Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Estin Hot and sour -keitto

Myers + Chang -ravintolan klassikkokeitto
Annoksia 4 reilua annosta

Ainekset

  • 2 rkl öljyä (esim rypsiöljy)
  • 5 kesäsipulia tai kevätsipulia (varsineen) tai: 2 valkeaa sipulia
  • 1 rkl inkivääriä hienoksi pilkottuna, noin 4 cm pala
  • 2 valkosipulinkynttä hienoksi pilkottuna
  • 1 l kasvislientä tai: 1 l vettä ja 2 rkl reformin kasvisliemijauhetta
  • 200 g maustamatonta tofua leikattu 1x1 cm -kuutioiksi
  • 1-2 kourallista kuivattuja sieniä esim. suppilovahvero tai tatti
  • 200-300 g tuoreita sieniä (herkkusieniä tai esim. enokisieniä aasialaisesta kaupasta)
  • 1,2 dl maustamatonta riisiviinietikkaa jos kaapissasi on vain väkiviinaetikkaa, katso vihje.
  • 3 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
  • 2 rkl seesaminsiemenöljyä joista 1 rkl menee keittoon ja 1 rkl koristeluun
  • 1 rkl sokeria
  • srirachaa pöydässä tarjoiluun. Jos kaikki syöjät kestävät tulisuutta, lisää jo valmiiksi 2 tl
  • 1,5 tl valkopippuria rouhittuna 1 tl keittoon ja 0,5 tl ripotellaan päälle

Ohjeet

  • Keitä vettä ja laita kuivatut sienet likoamaan veteen. (Vettä on voi olla n. 2-3 dl, kunnes sienet peittyvät)
  • Pilko kaikki ainekset: sipulit, inkivääri, valkosipuli ja sienet.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siihen pilkotut sipulit, valkosipuli ja inkivääri. Sekoittele muutaman kerran, ja anna paistua noin minuutin ajan.
  • Lisää tuoreet sienet joukkoon, ja paista keskilämmöllä n. 3 minuuttia, kunnes sienet ovat vähän saaneet väriä.
  • Lisää kasvisliemi ja liotetut sienet. Lisää kuivattujen sienten liotusvesi joukkoon, jos se ei maistu kitkerältä. (Yleensä ei maistu.) Lisää joukkoon etikka, soijakastike, puolet seesamiöljystä, sokeri, 1 tl valkopippuria ja sriracha jos haluat lisätä sen jo nyt. Lisää tofu viimeiseksi: sen ei tarvitse kuin lämmetä.
  • Anna keiton kuumentua ja tarkista maku. Jos keitto ei tunnu riittävän happamalta, lisää etikkaa.
  • Jaa keitto annoskulhoihin. Lisää jokaisen annoksen päälle vähän kevätsipulia, ripaus valkopippuria ja pari pisaraa seesamiöljyä. Tarjoa srirachakastikkeen kanssa, jotta jokainen ruokailijoista voi lisätä sitä oman makunsa mukaan.

Lisätietoa

Keitto säilyy jääkaapissa kolme päivää.
Jos sinulla ei ole kaapissasi riisiviinietikkaa, voit käyttää happamoittamiseen myös väkiviinaetikkaa. Väkiviina on riisiviinaetikkaa happamampaa, joten sitä ei tarvita lainkaan niin runsaasti kuin riisiviinietikkaa - aloita 2 ruokalusikallisella. 
Jos haluat lisätä keittoon vähän sakeutta, riko vähän ennen tarjoilua mukaan 2 kananmunaa. Tämä vähentää kuitenkin keiton säilyvyyttä - sen jälkeen keitto pitää syödä heti - eikä resepti ole sen jälkeen vegaaninen.