Kantarelli-larb -sienisalaatti: Miten Laosin kansallisruoasta tuli thaimaalainen?

Sienisalaatti kantarellille. Laosilainen larb-salaatti toimii upeasti erilaisilla tuoreilla sienillä. Salaattiin tulee paahdettua, jauhettua jasmiiniriisiä, mikä antaa salaattiin mukavaa paahteisuutta. Limetin ja kalakastikkeen maustama salaatti on ihanan raikas, ja ohje valmistuukin ilman kermaa. Aasialaisen sienisalaatin resepti toimii erinomaisesti ainakin kantarelleille tai tateille. Jos käytät vegaanista kalakastiketta, resepti on vegaaninen.

Tämä sienisalaatti toimii hyvin pääruokana, jos keität jasmiiniriisiä oheen. Jos suunnittelet hienompaa päivällistä/illallista, tämä on myös silloin tosi juhlava sienisalaatti. Salaatin voi tarjota kuumana, kylmänä tai huoneenlämpöisenä. Sillä on siis juhlaruokien tärkein etu: etukäteen tehtävyys ja joustava tarjoilulämpötila.

Saimme vasta anopilta pussillisen kantarelleja. Kantarellit ovat sen verran harvinainen herkku, että teki mieli kokata niistä jotain vähän erityisempää ruokaa. Haaveissa oli aluksi pizza, mutta ei ihan ollut aikaa pizzataikinan tekemiseen. Päädyin selailemaan, millaisia sieniruokia Kaakkois-Aasiassa tehdään, ja ajatus sienilarbeista alkoi tuntua tosi houkuttavalta.

Larbin historia – Miten Laosin kansallisruoasta tulikin thaimaalainen?

Larb on raikas salaatti, joka tehdään useimmiten porsaanlihaan. Nykyisin näkee possun lisäksi paljon reseptejä sekä kananlihasta tehdylle larbille että erilaisista kasvisversioista. Useat reseptit tehdään etenkin tuoreisiin sieniin. Monissa resepteissä larbista puhutaan thaisalaattina sen kummemmin kyseenalaistamatta, miksi kyseessä on nimenomaan thaimaalainen ruoka.

Larb on nimittäin Laosin kansallisruoka, ja sitä syödään paljon myös Koillis-Thaimaassa. Koillis-Thaimaassa asuu paljon laosilaisia ihmisiä, joiden ruokakulttuuriin larb on kuulunut vuosisatojen ajan.

Ruoka levisi Laosista thaimaalaiseksi ruoaksi 1900-luvun muuttoliikkeiden myötä. Laosin sisällissota sai monet pakenemaan kotimaastaan 1960-luvun ja 1970-luvun aikana. Arvio on, että noin 300 000 laosilaista pakeni Thaimaahan kommunistien valtaannousun jälkeen. Monet koillisthaimaalaiset ja laosilaiset kotoisin olevat ihmiset muuttivat samaan aikaan pääkaupunkiin Bangkokiin. Muuttoliikkeen myötä myös larb tuli osaksi Thaimaan ruokakulttuuria.

Tänä päivänä larb mielletään usein yleis-thaimaalaisena ruokana, ei laosilaisena (tai isanilaisena) ruokana. Yksi merkittävä syy siihen on, että Thaimaassa on harjoitettu pitkään hyvin nationalistista, yhtenäisyyteen tähtäävää politiikkaa. Se näkyy myös tavassa, jolla Thaimaassa on puhuttu ruokakulttuurista. Etelä-Thaimaan ja Isanin alueen ominaispiirteitä pyritiin vähättelemään, ja kiinalaisia maahanmuuttajia suljettiin yhteiskunnan ulkopuolelle. Tavoitteena oli luoda kuva yhtenäisestä Thaimaasta, jossa maan sisällä ei ole suuria eroja. Ja jossa Keski-Thaimaan kulttuuri on se kaikkein paras, johon kaikkea muuta verrataan. Thaimaalaisen kansallisuusaatteen tunnetuin ilmentymä ruokapöydässä on pad thai -salaatti, johon tahdottiin käyttää kaikkia Thaimaassa syötyjä proteiineja.

Myös larbin esittäminen thaimaalaisena on osa samaa ilmiötä. Laosilaisuus esitettiin huonompana kuin thaimaalaisuus ja heidän kulttuurinsa vähempiarvoisena. Laosilaisen ruokakulttuurin helmet esitettiin osana thaimaalaista ruokakulttuuria. Muita laosilaisia ruokia ovat esimerkiksi tahmea riisi (glutinous rice) ja som tam -salaatti. Tänä päivänä laosilainen ruokakulttuuri on onneksi alkanut saada enemmän arvostusta, varsinkin kun nuoremmat sukupolvet ovat alkaneet kiinnostua omasta historiastaan ja kulttuuristaan.

Larb-sienisalaatti – kasvissyöjän versio

Yleensä larbin pääproteiinina on joko porsaanliha tai kananliha. Tämä resepti tehdään kokonaan sienistä – hyvin yleinen versio, kun tehdään kasvisversio larbista. Resepti on vegaaninen, jos käytät no-fish saucea. Se sopii silloin myös kala-allergikolle.

Reseptin taustalla on Woks of Life:ssa julkaistu erinomainen sieni-larbin ohje. Tässä versiossa aasialaiset sienet muuttuivat kotimaisiksi. Maustamiseen tuli pieniä muutoksia, jotta maku kalibroitui oman maun mukaiseksi. (Woks of Life on kyllä tosi mainio sivusto. Heillä on tosi paljon erilaisia, ja tosi herkullisen oloisia, kasvipohjaisia reseptejä. Arvostan myös sitä, miten paljon ne kertovat tekniikoista ja historiasta reseptien takana.)

Juhlavan sienisalaatin mausteeksi tulee klassisia thaimausteita: kalakastiketta, limettiä, paahdettua riisiä ja tuoretta minttua. Meillä minttu korvaantui tuoreella basilikalla, sillä sitä ei ole lähikaupan valikoimassa. Jotkut asettelevat larbin kauniisti salaatinlehden päälle. Tässä käytin salaattina sitä, mikä oli lähikaupassa edullista.

Larb on pohjimmiltaan yksinkertainen, tavallisten ihmisten tekemä ruoka. Se ei vaadi isoja konstailuja tai hifistelyä maistuakseen erinomaiselta.

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kantarelli-larb – aasialainen sienisalaatti

Herkullinen aasialainen sienisalaatti, jonka juuret ovat Laosissa.
Valmisteluun 20 minutes
Liedellä 25 minutes

Ainekset

 • 1 rkl jasmiiniriisiä (keittämätön) tai basmatiriisiä
 • 1 rkl neutraalia ruokaöljyä
 • 1 litra kantarelleja tai muita tuoreita sieniä noin 500 grammaa, puhdistettuina ja hienonnettuina
 • 1 chili (Thai-tyylinen bird's eye on paras) hienonnettuna pieneksi
 • 2 kynttä valkosipulia
 • 3 salottisipulia ohueksi viipaloituna
 • 1 tl tuoretta inkivääriä silputtuna
 • 2 kevätsipulia hienonnettuna
 • 0,25 tl sokeria
 • 1 rkl (vegaanista) kalakastiketta
 • 1 tl vaaleaa soijakastiketta vapaaehtoinen, jos käytät kalakastiketta
 • 1 limetin mehu
 • 1-1,5 dl tuoreita mintun lehtiä hienonnettuna, voi korvata basilikalla
 • 0,5 dl tuoretta korianteria hienonnettuna, vapaaehtoinen. Voi korvata hienonnetulla lehtipersiljalla.
 • jasmiiniriisiä ja salaatinlehtiä tarjoiluun
 • 0,5 dl rouhittuja maapähkinöitä koristeluun, vapaaehtoinen

Ohjeet

 • Aloita paahtamalla riisi. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paahda siinä riisiä kunnes se alkaa tuoksua ihanan aromaattiselle ja muuttuu kullanruskeaksi. Siihen menee aikaa noin kymmenisen minuuttia, ja riisiä on hyvä sekoitella aika ajoin. Jauha vähän viilennyt riisi joko maustemyllyssä tai morttelissa kunnes se on muuttunut karkeaksi jauhoksi. Siirrä sivuun.
 • Jos haluat koristella annoksen maapähkinärouheella, paahda maapähkinät tässä välissä. Jauha ne, kun ne ovat vähän viilenneet.
 • Valmista seuraavaksi kantarellit. Puhdista kantarellit ja leikkaa ne sopivan kokoisiksi, pieniksi suupaloiksi. Aloita sen jälkeen paistaminen. Voit käyttää paistinpannua tai wok-pannua. Lisää öljy ja paista kantarelleja kovalla lämmöllä kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet ruskeaa pintaa. Nosta sienet sivuun lautaselle odottamaan. Jos sienistä valuu ylimääräistä nestettä lautaselle, älä lisää sitä myöhemmin enää mukaan.
 • Paista seuraavaksi pannulla keskilämmöllä pienessä öljytilkassa salottisipulia, valkosipulia, inkivääriä ja kevätsipulia. Kun ne ovat vähän ruskistuneet, lisää mukaan paahdettu riisi, sokeri, kalakastike, vaalea soijakastike, limetti, paistetut sienet ja tuoreet hienonnetut yrtit. Paista vielä noin 1-2 minuuttia. Nosta pannu pois liedeltä.
 • Tarjoa sienilarb jasmiiniriisin, salaatin ja rouhittujen maapähkinöiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *