Härkis-kasvispullat 1920-luvun tyyliin

Kasvispullat ja perunoita

Matkani 1920-luvun keittiöön alkoi kenties kaikkein klassisimmalla ohjeella: Anna Olsoni-Quistin päivän annossuositus oli ”lihapalleroita, perunoita ja makaroonia”, jälkiruoaksi tuli ”kaakaota vehnäsen kera”. Lihapullat, kaakao ja pulla – tämä päivä oli varmasti sekä lasten että aikuisten suosikki! 😄

Tehtiin itse kasvispullat härkiksestä. Vähän epäilytti laittaa kallis härkisrouhe mössöksi (”eikö saman saisi aikaan papupurkillakin”?), mutta yllättäen lopputuloksesta tulikin yksi mun onnistuneimmista kasvispullista!

Valitsin kasvispullien ainekset siten, että ne noudattaisivat edes suurinpiirtein 1920-luvun henkeä, jolloin mausteet olivat vähissä. Muiksi aineksiksi valikoitui siis auringonkukan- & pellavansiemeniä, paistettua sipulia ja persiljaa. Ainekset vedettiin blenderissä, notkistin seosta vähän vedellä. Härkiksen sijaan tässä voisi varmasti käyttää hyvin myös paistettuja sieniä, jolloin vettä tarvitsisi vähemmän. Resepti hyötyy paljon kunnon tehosekottimesta / blenderistä: mitä sileämpi tahna, sen parempi.

Vaikka olenkin laittanut verrattain paljon ruokaa, niin harvassa ovat olleet ne kerrat, kun olen tehnyt ruskeaa kastiketta. Olisikohan määrä ehkä… kaksi kertaa? Syödessäni tätä ihmettelin, että miksihän niin on päässyt käymään: vegaaninen ruskea kastike oli nimittäin herkullista. Ehkä tähän pätee se, että mulle ei tule helposti mieleen montaa kasvisruokaa, jonka kanssa sopisi ruskea kastike – tofulle tai halloumille on parempiakin vaihtoehtoja tarjolla.

Pitänee varmaan ostaa muuten perunoita iso säkki. Melkein kaikkien Olsonin ohjeiden kyljessä tarjotaan sitä, silloinkin kun annokseen kuuluu makaroonia tai riisiä. Tämäkin on mielenkiintoista vaihtelua, sillä normaalisti meillä on mennyt niitä vain noin pari-kolme pussia kuussa 🥔🥔🥔😅

Kasvispullat ennen paistamista

Härkis-kasvispullat (vegaaninen resepti)

1 kpl sipuli
Öljyä paistamiseen
0,75 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavarouhetta tai pellavansiemeniä
Paketti härkistä
Lehtipersiljaa


Ruskista sipuli öljyssä ja hienonna persiljaa
Rouhi siemenet blenderissä
Lisää siementen sekaan paistettu sipuli sekä härkisrouhe, hienonna tahnaksi.
Lisää mukaan silputtu lehtipersilja
Pyörittele taikinasta palloja
Paista pyörykät öljyssä. Paistoaika on verrattain pitkä (10 minuuttia?) – maku on paras kun pyörykät saavat ruskistua kaikilta puolilta
.

Vegaaninen ruskeakastike

50 g vegaanista margariinia – ruokaöljykin käy
0,5 dl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 dl purkki kaurakermaa
1 tl sinappia
2 rkl soijakastiketta
1 rkl ruskeaa sokeria
mustapippuria myllystä

Paista vehnäjauhoja öljyssä keskilämmöllä kunnes ne ovat kunnolla ruskeita, noin 7-10 minuuttia. Varo, etteivät jauhot kärähdä – mutta samalla tärkeää on ruskistaa jauhoja niin kauan, että tuoksu on mukavan paahteinen.
Lisää vesi ja kaurakerma, sekoita vispilällä: kuumenna seos kuplivaksi ja anna kiehua n. 3 minuuttia. Mausta, tarkista maku ja laita tarjolle.

Jos jääkaapista löytyy puolukkasurvosta, suolakurkkuja tai etikkapunajuuria, ne sopivat nyt hyvin tarjolle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *