Panang curry on pähkinäinen thaicurry, joka sopii myös heille, jotka eivät pidä kovin tulisesta ruoasta. Itse tein sen nyt kokonaan ilman chiliä. Tässä reseptissä currytahna tehdään alusta alkaen itse. Jos haluat oikaista, käytä valmista panang-currytahnaa tai punaista currytahnaa. Laitoin itse pataan kaalia ja tofua, mutta – maailman kuuluisinta ruokapöytäkeskustelua lainatakseni – isäni kodissa on monta huonetta.
Mulla on ollut tänä talvena projektina kokata läpi klassisia kaakkoisaasialaisia curryreseptejä ja currytahnoja. Kookosmaitoa on kulunut useita tölkkejä. Siksi blogista löytyykin jo reseptit myös seuraaviin:
Tällä hetkellä olen muuten jostain syystä saanut överit kookosmaidosta. Mutta eiköhän tämä sarja taas jossain vaiheessa jatku.
Tämä resepti – mieto ja helposti lähestyttävä
Panang curryn ensimmäiset maininnat löytyvät thaimaalaisista keittokirjoista 1890-luvun tietämillä. Thaimaalaiset versiot ovat usein punaisia ja sisältävät verrattain vähän nestettä. Tämä resepti noudattaakin enemmän länsimaista tarjoilutapaa, jossa panang-currylla viitataan verrattain mietoon ja makeaan, aromaattiseen curryyn.
Panang curryssa muistuttaa paljon punaista currya. Panang on kuitenkin punaista currya miedompi, ja sisältää maapähkinöitä, toisin kuin punainen curry. Siksi, jos haluat oikaista, voit käyttää tähän reseptiin punaista currytahnaa, johon teet muutamia lisäyksiä (ks. reseptistä tarkemmin).
Tämä resepti on alkujaan Derek Luccilta, ja julkaistu suosikkireseptilähteessäni Serious Eatsissa. Tein muutaman pienen muutoksen. Yksi tärkeä oli, että raastoin muskottipähkinän puolikkaan sen sijaan, että olisin laittanut sen kokonaisena ja ajatellut blenderin hoitavan hommat. Yritin nimittäin itse sitä. En suosittele!! Päädyin nimittäin puraisemaan ruoassani kokonaista, noin edamamepavun kokoista palaa muskottipähkinää. Se ei onneksi ollut kova (ks. massamancurry). Mutta elämys oli maun puolesta sen verran vahva, etten mielelläni kokisi sitä enää toiste.
Alla kaksi erillistä reseptiä – toinen currypadalle ja toinen currytahnalle.
Suosittelen muuten lämpimästi käyttämään valkokaalia thaicurryssa! Kaalin maku toimii todella hyvin kookosmaidon kanssa yhteen. Kaali on myös hyvä valinta silloin, jos etsit thairuokaa ilman kookosmaitoa, ja päädyt kokkaamaan tom yam -keittoa.
Aurinkoa viikkoosi!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Panang curry
Ainekset
Paistettavat kasvikset
- 1 rkl ruokaöljyä
- 2 porkkanaa viipaloituna
- 1/4 valkokaalista viipaloituna isohkoiksi suikaleiksi
- 1 punainen paprika
- n. 3 dl pakastepapuja
Curryn muut ainekset
- 4 dl kookosmaitoa iso tölkki
- 1,2 dl panang-currytahnaa tai: 1 annos itsetehtyä panang-currytahnaa
- 3 rkl ruskeaa sokeria
- 3 rkl kalakastiketta tai vegaanista kalakastiketta
- 1 rkl tamarinditahnaa
- 2 dl thaibasilikaa vapaaehtoinen, jos on
Ohjeet
- Valmistele aluksi kasvikset. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää porkkana, kaali ja paprika, ja paista seosta 3-4 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jätä pakastepavut odottamaan – ne lisätään vasta paistamisen viime metreillä. (Laita alussa myös jasmiiniriisi kiehumaan, jos olet tarjoamassa ruoan sen kanssa.)
- Lisää seuraavaksi mukaan currytahna, kookosmaito, sokeri, kalakastike ja tamarinditahna. Lisää lisäksi vettä sen verran, kunnes saat curryyn paksuuden, josta pidät. Itse lisään vettä yleensä n. 2 dl. Keitä noin 10-15 minuuttia, kunnes kaali on pehmentynyt sopivasti.
- Lisää mukaan pakastepavut. Kuumenna currya vielä pari minuuttia, kunnes pavut ovat lämmenneet. Nosta pois pannulta.
- Sekoita thaibasilikan lehdet sekaan ja sekoita tasaiseksi. (Säästä pari lehteä koristeluun.) Tarjoa jasmiiniriisin kera. Tarjoile curry joko yhteisestä tarjoiluastiasta tai rakenna jokaisen annos valmiiksi.
Lisätietoa
Panang-currytahna
Välineet
- maustemylly tai mortteli
Ainekset
Panang-currytahna
- 2-3 tuoretta punaista chiliä siemenineen
- 2 sitruunaruohon vartta kovat osat pois leikattuna
- 6 cm pala galangalia viipaloitu ohueksi, yhteensä n. 1 rkl
- 5 limetinlehteä hienonnettuna. Tai: 2 limetin kuori kaastettuna
- 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 salottisipuli ohueksi hienonnettuna
- 1 tl katkaraputahnaa (Thai shrimp paste)
- 2 rkl maapähkinöitä
- puolikas kokonaisesta muskottipähkinästä raastettuna
- 2 tl korianterin siemeniä
- 0,5 tl juustokuminan siemeniä
- 1 tl valkopippuria
- 1,5 rkl ruokaöljyä
Ohjeet
- Aloita paahtamalla maapähkinät kuumassa paistinpannussa kunnes ne ovat saaneet hyvän paahteisen aromin. Sekoittele koko ajan. Jätä odottamaan.
- Mittaa kaikki ainekset pieneen tehosekottimeen tai maustemyllyyn. Anna koneen käydä. Jos seos ei meinaa muuttua tahnaksi, lisää vettä sen verran, että seos alkaa juosta koneessa, noin 0,5-1 dl. Jatka, kunnes tahna on kunnolla tasainen. Käytä heti, tai säilö jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, jolloin se säilyy noin viikon ajan.