Tikka masala – Glasgowilainen perinneresepti?

tikka masala

On helppo ymmärtää, miksi tikka masala on yksi intialaisravintoloiden suosituimmista ruoista. Kokkasin tätä itse tammikuussa, jonain iltana kun oli kirpeä pakkassää. Tunnen aina pientä iloa, kun sää ja ruoka käyvät yksiin toistensa kanssa: lämmin ja höyryävä tikka masala lautasella kun ulkona on kuraa ja loskaa. Ei siis mikään ihme, että ruoka on puhutellut brittejä! Jopa niin paljon, että tikka masalan synnyinkodin esitetään olevan Skotlannissa.

Reseptissä on kaksi vaihtoehtoa. Siihen voi tehdä joko itsetehdyn currytahnan, tai käyttää valmista tikka masala -maustetahnaa. Proteiiniksi tähän vegaaniseen reseptiin tuli kikherneitä ja kuivattuja soijasuikaleita. Ei ehkä kaikkein autenttisinta, mutta riittävän lähellä joka tapauksessa. Jos haluat panostaa ja se sopii ruokavalioihisi, korvaa soijasuikaleet vaikkapa leipäjuustolla.

Tämä curryresepti ei ole enää mikään , nuorukainen sillä 15 vuoden takaa Jamie Oliverilta. Jamie antaa kirjassaan ”Jamie’s Ministry of Food” viisi yleisintä currytahnojen reseptiä. Pidän kirjaa yhä hyllyssä lähestulkoon vain tämän sivun vuoksi. Ne taisivat nimittäin olla ensimmäiset koskaan kokkaamani currytahnat. Varhaisemmat Jamien kirjat lähtivät eteenpäin ”saa ottaa” -hyllyyn joulusiivouksen yhteydessä.

Pieni täsmennys: kun viittaan valmiiseen tikka masala -tahnaan, tarkoitan tämäntyyppistä maustetahnaa. En niitä ylimakeita ja todella prosessoituja valmiskastikkeita, joita ei tarvitse muuta kuin lämmittää pannulla.

tikka masala -maustetahna

Skotlannista tulee: Trainspotting, Roope Ankka ja tikka masala

Vuodenvaihteessa lehdissä julkaistiin useita muistokirjoituksia Ali Ahmed Aslamista – miehestä, jonka nimeä harva tuskin oli kuullut aiemmin. Kansainvälisissä uutistoimistoissa oli mennyt läpi juttu, jossa häntä kutsuttiin alkuperäisen tikka masala -reseptin isäksi. Aslam kuoli vähän ennen joulua 77 vuoden iässä. Hän piti ”Shish mahal” -ravintolaa Glasgow’ssa, ja oli muuttanut Iso-Britanniaan lapsena Pakistanista.

Aslam kertoi kehittäneensä tikka masala -annoksen 1970-luvulla, kun asiakas oli toivonut, ettei hänen kana tikka -annoksensa olisi niin kuiva. Aslam oli yhdistänyt chicken tikkaan tomaattisen masalakastikkeen. Heidän asiakkaansa eivät yleensä pitäneet kovin mausteisesta ruoasta, joten mukaan laitettiin myös kermaa ja kookosmaitoa. Klassikko oli syntynyt.

Glasgow’laiset yrittivät saada 2010-luvun alussa Euroopan Unionilta tunnustuksen tikka masalan alkuperäisenä kotikaupunkina. Tämä yritys ei kuitenkaan onnistunut, sillä myös monet muut Iso-Britannian kaupungit ja ravintolat ovat kertoneet kehittäneensä vastaavia reseptejä. On tuotu myös esille, että tämäntyyppistä ruokaa on kokattu pitkään myös Intiassa. Wikipediassa nimetään yhdeksi tikka masalan intialaiseksi vastinpariksi butter chicken, ja esitetään sen kytkeytyvän erityisesti Punjabin alueen ruokakulttuuriin.

Tikka masalasta on tullut 2000-luvulla yksi ravintoloiden suosituimmista noutoruoka-annoksista, butter chickenin ohella. Wikipediassa viitattiin vuonna 2012 tehtyyn äänestykseen, jossa britit nimesivät tikka masalan toisena suosikkinaan ei-eurooppalaistyylisistä takeaway-annoksista. Ekalle sijalle pääsi kiinalainen wokkiruoka. Suomessa Woltissa tikka masala on intialaisten ravintoloiden toisiksi myydyin annos. Ykköspaikkaa pitääkin sitten butter chicken.

tikka masala

Reseptien alkuperä: Usein kyseenalainen

Tikka masala ei tietenkään ole ensimmäinen resepti, jonka alkuperästä käydään kovaa kiistelyä. Muistan kirjoittaneeni tämäntyyppisestä debaatista aiemmin ainakin kenraali Tson kanan yhteydessä.

Briteillä on muutenkin kiinnostava suhde curryjen kanssa maan kolonialistisen historian vuoksi. Ruokahistoroitsija Lizzie Collingham kirjoittaa tästä aiheesta erinomaisessa kirjassaan Curry: A tale of cooks and conquerors. (Myös muut Collinghamin kirjat ovat todella hyviä.) Hän muistelee vuotta 2001, jolloin maan silloinen ulkoministeri Robin Cook nimesi kanaa tikka masala -ruoan Britannian kansallisruoaksi. Lausunto herätti paljon närää ruokakriitikoissa.

Ruokakriitikoiden yleinen moite oli, että annos ei ollut niinkään kaunis esimerkki brittiläisen ruokakulttuurin monikulttuurisuudesta, vaan todiste brittiläisten tavasta pilata ja tehdä mauttomaksi mikä tahansa ruoka, jonka he vain käsiinsä saavat. Heidän suurin kritiikkinsä kohdistui kuitenkin tikka masalan epäautenttisuuteen. Tämä taas on hyvin hankala väite siksikin, että eivät ne muutkaan ravintola-annokset niin autenttisia ole. Collingham muistuttaa myös, että Intiassa on niin monia eri ruokakulttuureja, joten intialaiset itsekään välttämättä tunnista toiselta alueelta tulevia ruokia intialaisina.

tikka masala

Tämä resepti: Jamie Oliverilta

Näissä tunnelmissa tuntui todella luontevalta kokata tikka masalaa hengellä, joka ei edes yritä olla autenttinen. Jamie Oliverin tikka masalan resepti on ollut hurjan suosittu kirjoittamisestaan lähtien.

Resepti ei ole mitenkään mausteisimmasta päästä. Tölkki kookosmaitoa tekee tehtävänsä. Se on kuitenkin myös todella palkitseva tehdä. Tikka masala otetaan hyvin todennäköisesti aina hyvin vastaan, kunhan vain syöjät yleisesti pitävät mausteisesta ruoasta. Aikaa menee tunti, mutta yli puolet siitä pata poreilee vain itsekseen.

Itse pidin proteiinina kikherneiden ja soijasuikaleiden yhdistämisestä. Tofu sopisi myös hyvin, samoin kuin alussa mainittu leipäjuustokin.

Niissä tikka masala -ohjeissa, joissa käytetään kanaa, kanaa marinoidaan yleensä jugurttia, valkosipulia, inkivääriä ja erilaisia intialaisia kuivamausteita sisältävässä kastikkeessa. Usein kana paistetaan tai grillataan erikseen ennen kastikkeen lisäämistä. Itse menin suoraviivaisemmin, enkä marinoinut yhtään mitään. Jos kuitenkin sinulla on joskus grilli sopivasti esillä, siitä vain kokeilemaan.

Jos jatketaan brittiläisellä teemalla, niin tämän kanssa sopii hyvin tarjolle sulatetut pakasteherneet.

Rauhallista viikonloppua! Olin tosi iloinen siitä, että Helsingissä oli vähän valkoista maassa – heti mukavampaa alkaa orientoitua hiihtolomaviikon tuloon.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vegaaninen tikka masala

Jamie Oliverin reseptillä tehty curryresepti. Jos haluat oikaista, käytä valmista tikka masala -tahnaa.
Valmisteluun 15 minutes
Liedellä 45 minutes
Aikaa yhteensä 1 hour

Ainekset

Tikka masala -tahna

  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 2 kynttä valkosipulia kuorittuna
  • 5 cm kokoinen pala inkivääriä
  • 1 tl cayennepippuria
  • 1 tl savupaprikaa
  • 2 tl garam masala -jauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tuoretta chiliä siemenineen
  • pieni nippu korianteria vapaaehtoinen, itse en käytä
  • 4 rkl kookoshiutaleita
  • 2 rkl manteleita rouhittu karkeaksi

Curryainekset

  • 2 dl kuivattuja soijapaloja
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 4 dl kiehuvan kuumaa vettä (vedenkeittimestä)
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 2 sipulia pieneksi hienonnettuna
  • 1 chili, siemenineen jos haluat
  • 1 annos ylläolevaa currytahnaa tai 150 g valmista tikka masala -tahnaa (esim. Patak)
  • 1 tölkki (400 g) kikherneitä valutettuna
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 1 dl mantelilastuja koristeluun
  • 2 dl vegaanista turkkilaista jugurttia tarjoiluun, vapaaehtoinen

Ohjeet

  • Aloita valmistamalla currytahna. Paahda juustokuminan ja korianterinsiemeniä pannulla noin 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat muuttuneet aromaattisiksi. Lisää ne ja kaikki muut currytahnan ainekset joko mortteliin tai tehosekoittimeen. Anna käydä kunnes seos on tasainen. Lusikoi tahna pois laitteesta kulhoon odottamaan.
  • Laita soijapalat hetkeksi turpoamaan. Laita soijapalat kuumuutta kestävään kulhoon. Kaada kiehuva vesi päälle, lisää kasvisliemijauhe ja sekoita hyvin. Jätä odottamaan.
  • Siirry seuraavaksi curryn tekemiseen. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää hienoksi suikaloitu sipuli. Paista keskilämmöllä, kunnes sipuli on kunnolla ruskistunut, noin 7-8 minuuttia. Lisää sitten currytahna ja chilit. Sekoittele, kunnes currytahna on sekoittunut tasaisesti pannulle, noin minuutin ajan.
  • Valuta vesi pois soijapaloista ja lisää ne curryn joukkoon. Lisää myös kikherneet, kookosmaito, puolet mantelilastuista.
  • Anna curryn poreilla keskilämmöllä n. 30 minuutin ajan. Pidä kantta kiinni ja sekoittele currya ajoittain. Jos seos tuntuu liian kiinteältä, lisää hieman vettä joukkoon. Tarkista maku vielä lopuksi, ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  • Tarjoa curry riisin, jugurtin ja sitruunaviipaleen kanssa kanssa. Voit koristella annokset myös parilla korianterinlehdelle.

Lisätietoa

Voit korvata soijapalat 200 grammalla tofua. Prässää tofua hetken aikaa talouspaperin välissä ja lisää se samaan aikaan kikherneiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *