Maitohorsma-nokkoslevite, joka ei maistu navetalle

Yksi alkukesän pienistä kivoista asioista on kerätä lähimetsiköistä pientä satoa. Kun syö jotain saman kevään aikana kasvanutta – esimerkiksi voikukkaa, maitohorsmaa tai nokkosta – on vaikea väittää itselleen etteikö kesä olisi jo tullut. (*Recipe in English at the end*)

Kaikki ihmiset eivät ole villiyrttien perään. Muistan, miten olin noin kymmenvuotiaana kuullut jostain, että maitohorsmaa voi käyttää teessä. Keräsin niitä mökille isot, isot määrät ja laitoin kuivumaan pitkin mökkiä eri paikkoihin. Äiti valitti, että koko mökki ”haisi navetalle” – ja kohtapuolin nämä yrtit katosivat vähin äänin 🙂 Tämä tuomio siitä, että ”jokin haisee/maistuu navetalta”, on muutenkin ollut äidillä syy vältellä joitain asioita – ainakin aiemmin – kuten vaikkapa vahvoja viherjuomia ja kanankakkaa käyttöä lannoitteena. Joskus olen uskonut, että koko meidän suvun urbanisoituminen on peräisin tästä mieltymyksestä: jos inhoaa navetan hajua, on todennäköistä että kaupunkiasumisen ilot alkaa viehättää.

Tahnaa tehdessäni koitin maistella, että onhan maku varmasti sellainen, että äitikin kelpuuttaisi tämän ruokapöytäänsä. Aluksi mun suunnitelmissani oli tehdä pesto villiyrteistä. Siitä tuli kuitenkin sen verran tiukkaa tavaraa, että uskoin ettei se olisi ollut äidin makuun. Vegaaniseen tuorejuustoon sekoitettuna maku oli erinomainen!

Tämä levite sopii erityisesti ruisleivälle: yrttien maku natsaa hyvin yhteen ruisleivän happamuuden kanssa. Lisäsin tahnaan sekä nuorta maitohorsmaa sekä ryöpättyjä nokkosia, kun olin kerännyt samalla matkalla molempia – oletan että pelkästä maitohorsmastakin tulee oikein hyvä.

Maitohorsma-nokkoslevite

80 g (kourallinen) maitohorsman lehtiä (tai nuoria maitohorsmia varsineen)
40 g (kourallinen) ryöpättyä nokkosta (purista vesi pois)
1/2 dl auringonkukan siemeniä
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
hyppysellinen maldonsuolaa
1/2 tl vaahterasiirappia
150 g vegaanista tuorejuustoa

Tee aluksi pesto aineksista, joko blenderissä, tehosekottimessa tai morttelissa:
Silppua maitohorsma ja nokkoset aluksi veitsellä pieniksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Murskaa sitten auringonkukan siemenet, lisää yrtit ja hienonna tahnaksi. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu tahnaan, mausta maldonsuolalla ja vaahterasiirapilla. Ei ne sattumatkaan haittaa, tämä on krouvi tahna. Tarkista maku.
Sekoita lopuksi pesto yhteen tuorejuuston kanssa. Kaavi tahna lasipurkkiin tarjolle ja nosta tarjolle leivän kanssa.


Spread with fireweed and nettles

80 g (handful) fireweed leaves (or small fireweed as whole)
40 g (handful) blanched nettles (squeeze water out)
1/2 dl sunflower seeds
1 clove of garlic
0,5 dl olive oil
1/2 lemon, juice of
pinch of sea salt
1/2 tsp maple syrup
150 g vegan cream cheese

– First, make pesto: either in blender, mixer or with mortal and pestle
– Chop fireweed & nettles into smaller pieces, chop garlic clove
– Crush sunflower seeds in blender, add herbs and aim to make a spread
– Add olive oil & lemon juice, season with salt and maple syrup. Add olive oil & lemon juice
– Probably, you will not have a very smooth paste, but it is fine: this spread has some rawness. Check the taste.
– Mix together with cream cheese. Spoon the spread into a glass jar, and serve with bread, ideally with sourdough or rye bread.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *