Paistetut ruokabanaanit / Mitä keittobanaanit ovat ja mitä kokata niistä?

keittobanaani

Paistettu keittobanaani toimii helppona lisukkeena länsi-afrikkalaisten ja lattariruokien kanssa. Paistetut banaanit ovat myös herkullinen myöhäisillan snäckki. Keittobanaani kulkee suomeksi myös muilla nimillä, kuten ruokabanaanit ja plantaanit. Niiden paistaminen on helppoa, joten tahdon kannustaa vähän. Jos näet kaupassa ruokabanaaneja säällisissä hinnoissa, suosittelen tarttumaan tilaisuuteen. Ne ovat Suomessa sesongissa aina syksystä ja alkutalvesta.

Itse olen nauttinut parhaat paistetut keittobanaanit joskus maailma kylässä -festareilla. Ehkä tunnelmakin vaikutti, silloin ne tuntuivat ihanan kesäiseltä ja vapautta täynnä olevalta ruoalta. Ymmärtääkseni hyvin yleinen tunne friteeratun ruoan äärellä 🙂 Seuraavia katujuhlia odotellessa voi kuitenkin nauttia tästä reseptistä.

ruokabanaani

Keräsin samalla muutaman yleisimmän kysymyksen ja vastauksen keittobanaaneista.

Keittobanaanien kanssa suosittelen kokkaamaan myös: länsi-afrikkalaista maapähkinäpataa

Mitä ruokabanaanit ovat?

Ruokabanaanit (Musa paradisiaca) ovat siemenettömiä, gluteenittomia ja tärkkelyspitoisia banaanikasveja. Banaaneja syödään sekä vihreinä että keltaisina. Vihreinä ne ovat kovia ja sopivat paistamiseen ja keittämiseen. Keltaisina ne ovat makeita ja pehmeämpiä.
Banaani kasvaa ruokokasveissa, jotka kasvavat muutamassa kuukaudessa 7 metrin korkuisiksi.

Minkä alueiden ruokavaliossa käytetään ruokabanaaneja?

Ruokabanaania käytetään monien eri alueiden keittiössä. Ne ovat suosittuja Länsi-Afrikassa ja Karibianmeren alueella, samoin kuin Väli- ja Etelä-Amerikassa.

Mitä kokata ruokabanaaneista?

Kaikenlaisia ruokabanaaneja voi paistaa, keittää tai grillata.
Vihreiden banaanien käyttökohteita ovat esimerkiksi: latket tai kasvispihvit, paistetut plantaansipsit (myös uunissa) tai tostonet (paistetut, muussatut ja uudelleen paistetut plantaanit).
Kypsempien ruokabanaanien käyttökohteita ovat esimerkiksi muussi keitetyistä banaaneista, grillatut banaanit jälkiruokana, paistettujen banaanien käyttäminen tortillan täytteenä tai piirastäytteessä. Kuuluisa makea ruoka on plátanos maduros fritos, jota tarjoillaan ainakin Dominikaanisessa tasavallassa, Kuubassa, Nicaraguassa Kolumbiassa ja Venezuelassa.

Miten ruokabanaanit eroavat tavallisista banaaneista?

Banaanilajikkeita on hyvin monia. Wikipedia listaa kymmeniä erilaisia banaanilajeja, jotka on risteytetty kahdesta musa balbisiana ja musa acuminata -villilajista. Ruokabanaani on samankaltaisempi musa balbisianan kanssa, kun taas Cavendish on lähempänä musa acuminataa.
Toisin kuin tavalliset (cavendish)-banaanit, kypsät ruokabanaanit säilyttävät hyvin rakenteensa myös kypsinä. Siksi niitä voi käyttää hyvin esimerkiksi paistettuina jälkiruoissa.
Kuva Wikipediasta:

Mistä banaani-nimi tulee?

Sanan arvellaan tulevan alunperin Länsi-Afrikasta ja woloofin kielen banaana-sanasta. Kolonialistit veivät banaanin Amerikkaan 1510-luvulla. Banaanin alkuperästä ei ole täyttä varmuutta: osa nimeää sen alkuperäksi Afrikan, kun taas toiset arvelevat sen tulevan alunperin Polynesiasta.

Miten kuoritaan vihreät keittobanaanit?

Leikkaa aluksi molempien banaanien kannat pois. Leikkaa sen jälkeen yksi pitkittäisviilto banaaniin. Sen jälkeen kuori lähtee yleensä helposti irti. Jos ei lähde, leikkaa kuori veitsellä pois kohta kerrallaan. Jos olet keittämässä banaanin (keittoaika n. 6-8 minuuttia), voit kuoria sen keittämisen jälkeen. Wikihowssa on hyvät kuvat asiasta.

Miten säilyttää ruokabanaanit?

Ruokabanaanit kypsyvät hitaasti. Siksi ne voi useimmiten säilyttää huoneenlämmössä. Muuttuminen vihreistä keltaiseksi voi viedä viikon tai kaksikin.
Jos sinulla on vihreitä banaaneita, ja haluat säilyttää ne pitkään vihreinä, laita ne jääkaappiin.

Ovatko ruokabanaanit terveellisiä?

Ruokabanaaneissa on hyvin potassiumia, kalsiumia ja magnesiumia. Lisäksi niissä on c-, a- ja b-6 vitamiinia. Ravintosisältö: 100 grammassa raakaa banaania on 122 kaloria, 1,3 g proteiinia, 0,35 g rasvaa, hiilihydraattia 31,9 g ja 1,7 g kuitua.

Milloin ruokabanaanien satokausiaika on?

Keittobanaanien paras satokausiaika on syyskuusta tammikuuhun.

Ovatko plantaanit gluteenittomia?

Ovat, ja siksi niitä käytetään usein korvaamaan vehnää monissa resepteissä – varsinkin leivonnassa.

Ovatko ruokabanaanit kalliita?

Lokakuun 2022 lopussa, sesonkiaikaan, niiden kilohinta prismassa oli 3,5 euroa.

Lopuksi vielä lupaamani resepti. Kuvasta näkyy, että nämä on paistettu pannulla, jolla on noin sentin kerros öljyä. Paistaminen tapahtui kolmessa erässä ja keittobanaani pysyy hyvin kasassa.

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

keittobanaani paistaminen
ruokabanaani
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Paistetut ruokabanaanit

Helppo ja maukas tapa käyttää keittobanaaneja
Annoksia 2

Ainekset

 • 2-3 ruokabanaania (vihreitä)
 • n. 1 dl ruokaöljyä
 • suolaa maustamiseen

Ohjeet

 • Kuori ruokabanaanit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Voit käyttää leikkaamiseen joko veistä tai mandoliinia. Laita valmiiksi lautanen ja sen päälle pari talouspaperiarkkia.
  ruokabanaani
 • Kuumenna öljy paistinpannussa kunnes se on suhteellisen kuumaa – noin 175 asteista. Varmista paistolämpötila laittamalla pieni pala plantaania öljyyn – sen tulisi sihistä heti.
 • Paista plantaanit öljyssä. Käännä plantaanit kerran paistamisen aikana, jotta ne saavat kauniin kullanruskean värin molemmilta puolilta. Vahdi paistolämpötilaa tarkkaan. Paistoaika on noin 1 minuutti / puoli.
  ruokabanaani
 • Nosta paistetut plantaanit reikäkauhalla tai grillipihdeillä talouspaperiarkilla päällystetylle lautaselle. Anna viiletä hetki. Nostele plantaanit kulhoon, ripottele suolaa päälle oman maun mukaan, sekoita ja tarjoa.

Lisätietoa

 • Joissain ohjeissa  leikattuja plantaaneja liotetaan ennen paistamista 30 minuuttia kevyesti suolatussa vedessä. Ennen paistamista plantaanit kuivataan. Tämän sanotaan parantavan plantaanien rakennetta. Usein en jaksa itse nähdä tätä vaivaa.  
 • Plantaanisiivujen paksuus voi olla mitä vain 2 millimetristä noin senttiin. Ohuemmat muistuttavat enemmän sipsejä.
 • Paistetut plantaanisiivut säilyvät hyvänä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa noin 3 päivän ajan.