
Makkarapannari kasvismakkarasta. Brittiläinen klassikkoherkku toad in the hole, eli suomalaisittain konna kolossa, on maukas maanläheinen arkiruoka. Sen kanssa tarjotaan yleensä sipulikastiketta ja herneitä. Suolainen pannari on usein sekä lasten että aikuisten mieleen. Makkarapannari on helppo tehdä kasvismakkarasta.
Toad in the hole – vanhempi kuin Suomen suurruhtinaskunta
Toad in the holen juuret juontavat jo 1700-luvun puolenväliin Iso-Britanniaan. Britanniassa oli tuolloin tehty jo pidemmän aikaa Yorkshire puddingia, eli nopeasti valmistuvaa suolaista pannaria. Yleensä Yorkshire pudding tarjottiin makkaran ja kastikkeen kanssa. Tässä ei olla kovin kaukana Toad in the holesta. Joissain lähteissä esitetään, että toad in the hole olisi tarjonnut keinon venyttää penniä, sillä siinä kallista makkaraa jatketaan taikinaosuudella. Tällöin toad in the holessa ei tarvittu per syöjä niin paljoa makkaraa kuin mitä sitä tarvittiin Yorkshire puddingin kanssa.

Tämän alkuperän vuoksi toad in the holen kanssa tarjotaan edelleenkin usein sipulikastiketta. Yorkshire puddingien kanssa tarjotaan usein kastiketta kostukkeena. Yorkshire puddingien pitää kohota hyvin, kuten tästä Royal Society of Chemistryn julkilausumasta ja suositusreseptistä tulee ilmi.
Rupikonna kolossa -nimen arvellaan johtuvan siitä, että ruoka näyttää samalta kuin koloistaan kurkkivat rupikonnat. Joissain tarinoissa legenda yhdistetään golfkenttään, jossa oli ollut erityisen paljon rupikonnia golffaajien riesana. Ohjetta on tehty britanniassa kaikkiin mahdollisiin lihoihin: toisen maailmansodan jälkeisenä pula-aikana jopa spamiin (eli nötköttiin).
Toad in the hole: Monta eri vaihtoehtoa
Ruokablogeissa löytyy paljon eri versioita toad in the holesta. Piapasilla on kiinnostava, Ottolenghiltä vaikutteita ottanut resepti, johon tulee reilusti juureksia. Se näytti superherkulliselle! Hyvältä näytti myös Peggyn pannari, johon tuli pekoniin käärittyjä makkaroita – sattuneesta syystä tämä tarjoiluehdotus jäi itseltäni kokeilematta. Hesarin versiossa hifisteltiin makkaralla, sillä pannariin laitettiin raakamakkaraa.

Itse tykkään Muun kasvisryynimakkarasta (todistusaineisto löytyy täältä), joten tämän pannarin makkara tuli sieltä. Käytä sitä makkaraa, josta pidät eniten. Jos et tiedä suosikkiasi, tuoreita kasvismakkara-arvioita aiheesta löytyy täältä ja täältä. (Mielestäni ruokavertailuihin kuuluu ehdottomasti pisteet tai vielä mieluummin tähdet. Mieltymykseen saattaa vaikuttaa se, että luin koko lapsuuteni isän tilaamaa Tekniikan maailmaa. Maailman kaaos asettuu järjestykseensä, kun sitä voi mitata tähdillä.)
Tämä resepti on aika suoraviivainen. Resepti on peräisin Gordon Ramseyn ja Mark Sargeantin kirjasta Great English Pub Food. Saman kirjan inspiroima on myös tämä tempeh & ale -piirakan resepti. Pannariin tulee kananmunaa, joten tämä resepti ei valitettavasti ole vegaaninen.
Makkarapannarin teko on helppoa, työvaiheita on neljä:
- Paista makkarat (pannulla tai grillissä tai uunissa)
- Tee taikina (maitoa, munia, jauhoja ja suolaa)
- Laita kaikki yhdessä uuniin.
- Tee kastike ja sulata herneet
Ja siinäpä se. Ei tämä konsepti ole turhaan pysynyt ihmisten suosiossa jo kohta kolmensadan vuoden ajan.

Jos iisi kokkaaminen kasvismakkarasta kiinnostaa, suosittelen myös tätä: vegaaninen kasvismakkarapasta
Aurinkoista päivää, sadekeleistä huolimatta!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Toad in the hole -kasvismakkarapannari
Ainekset
Makkarapannariin
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 paketti kasvismakkaraa, esim. Muun kasvisryynäri leikattuna golfpallon kokoisiksi paloiksi
- 150 g vehnäjauhoja
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl maitoa
- 1/4 tl suolaa
Punasipulikastikkeeseen
- 2 rkl oliiviöljyä tai vegaanista voita
- 2 punasipulia ohueksi suikaloituna
- 1,5 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl kasvislientä
- 1 tl Dijon-sinappia
- 2 rkl punaherukkahyytelöä
- pari ruiskausta Worcestershirekastiketta * sisältää anjovista – ks. alla korvausvaihtoehto
- rouhaisu mustapippuria
- pieni ripaus suollaa
- n. 3 dl pakasteherneitä tarjoiluun
Ohjeet
- Lämmitä uuni 200 asteeseen tasalämmöllä. Suosittelen käyttämään tämän reseptin kanssa tasalämpöä enkä kiertoilmaa, sillä kiertoilma tekee pannarista helposti liian kovan.
- Ota korkealaitainen uunipannu, jonka vetoisuus on noin 2 litraa (esim. 20x 20 cm). Kaada oliiviöljy uunipannuun ja voitele pannu öljyllä tasaisesti. Laita pannu uuniin lämpeämään.
- Tee seuraavaksi taikina. Yhdistä kaikki taikinan ainekset blenderissä tai monitoimikoneessa. Anna koneen käydä parin minuutin ajan, kunnes taikinassa ei ole lainkaan paakkuja jäljellä. Jätä odottamaan.
- Laita leikatut kasvismakkarat uunipannuun ja pyörittele niitä vähän pannussa, jotta öljy tarttuu niihinkin. Laita noin 3 minuutiksi uuniin paistumaan pannussa – pidä silmällä, että kasvismakkarat eivät kuivahda.
- Sulata tässä välissä myös herneet (esimerkiksi mikrossa), jos tarjoat niitä ruoan kanssa.
- Ota lämmennyt pannu pois uunista, ja kaada taikina makkaroiden päälle. Laita vuoka uudelleen uuniin. Anna paistoksen kypsentyä 30 minuutin ajan. Ota pannari pois uunista kun sen pinta on kauniin kullanruskea.
- Tee kastike odottaessasi makkarapannarin valmistumista. Sulata oliiviöljy pannulla ja lisää siihen leikattu sipuli. Kuullota sipulihaketta keskilämmöllä noin 8-10 minuutin ajan, kunnes se on muuttunut pehmeiksi ja kauniin kirkkaiksi. Lisää jauhot ja jatka sekoittelua vielä parin minuutin ajan. Lisää sitten kasvisliemi hitaasti. Kuumenna seos uudelleen poreilevaksi.
- Mausta kastike sinapilla, punaherukkahyytelöllä, Worcestershire-kastikkeella, suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen poreilla miedolla, aina välissä sekoittaen, muutaman minuutin ajan. Tänä aikana kastike sakeutuu. Tarkista maku lopuksi. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
- Kun makkarapannari on valmis ja olet ottanut sen uunista, anna pannarin jäähtyä noin viitisen minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa sipulikastikkeen kanssa. Jos sinulla sattuu olemaan joku nätti kastikekaadin tai kastikekauha, tämä on oiva tilaisuus kaivella se esille.
Lisätietoa
- Kuvassa oleva pannu oli merkittävästi isompi kuin vuoan suosituskoko. Tästä seurasi se, että konnat eivät olleet ihan kunnolla piilossa. (Isommalle pannulle voi toki aina tehdä taikinan tuplakoossa.)
- Kastikkeen Worcestershire-kastike sisältää anjovista, joten se ei sovi täyttä kasvisruokavaliota noudattavalle. Korvaa se silloin 1-2 teelusikallisella aasialaista mushroom stir fry tai vegetarian stir fry -kastiketta.