Horchata-smoothie – viileä herkku ylijäämäriisistä

Tämä täyteläinen smoothieresepti tekee kunniaa ylijääneelle riisille. Se ammentaa meksikolaisen keittiön horchatasta. Se poikkeaa tästä juomasta kuitenkin yhdellä merkittävällä tavalla: horchataan käytetään raakaa, yön yli liotettua riisiä, mutta tämä resepti vaadi lainkaan niin pitkiä valmisteluja. Muuten makuprofiili on horchatassa ja tässä smoothieversiossa samanlainen: kanelinen, raikas ja sopivassa määrin lohdullinen.

Pidän tästä reseptistä siksi, että ylijäämäriisi on suhteellisen yleinen vieras mun jääkaapissani. Kokkaan paljon aasialaista ja meksikolaista ruokaa, ja molemmat näistä keittiöistä pohjaavat usein riisiin. (Yritän kuitenkin aina välissä korvata sitä tarpeen tullen tattarilla, hirssillä tai ohralla.) Kaikkein ärsyttävintä on, kun riisiä jää vähän yli, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että siitä saisi tehtyä järkevän kokoisen toisen annoksen seuraavana päivänä. Sellaisissa tilanteissa tämä resepti on todella hyvä.

Tämä kylmä drinkki sopii erinomaisesti kuumiin päiviin. Juomassa on sen verran paksuutta, että se menee hyvin myös välipalasta. Tässä reseptissä käytän täysjyväriisiä. Jos sinulla sattuu olemaan sen sijaan jasmiini- tai basmatiriisiä, ne käyvät tähän myös hyvin.

Suosittelen käyttämään reseptiin mantelilastuja, sillä silloin juomasta tulee riittävän silkkinen koostumukseltaan – korkeanopeuksisella blenderillä voi käyttää kokonaisiakin.

Horchataa tehdään erilaisilla resepteillä Espanjassa ja Meksikossa. Valencian alueella keskeinen horchatan ainesosa ovat chufa-pähkinät, kun taas rapakon toisella puolella juoma tehdään usein yön yli uutetuista riisistä ja manteleista. Yhdistävä tekijä molemmissa on kaneli – niin myös tässäkin reseptissä.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Horchatasmoothie

Rento smoothie täysjyväriisistä
Genre Juomat
Annoksia 2 annosta

Ainekset

  • 130 g pakastettuja banaanisiivuja (noin yksi kourallinen)
  • 2,5 dl kasvismaitoa (esim. kauramaitoa)
  • 60 g täysjyväriisiä keitettyä, mielellään kylmää
  • 25 g mantelilastuja
  • 2 rkl rusinoita
  • 0,25 tl kanelijauhetta
  • 0,25 tl vaniljaesanssia
  • 50 g jääpaloja

Ohjeet

  • Laita kaikki ainekset blenderiin. Aloita sekoittaminen matalalla nopeudella, ja lisää kierrosnopeutta ainesten alettua sekoittua. Sekoita, kunnes juoma on tasainen.

Kokeilitko reseptiä? Kerro mitä pidit! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *