Oliivinystävän perunasalaatti tuo lautaselle reilusti umamia ja ranskalaista tunnelmaa. Suolainen oliivi muodostaa mukavan makuparin pehmeiden uusien perunoiden kanssa. Salaatti sopii hyvin yhteen raikkaiden kasvisten ja hedelmien kanssa. Kesäaikaan tämä helppo perunasalaatti tehdään uusista perunoista. Kun syys- ja talviperunoiden aika koittaa, lohko perunoita vähän pienemmiksi.
Välimerellinen perunasalaatti sopii erinomaisesti valkoviinin tai roseeviinin kaveriksi: salaatin maut ovat sen verran mietoja, että viinillekin jää tilaa hengittää.
Tarjosin itse tätä perunasalaattia helpon vesimeloni&minttu&feta -salaatin kanssa. Yhdistelmä korosti vesimelonin raikkautta entisestään. Simppelinä lounassalaattina yhdistelmä toimi erinomaisesti – jos kaipaat oheen jonkun proteiiniosan, paista ohessa vähän marinoitua tofua tai (valmiita) kasvispihvejä.
Toinen ihana perunaohje ruokablogistani: Luksus-perunasalaatti ranskankermalla ja mädillä
Resepti on peräisin erinomaisesta Claudia Rodenin Med: A cookbook -keittokirjasta (2021). Diggaan itse tosi paljon Claudia Rodenin tavasta kirjoittaa ja tehdä reseptejä. Reseptit ovat mietittyjä mutta eivät kuitenkaan liian kikkailevia. Rodenin rento ote näkyy tässäkin reseptissä. Perunasalaatti valmistuu nopeaa ja ainekset löytyvät lähikaupasta. Samalla siinä on kuitenkin joku pieni jippo joka tekee resepteistä ihan erityisen.
Tarvitaan: hyviä oliiveja ja sherryviinietikkaa
Med-keittokirja ammentaa eri Välimeren maiden ruokaperinteestä. Tämä vihreä tapenadekastike pohjaa Provencen alueen oliivirakkauteen. Käytä reseptiin sellaisia oliiveja, joita voisit syödä paljailtaankin.
Jos sinulla ei ole kaapissa sherryviinietikkaa, suosittelen kyllä vahvasti sen hankkimista. Sherryviinietikka toimii tosi hyvin varsinkin espanjalaisen ja ranskalaisen keittiön kanssa. Sitä käytetään yllättävän monissa aasialaisissa resepteissä (esimerkiksi tässä ihanassa tofudipissä). Tämän reseptin voi kuitenkin tehdä oikein hyvin myös valkoviinietikalla.
Roden käyttää useissa kirjan resepteissä sardellifileitä – niin tässäkin reseptissä. Med-kirjan innoittamana hankin itse niitä kerrankin kaappiin – niitä ei mene tähän monta. Voit korvata ne 1 tl aasialaiskaupoista saatavalla kalakastikkeella tai vegaanisella kalakastikkeella. Tai lisää sitten vain vähän oliivien ja kapristen määrää, sekin maistuu tosi hyvälle.
Oi ihanaa kesää!
Perunasalaatti oliivitapenadella
Välineet
- monitoimilaite tai blenderi hienontamiseen
Ainekset
- 1 kg uusia perunoita
- 100 g vihreitä oliiveja valutettuna
- 2 rkl kaprista valutettuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1,5 rkl sherryviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
- 5 rkl oliiviöljyä
- 3-4 sardellifileetä ei pakollinen – katso kommentti alla
- pippuria maustamiseen
- 4-5 oksaa lehtipersiljaa koristeluun
Ohjeet
- Pese uudet perunat. Keitä kattilassa suolatussa, kiehuvassa vedessä noin 15-18 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista perunoiden kypsyys haarukalla isoimmasta perunasta. Varo keittämästä perunoita yli.
- Kun perunat ovat kiehumassa, yhdistä oliivit, kapris, valkosipulinkynnet, etikka, oliiviöljy ja sardellifileet. Hienonna ainekset joko monitoimilaitteella tai blenderissä. Sekoita, kunnes tahna on tasainen. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa pippuria.
- Valuta perunat lävikössä. Puolita tai kuutioi isokokoisimmat perunat. Sekoita perunat tapenadekastikkeen kanssa yhteen ja koristele lehtipersiljalla. Nosta tarjolle.
Lisätietoa
- Jos sinulla ei ole sardellifileitä tai haluat tehdä reseptistä vegaanisen, voit korvata sardellit heittämällä mukaan pari kaprista ja oliivia enemmän.
- Jos kaipaat kalan makua, voit korvata sardellifileet myös 1 teelusikallisella kalakastiketta.