Korealaiset aamiaismunat – Tulinen aloitus päivälle

Tulinen aamiainen. Ymmärrän hyvin, miksi shakshuka/menemen -henkiset ruoat ovat lyöneet läpi viime vuosien aikana. Tomaatin umamisuus yhdistettynä kananmunan täyteläisyyteen tekee ruoasta tosi ihanan aamiais-/brunssiruoan. Korealainen aamiaisresepti saa mausteisuutta gochujang-tahnasta. Tulinen ruoka sopii hyvin yhteen paahtoleivän kanssa, jolla kaavitaan loput kastikkeet.

Tämä paistettujen munien resepti menee mulla kategoriaan ”niille aamuille kun ei tarvitse asettaa pikkulasta etusijalle” tulisuutensa vuoksi. Resepti pohjautuu Cynthia Chen McTernanin A Common Table: 80 Recipes and Stories from My Shared Cultures: A Cookbook -keittokirjassa (2018) julkaisemaan ohjeeseen. Siinä yhdistyy hyvin kirjoittajan ja hänen puolisonsa eri kulttuurit: Etelä-Carolina, New York, Korea, Kiina ja Hawaiji. Se näkyy tässäkin ohjeessa: ei kaikille tulisi mieleen yhdistää gochujang-maustetahnaa tällaiseen ohjeeseen. Kaiken lisäksi kirjan kuvat ovat tosi kauniita!

Resepti on veganisoitavissa korvaamalla parmesanraaste ravintohiivalla ja munat paistetulla tofulla.

Jos etsit asteen vähemmän mausteista tulkintaa samasta asiasta, tämä espanjalainen chorizomunakas toimii myös tosi hyvin!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Korealaiset aamiaismunat

Mausteinen päivän avaus 2-4 henkilölle, riippuen munien määrästä

Välineet

  • Paistinpannu tai paistinkasari – optimitilanteessa joku johon on kansi saatavilla

Ainekset

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia kuutioituna
  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • Lehtipersiljaa Nyrkillinen hienonnettuna ja lisäksi vähän päälle koristeeksi
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 0,5 dl parmesaaniraastetta (tai 2 rkl ravintohiivaa)
  • 2 rkl gochujang-maustetahnaa tai oman maun mukaan
  • 2 tl demerarasokeria ei pakollinen
  • 3-5 dl pinaattia tai lehtikaalia revittynä ei pakollinen
  • 4-6 kananmunaa riippuen syöjien määrästä
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • Oheen: Viipaloitua paahdettavaa leipää paahda munien kiehuessa

Ohjeet

  • Kuumenna öljy paistinpannussa tai paistokasarissa. Lisää sipuli ja valkosipuli. Paista kunnes sipuli alkaa muuttua läpikuultavaksi, noin 2-3 minuuttia.
  • Lisää persiljahake ja paista vielä noin 2 minuuttia lisää, siihen asti kunnes persilja alkaa muuttua tummanvihreäksi.
  • Lisää tomaattimurska, ravinnehiiva ja sokeri ja sekota hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna kastikkeen poreilla miedolla lämmöllä noin 15 minuutin ajan. Sekoita välissä ja tarkista maku.
  • Jos käytät lehtikaalta tai pinaattia, lisää ne mukaan poreilun loppuvaiheessa. Pinaatti tarvitsee vain vähän paistoaikaa (30 sekuntia – minuutti), lehtikaali taas pidempään (n. 3-4 minuuttia).
  • Koverra kastikkeeseen pienet reiät munille ja riko kananmunat niihin. Peitä paistinpannu kannella ja keitä kunnes kananmunat ovat vähän hyytyneet, mutta keltuaiset eivät ole vielä läpeensä kovia. Tässä menee aikaa 5-7 minuuttia. Itse otan usein kananmunat pois jo viiden minuutin kohdalla, sillä kuuma seos hyydyttää munia vielä paistamisen jälkeenkin.
  • Sillä aikaa, kun munat kiehuvat, paahda pari viipaletta leipää.
  • Kun olet ottanut ruoan hellalta, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Koristele halutessasi persiljalla.
  • Nosta ruoka tarjolle ja tarjoa se paahdetun leivän kanssa.

Lisätietoa

Voit veganisoida reseptin vaihtamalla kananmunat tofukuutioihin ja korvaamalla parmesan-raasteen ravintohiivalla.





Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *