bataattia kuorittu ja kuutioitu
- 3-4 cm pala inkivääriä pieneksi hienonnettuna
- 1,5 tl kanelia
- 1 tl kuivattua korianteria
- 1 tl jauhettua juustokuminaa
- 1 tl espanjalaista savupaprikaa
- 0,5 tl chililastuja
- mustapippuria rouhittuna
- 3 dl vihreitä tai keltaisia linssejä (kuivattuja) huuhdeltuna
- 1,3 l kasvislientä
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- 1 tölkki kikherneitä valutettuna, ilman aquafabaa
- 3-5 dl pinaattia, hienonnettuna
- 1 limetin mehu vapaaehtoinen
- (kasvispohjaista) jugurttia tarjoiluun
Ohjeet
- Ota iso pata, ja kuumenna sen pohjalla oliiviöljyä. Kuullota sipulia 3-4 minuuttia, ja lisää sitten valkosipuli. Jatka paistamista miedolla lämmöllä vielä noin 3 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
- Lisää muut kasvikset: lanttu, porkkana ja bataatit. Lisää myös mausteet: inkivääri, kaneli, korianteri, juustokumina, paprika, chilirouhe ja mustapippuri. Sekoita ja paista 2-3 minuuttia, kunnes mausteet alkavat tuoksua ihanasti.
- Lisää huuhdellut linssit, kasvisliemi ja tomaattimurska. Sekoita. Anna kiehua keskilämmöllä kunnes linssit ja kasvikset ovat kypsiä, noin 25 minuutin ajan. Lisää nestettä, jos pata alkaa tuntua liian kiinteältä.
- Lisää mukaan kikherneet sekä silputtu pinaatti. Sekoittele ja keitä pataa vielä 3-4 minuuttia keskilämmöllä. Lisää halutessasi limetin mehu ja tarkista maku. Jos pata tuntuu liian kiinteältä, lisää vähän vettä. Lisää suolaa ja mustapippuria tarpeen mukaan.
- Tarjoa pata jugurtin kanssa. Jos pidät tulisemmasta padasta, ripottele päälle myös vähän rouhittua chiliä. Tarjoile pitaleivän kanssa.
Lisätietoa