Kevätsipulipannukakut – kesäsipulin varret hyvään käyttöön

Kesäsipuleiden aika on käsillä. Miten paljon mahdollisuuksia! Kerrankin on helppoa kokata kaikkia kevätsipulia vaativia reseptejä, joita varsinkin kiinalainen keittiö on pullollaan. Ei puhuta vähään aikaan niistä S-kaupoista löytyvistä ”kevätsipuleista”, joista on leikattu valkoiset osat irti, jooko? Tämä vegaaninen kiinalaisten kevätsipulipannukakkujen resepti voidaan toteuttaa joko kevätsipuleista kuin kesäsipuleistakin – niitä menee noin yksi nippu. Talvisaikaan olen tehnyt tätä reseptiä myös ruohosipulista, ihan hyvin tuloksin myös.

Resepti on edullinen, mutta se vaatii rauhallista hetkeä. Se sopii hyvin niihin hetkiin, kun tahtoo ottaa ihan rauhassa ja tehdä jotain käsillään. Tämä ohje sopii hyvin juhannukseen tai vaikkapa mökkiruoaksi, kunhan vain kaulin löytyy. (Vaikka ihmiset aina sanovat, että viinipullo toimii hätätilanteessa kaulimen korvikkeena. Musta se on ihan superepätyydyttävää, varsinkin näin muovipullojen aikana.) Pannu voi olla suhteellisen kuuma – olettaisin että tämä toimii hyvin myös muurikassa tehtynä.

Kevätsipulipannukakut ovat ihanan lehteviä. Tämän vuoksi taikina kaulitaan aluksi ohueksi levyksi, sitten voidellaan ja täytetään. Tämä taikina rullataan ja kaulitaan sen jälkeen uudelleen. Käytä kesäsipuleiden varsia suhteellisen reilusti.

Taikinaa tehdessä tähtää siihen, että lopputulos tuntuu kimmoisalta, sormet eivät saa tarttua siihen.

Tässä reseptissä käytetään kookosöljyä. Jotkut väittävät, että kevätsipulipannareihin pitäisi käyttää laardia, mutta ainakin musta kookosöljy toimi erinomaisesti.

Tässä muutama kuva prosessista, resepti seuraa niiden jälkeen:

Kevätsipulihake ripotellaan kaulitulle taikinanpalalle
Seuraavaksi taikina kääritään rullalle
Rulla kääritään vielä toiselle rullalle…
Ja lopputuloksena on pieniä simpukan muotoisia nyyttejä.
Tämän jälkeen simpukat kaulitaan ohuiksi lätyiksi
Kun kaikki palloset on kääritty ja kaulittu, on paistohommien aika. Tässä paistamiseen käytettiin kookosöljyä. Kattilan kannen annettiin olla päällä paistumisen aikana.

Tämä resepti on peräisin The Nom Wah Cookbook: Recipes and Stories from 100 Years at New York City’s Iconic Dim Sum Restaurant -keittokirjasta (kirj. Wison Tang ja Joshua David Stein). Kirjassa kerrotaan, että kevätsipulipannukakut ovat yksi Nom Wah -ravintolan suosituimmista alkupaloista, ja joskus se on tilattu jokaisessa pöydässä alkuruoaksi. En ihmettele miksi – ovathan nämä aika spesiaalia ruokaa.

Kevätsipulipannukakut (scallion pancakes) ovat suosittuja erityisesti Yhdysvaltojen kiinalaisissa ravintoloissa. Kiinassa niitä tarjotaan puolestaan katuruokana – ainakin Betty Liun My Shanghai -keittokirjassa muistellaan lämpimästi kevätsipulipannareita myyneitä kauppiaita. Näitä pannareita tarjotaan usein aamiaisella. Itse ihmettelen kyllä, kuka jaksaa/tahtoo herätä niin paljon ennen muita, että ehtisi tehdä tämän aamiaispöyään. Mutta mietin tätä samaa useimpien aamupalareseptien kohdalla – ehkä iltateen oheispalat ovat enemmän oma juttuni… Onneksi nämä maistuvat hyvältä silloinkin.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kiinalaiset kevätsipulipannukakut

Kun kevätsipulit tai tuoreet kesäsipulit ovat sesongissa, tämä resepti ottaa niistä kaiken irti. Se maistuu kyllä erinomaisesti myös muulloin…
Keittiö kiinalainen
Valmisteluun 40 minutes
Liedellä 30 minutes
Odotusaika 30 minutes
Aikaa yhteensä 1 hour 40 minutes
Annoksia 8 kpl

Välineet

 • kaulin

Ainekset

 • 8 dl vehnäjauhoja lisäksi vähän alustan jauhoittamiseen
 • 3 dl kiehuvan kuumaa vettä
 • 4 tl seesaminsiemenöljyä (tarkista, että pullossa lukee 'toasted')
 • 8 kevätsipulia varsineen kesäsipulia saattaa riittää vähän vähemmän
 • 1,2 dl öljyä paistamiseen suosittelen kookosöljyä, jos mahdollista

Ohjeet

 • Aloita tekemällä taikina. Kaada jauhot kulhoon ja lisää kiehuvan kuuma vesi päälle. Sekoita taikina tasaiseksi lusikalla, älä polta näppejäsi!
 • Ota taikina kulhosta ja vaivaa sitä jauhotetulla työtasolla kunnes taikina on mukavan kimmoisaa, noin viitisen minuuttia. Taikina ei saa tarttua sormiin tai työtasoon – lisää tarvittaessa jauhoja jos näin käy.
 • PEITÄ KULHO JA JÄTÄ TAIKINA ODOTTAMAAN PUOLEKSI TUNNIKSI. Kirjoitan tämän isoin kirjaimin, että varmasti huomaat, että tässä vaiheessa tulee vähän pidempi odottaminen. Odottamisen aikana voit hakata kevätsipulin sekä valmistaa mahdollisen dippikastikkeen.
 • Kun aika on kulunut, jaa taikina kahdeksaan osaan. Valmista leipäset yksi kerrallaan kuvan antamien viitteiden perusteella. Kauli aluksi taikinapallo litteäksi ympyräksi, voitele se sitten seesamiöljyllä ja ripottele kevätsipulihaketta päälle. Rullaa taikinapallo tiiviiksi rullaksi.
 • Pyörittele rullat vielä lopuksi spiraalimuotoon.
 • Kun olet saanut kaikki kahdeksan spiraalia valmiiksi, kauli ne yksi kerrallaan uudelleen litteiksi levyiksi.
 • Kun olet saanut kaikki levyt tehtyä, on paistamisen aika. Ota nokare kookosöljyä (tai ruokaöljyä tai vegaanista voita) ja paista lätyt siinä yksi kerrallaan, noin 3-4 minuuttia per puoli. Itse pidin kantta päällä paistamisen aikana antaakseni höyrylle mahdollisuuden kehittyä – tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
 • Kun kaikki pannarit ovat valmiita, nosta ne tarjolle. Tämä herkku on paras heti nautittuna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *