Tomaatti-kasvismakkarapiirakka

Jos jokin resepti on kestänyt käytössä jo yli kymmenen vuotta, voidaan sitä jo aika hyvin kutsua reseptiä klassikoksi! Tämä tomaatti-kasvismakkarapiirakka on julkaistu alun perin sudennälkäpiirakka-nimellä Pastanjauhannassa elokuussa 2006. Pastanjauhannassa sitä nimitettiin ”kesän parhaaksi piirakaksi”, mikä on kyllä oikein osuva nimike! Maun salaisuus tulee ketsupin ja sinappijauheen yhdistelmästä: klassista ja sopivan krouvia tarjottavaa. Se sopii hyvin myös kesään ja alkusyksyyn, jolloin tomaatteja on reilusti tarjolla.

Tämän piirakan kaveriksi sopii hyvin rapea ja raikas, ehkä jopa vähän etikkainenkin salaatti. Musta tuntuu, että meillä porkkanasuikaleet ovat hyvin yleisiä ainesosia salaatissa silloin, kun tätä piirasta on tarjolla.

Piirakkapohja oli tehty tällä kertaa Michel Roux’n Taikina-kirjan ohjeella. Ruoka on puolison tekemä, ja Roux’n piirastaikinapohja on hänen vakkariohjeensa. Jostain syystä en ole itse onnistunut sen kanssa, vaan se tahtoo jäädä mulla vähän kuivaksi. Oma luottoreseptini onkin Pie school -keittokirjan ohje. Käytä itse sitä piirakkapohjaa tai -ohjetta, mikä tuntuu itsestäsi helpoimmalta. Oikealla valmistaikinalla saat reseptistä helposti myös vegaanisen.

Tomaatti-kasvismakkarapiirakka

Piirakkapohja valitsemallasi tavalla

Täytteeseen:
2 tl sinappijauhetta (esim. Coleman’s)
2,5 tl sokeria
1/2 dl ketsuppia
4 tomaattia
100 g kasvismakkaraa (esim. muun grillimakkara)
3 dl juustoraastetta (tai vegaanista juustoraastetta)
suolaa ja pippuria
kuivayrtteinä: oreganoa (halutessasi myös rosmariinia tai timjamia)

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen
  • Kauli piirakkataikina ja asettele se vuokaan. Laita taikinan päälle foliota ja papuja (tms.) painoksi. Paista papujen ja folion kanssa n. 10 minuuttia, sen jälkeen ilman foliota ja papuja vielä noin 5 minuuttia.
  • Paistamisen aikana valmista täyte: yhdistä kulhossa aluksi sinappijauhe, sokeri ja ketsuppi. Lisää mukaan kuutioidut tomaatit ja kasvismakkara, juustoraaste ja mausteet. Sekoita ainekset yhteen, tarkista maku.
  • Kaada täyte paistetun piirakkapohjan päälle, lisää halutessasi mukaan kuivayrttejä.
  • Paista 225 asteessa kunnes täyte näyttää sopivan ruskistuneelta, noin 20-30 minuuttia.
  • Valmista paistamisen aikana mahdollinen oheissalaatti.
  • Kun piiras on vähän jäähtynyt, nosta se tarjolle. Se maistuu hyvälle lämpimänä ja jo viilenneenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *