Venäläinen kulibjaka linsseillä

Rahkavoitaikinaan leivottu venäläinen kulibjaka on helppoa tehdä myös kasvissyöjälle sopivaksi. Belugalinssit tuovat ruokaan purutuntumaa. Tämä on hauskaa syötävää ympäri vuoden ja sopii hyvin esimerkiksi juhlapyhiin. Sen suosion takaa löytyy ranskalaisen keittotaidon ikonisin henkilö – Auguste Escoffier.

Venäläisiin tunnelmiin liittyy myös: Venäläinen borssikeitto

Merkityksellistä juhlaruokaa

”Muista sitten, että tämä ruoka merkitsee mulle ihan erityisen paljon!” puoliso varoitti ennen kuin aloin kokata tätä kasviskulibjakaa. Harvoin on tullut tällaiset saatesanat ruoan kanssa! Mutta: karjalais-venäläisten sukujuuriensa vuoksi tämä kommentti on hyvin ymmärrettävää: tämä on sille niitä ruokia, joita babu kokkasi usein lapsuudessa. Olisin varmaan itsekin hermostunut jos joku alkaisi pelleillä mun lapsuuteni herkkujen kanssa.

Olen kokannut viime aikoina Anna Olsonin reseptiikkaa noudattaen. Tämä resepti onkin hänen ruokasuosituksiensa inspiroima. Olsoni ehdotti nimittäinviikon ruokalistassaan, että näppärä kotiemäntä tekisi kalapiirakan, ja mielellään sen verran ison satsin, että sitä pystyisi syömään parinakin päivänä. Tämä resepti täyttää kyllä sen ehdon: salaatin kanssa tämä on kyllä tosi luksus-lounasruoka.

Sama konsepti vähemmällä vaivalla: tomaatti-kasvismakkarapiiras

Kulibjaka – ”Yksi oudoimmista ruoista ikinä”

Kulibjaka on ollut kauan suosittu juhlaruoka Venäjällä. Näissä resepteissä sitä tehdään usein kalaan – joskus nimen alkuperän on jopa arveltu kytkeytyvän suomen kala-sanaan.

Kulibjakan perusajatus on yksinkertainen: taikinakuoren sisällä on lohta, kananmunaa ja riisiä. Jossain ohjeissa riisi korvataan tattarilla, ja täyte voi olla muutakin kuin kalaa. Tärkeimmät piirteet, jotka erottavat kulibjakan muista piirakoista, on täytteen suuri osuus: sitä on yleensä yli 50 prosenttia koko leivonnaisen painosta. Toinen tunnuspiirre koskee rakennetta. Kerrosmaisen rakenteen vuoksi jokaisesta leikatusta palasta pystyy maistamaan kaikkia täytteen aineksia.

Manner-Euroopassa tämä ruokalaji tuli suosituksi Auguste Escoffierin ansiosta myötä 1900-luvun alussa. Escoffier työskenteli Nizzassa hotellissa, jossa oli paljon venäläisiä upseereja. Vastatakseen asiakkaidensa kotimaa-ikävään Escoffier päätyi kehittämään annoksesta oman versionsa (Escoffier coulibiac).

Escoffierin versiossa on tärkeää pitää lohi ja kananmunat piiraan keskellä, ja se tarjotaan mousseline-kastikkeen kanssa (hollandaisea, jossa on mukana kermavaahtoa). Versio on niin omintakeinen, että keittokirja-ikoni James Beard päätyi kutsumaan sitä oudoimmaksi ruoaksi jota hän on on koskaan maistanut. Julia Child on muuten sittemmin kehittänyt tätä Escoffierin hulluutta edelleen tekemällä taikinakuoren tuulihatuista.

Kasvissyöjän kulibjaka – paljon helpompi

Noudatin pääosin perinteistä lohipiirakan reseptiä. Otin todesta puolisoni varoittelut, enkä lähtenyt säveltämään liikkaa. Lisäsin mukaan reilusti tilliä. Proteiiniksi laitoin mukaan beluga-linssejä. Ne sopivat hyvin tähän ruokaan, eivätkä olleet liian hyökkääviä.

Käytin pohjana tätä yhteishyvän reseptiä Anu Braskilta ja Kati Pohjalta. Uskon, että rahkavoitaikinan kanssa keskeisin salaisuus oli margariinin käyttäminen (helppo käsiteltävyys kylmemmässäkin taikinassa) sekä se, että annoin taikinan odottaa jääkaapissa ihan reilusti (pari tuntia?) ennen käyttöä. Muutenhan tämä sabluuna sopisi myös villimmille kokeiluille.

Tämän kaveriksi sopii hyvin muuten teksasilainen kaviaari tai slaavilainen sitruksinen kaalisalaatti.

Tässä vielä pari työvaihekuvaa:

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Venäläinen kulibjaka linsseillä

Venäläinen herkku juhlaviin hetkiin
Genre leivonnaiset
Keittiö Eurooppalainen
Valmisteluun 15 minutes
Liedellä 30 minutes
Odotusaika jääkaapissa 1 hour
Aikaa yhteensä 2 hours 15 minutes

Ainekset

  • 250 g margariinia
  • 1 purkki maitorahkaa (250 g)
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 dl puuroriisiä
  • 2 rkl kasvisliemijauhetta
  • 2 dl belugalinssejä
  • 7 kpl kpl kananmunaa 6 kovaksi keitettynä ja yksi voiteluun
  • 2 dl pakasteherneitä
  • 1 ruukku tilliä
  • mustapippuria ja suolaa myllystä

Ohjeet

  • Aloita tekemällä taikina:
    Sekoita vehnäjauhot ja suola tasaisesti ja nypi margariini vehnäjauhoihin. Lisää maitorahka ja sekoita kunnes rakenne on sopivan tasainen. Varo käsittelemästä taikinaa liikaa, on tärkeää ettet vatkaa tai käsittele taikinaa liikaa. Jätä taikina tunniksi jääkaappiin odottamaan. Valmistele sillä aikaa täyte.
  • Keitä kananmunat. Kuumenna vesi kattilassa, ja lisää kananmunat poreilevaan veteen varovasti lusikalla. Keitä 11 minuuttia, ja laita ne kylmään veteen viilentymään.
  • Keitä puuroriisi kasvisliemellä maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Keitä belugalinssit kevyesti suolatussa vedessä pienessä kattilassa. Valuta linssit kun ne ovat kypsiä.
  • Kun kananmunat ovat viilentyneet tarpeeksi, silppua keitetyt kananmunat pieneksi. Jätä odottamaan omalle lautaselleen.
  • Silppua tilli pieneksi hakkeeksi, ja jätä sekin omalle lautaselleen odottamaan.

Kun taikina on viilentynyt tarpeeksi (1 h), jatka tästä:

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen (tai 175 c kiertoilmalle)
  • Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Pohjaosaan menee noin 3/5 taikinasta ja kanteen 2/5.
  • Kauli isompi osa levyksi, jonka koko on noin 30×40 cm. Tein itse tämän kaulitsemisen kahden leivinpaperiarkin välissä, sillä silloin taikinan käsitteluun ei tarvita niin paljon jauhoja.
  • Kauli valmiiksi myös piirakan kansiosa. Tämä voi olla kooltaan vähän pohjaosaa pienempi.
  • Levitä seuraavaksi pohjan päälle ainekset yksi kerrallaan. Jätä reunoille tilaa noin 3 cm. Aluksi riisi, sitten linssit, sitten herneet, sen jälkeen kananmunat ja lopuksi tillihake.
  • Nosta toinen kaulittu taikina se kanneksi piirakan päälle. Painele taikina tiiviisti, et halua että piirakkaan jää ilmaa.
  • Taitteile/rypytä reunat kiinni. Jos taikinasta jää osia, voit muovailla niistä koristeita. Koristeiden avulla on helppo peittää myös kannessa mahdollisesti olevat pikkuviat.
  • Pistele taikinaan muutamia reikiä. Voitele kansi kananmunalla.
  • Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes päällinen on kauniin kullanruskea. Anna piirakan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Se maistuu hyvälle myös huoneenlämpöisenä.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *