
Mielestäni tämä on maailman paras perunasalaatti. Se on yksinkertainen ja elegantti, muunneltavissa lukemattomin eri tavoin. Lopputulos voi olla vegaaninen tai lakto-ovo-kasvisversio. Keitetyistä perunoista tehdyn salaatin voi tehdä majoneesin kanssa tai ilman majoneesia. Etikka tuo siihen sopivasti happamuutta. Tällä kertaa tarjosin perunasalaatin fetajuuston kanssa, sillä sitä oli sopivasti jääkaapissa. Proteiiniksi sopivat myös paistettu tofu tai keitetyt kananmunat.
Ja mitä pääaineeseen tulee: kesäperunat, uudet perunat, talviperunat – kaikki käyvät tähän salaattiin. Kunhan vain ovat kiinteää lajiketta. Älä vain keitä perunoita yli! Yleinen keittoaika kokonaisille perunoille on yleensä jossain 15-18 minuutin välissä.
Tämä perunasalaatti on paras samalla tavalla kuin paras vihannes on sipuli tai paras astiasarja iittalan teema. Ei herätä mitään isoja intohimoja suuntaan tai toiseen, mutta toimivat monien eri juttujen kanssa. Siksi tämä ohje on mulla vakikäytössä – kokkaan sitä ainakin kerran kuukaudessa.
Alice Watersin ohje
Ohje on peräisin Alice Watersilta ja hänen kirjastaan ”The Art of Simple Food”. Tämä keittokirja on aivan ihana – siinä annetaan muutamia reseptejä per kategoria, kaikki hyvin yksinkertaisia. Kaikki kuvat ovat piirrettyjä. Alice Waters on tehnyt uransa kalifornialaisen keittiön parissa, ja puhunut paljon varsinkin erinomaisten raaka-aineiden merkityksestä.
Mulle Watersin kirja tuli tutuksi vuoden 2020 aikana. Pandemia-ajan alkuvaiheessa kiinnostuin paljon yksinkertaisista mauista, ”paluu juurille” -hengessä 🙂 Watersin kirja toimi täydellisesti tässä tilanteessa. Reseptit antavat hyvien raaka-aineiden loistaa.

Perunasalaatin rapeana kaverina toimii hyvin: sitruksinen kaalisalaatti.
Paras perunasalaatti vaatii: etikkaa
Tämän salaatin keskeisin jippo on: mausta keitetyt perunat etikalla. Anna etikan vaikuttaa muutama minuutti ennen muiden ainesten lisäämistä. Tämä tekee perunasalaatista sopivan happamen.
Tämä helppo perunasalaatti toimii hyvin oheissalaattina. Voit tehdä siitä helpon pääruoan joko lisäämällä sekaan (sulatettuja pakaste-)papuja tai paistamalla päälle vähän tofua. Esimerkiksi savutofu toimii hyvin tämän salaatin kanssa.
Etikan voi valita sen mukaan, mihin suuntaan muun aterian makumaailma vie. Valkoviinietikka, siideriviinietikka, punaviinietikka ja riisiviinietikka käyvät kaikki. Reseptiin käytetään oliiviöljyä, mutta jos mielesi tekee täydempää versiota, vaihda se (vegaaniseen) majoneesiin tai ranskankermaan tai oat fraicheen.
Tämä on viides osa mun ruokablogin aiheesta ”reseptit uusista perunoista”. Sarjan aiemmat osat löytyvät täältä.
Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:
Voit lopettaa tilauksen koska vain.
Jos kokeilit reseptiä, kerro miten sujui! Esimerkiksi alle tai tägäämällä mut instassa, @kasvisannos in kautta 🙂

Alice Watersin perunasalaatti
Ainekset
- 800 g kiinteitä perunoita
- 2 kananmunaa, huoneenlämmössä vapaaehtoinen, ks. vihje
- 1 rkl viinietikkaa esim. valkoviini-, punaviini-, siideriviini- tai riisietikka
- suolaa ja pippuria maustamiseen
- puolikas punainen sipuli hienonnettu pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi
- 4 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl ruohosipulia hienonnettuna
- 1 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
Ohjeet
- Keitä perunat suolatussa vedessä kunnes ne ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Valuta perunat lävikössä ja anna niiden kuivua. Leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi ja laita ne kulhoon.
- Keitä sillä välin munat, noin 9 minuutin ajan – poreilevassa mutta ei täysiä kiehuvassa vedessä. Viilennä ne kylmässä vedessä ja kuori munat. Jätä odottamaan.
- Kaada etikka perunakuutioiden päälle ja sekoita etikka sekaan rauhallisesti. Lisää samalla pieni ripaus suolaa ja pari rouhaisua mustapippuria. Jätä kulho odottamaan noin 7 minuutiksi, jotta etikka ehtii imeytyä perunoihin.
- Lisää salaattiin pilkottu sipuli sekä oliiviöljy. Sekoita varovaisesti. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
- Pilko kananmunat. Sekoita munat, hienonnettu persilja ja ruohosipuli varovaisesti perunasalaatin sekaan. Nosta tarjolle.
Lisätietoa
- Korvaa kananmuna jollain kovalla juustolla, esimerkiksi (vegaanisella) fetajuustolla.
- Korvaa oliiviöljy majoneesilla (n. 0,8 dl)
- Lisää mukaan 2 rkl kuivattuja säilykekapriksia tai oliiveja.