Massamancurry on ihanaa tarjottavaa varsinkin talvisaikaan. Tämä thaicurry tehtiin rennolla otteella kasvisryynimakkarasta. Jos et halua ihan näin kokeilevaa keittiötä, vaihda makkaran tilalle tofua. Vaikka curryohje ei olekaan kuvauksellisimmasta päästä, massamancurrya ei ole syyttä nimetty usein yhdeksi kaikkien aikojen maukkaimmista ruoista. Curryssa maistuvat sekä maapähkinävoi ja kookosmaito.
Tässä ohjeessa tehdään currytahna alusta alkaen itse. Jos haluat oikaista, käytä valmista massamancurrytahnaa.
Reseptin pohjana toimii Leela Punyaratabandhun Simple Thai Food -keittokirjassa oleva massamancurryn ohje. Olen tykännyt tosi paljon tästä kirjasta, sen reseptit ovat tosi hyviä (esimerkiksi tämä kookoskeitto).
Tsekkaa myös: Vihreä thaicurry
Massamancurry – vuosisataista fuusioruokaa
Tyypillisissä massamancurry-resepteissä valmistetaan aluksi maustetahnatahna, johon sitten lisätään kookosmaitoa. Joissain versioissa annokseen saatetaan käyttää myös appelsiinia tai ananas- tai appelsiinimehua.
Massaman-curryn (thai / RTGS: kaeng matsaman) alkuperä on Thaimaassa, mutta se sisältää vaikutteita monen eri maan ruokakulttuureista. Curryssa on vaikutteita ainakin Persiasta, Intiasta ja Malaijien saaristosta. Annos maustetaan seoksella, jossa on näille kaikille ruokakulttuureille tyypillisiä mausteita.
Ruoan nimi tulee muslimeita merkinneestä sanasta mosalman. Resepti kehittyi sen jälkeen, kun muslimikauppiaat alkoivat tuoda Malaijien alueelle mausteita Persiasta ja Intiasta.
Samalla ruokaresepteille tunnusomainen hämärä alkuperä näkyy myös tämän annoksen kohdalla. Joissain lähteissä curryn alkuperäksi kerrotaan, että Sheikki Ahmad Qumi esitteli sen 1500-luvun loppupuolella ollessaan käymässä Siamin kuninkaallisessa palatsissa.
Reseptiin viitataan ainakin 1800-luvun alussa Siamin Kuningas Rama II:n kirjoittamassa runossa, jossa ylistetään erilaisia makeita ja suolaisia ruokalajeja. Ensimmäinen massamancurryn tunnettu resepti julkaistiin vuonna 1889, jolloin siihen käytettiin kirpeitä appelsiineja.
Lidlin pähkinät: ”Saattaa sisältää kiviä”
Kokkasin tätä ruokaa jo marraskuussa, mutta postauksen kirjoittaminen on jäänyt roikkumaan joksikin aikaa. Tähän ruokaan liittyy mulla nimittäin kivulias kokemus.
Olin tehnyt tätä ruokaa, ja lämmitin sitä seuraavana päivänä lounaaksi. Jäljellejääneessä ruoassa ei ollut kunnolla pähkinöitä, joten ajattelin lisätä niitä vähän joukkoon. Kaapissa oli vain Lidlin paahdettuja suolaisia cashewpähkinöitä. Ajattelin, että miksipäs ei. Otin samalla muutaman kouralla suuhuni ja – RAKS! Pähkinöiden mukana oli tullut iso kivi.
Kun katsoin pussia tarkemmin, huomasin että tästä asiasta varoitetaan jo valmiiksi Lidlin pähkinäpusseissa, ”saattaa sisältää kiviä”. Ajattelin että ne kivet olisivat luokkaa hiekanjyvät. Ei ollut tullut mieleeni, että tyypillinen kivien koko olisi samaa luokaa kuin pähkinöillä.
Sain onneksi seuraavana päivänä ajan akuuttiin päivystykseen, ja sain siellä paikan suuhuni. Hyvä ettei käynyt pahemmin. Tein asiasta reklamaation Lidlille, joka lähetti kompensaationa 50 euron lahjakortin. Lahjakortti on vielä käyttämättä. Mietin, että saattaisin ostaa koko summalla pähkinöitä. Ehkä en oppinut episodista yhtään mitään.
Kasvisryynimakkara – toiset tykkää, toiset ei
Itse edustan koulukuntaa, jonka mukaan kasvisryynimakkaraa kannattaa käyttää ennakkoluulottomasti ruoissa. Viime vuonna kokkasin sitä myös sichuanilaiseen tyyliin maustettuna – vieläpä useamman kerran.
Huomionarvoista tässä curryreseptissä on myös se, että tämä curry saa poreilla ihan jonkin aikaa. Laitoin valmistusajaksi yhden tunnin verran, jotta currylla on reilusti aikaa maustua. Varsinkin perunoiden keittäminen vie massaman-curryssa jonkin verran aikaa. Jos aika on kortilla, suosittelen käyttämään valmista currytahnaa ja pilkkomaaan varsinkin perunat riittävän pieniksi.
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Massaman-curry tofulla tai kasvismakkaralla
Ainekset
- 1,5 rkl ruokaöljyä
- 0,6 dl massaman-currytahnaa tai 1 erä kotitekoista massaman-currytahnaa, ks. erillinen ohje
- 2 pienehköä sipulia ohueksi suikaloituna
- 1 munakoiso (n. 300 g) kuutioituna
- 400 g perunoita kuorittuna ja lohkottuna (n. 3 cm mittaan)
- 5 dl vettä
- 0,5 tl suolaa
- 4 dl kookosmaitoa
- 1 rkl ruskeaa sokeria
- 1 rkl tamarinditahnaa
- 1 rkl (vegaanista) kalakastiketta
- 1 dl suolapähkinöitä
Proteiinin paistamiseen
- 1 rkl ruokaöljyä
- 1 paketti prässättyä tofua tai kasvisryynimakkaraa tofu kuutioituna tai makkara viipaloituna
Ohjeet
- Jos käytät tofua, laita se aluksi prässäytymään. Jos käytät kotitekoista massamancurryjauhetta, valmista se ensimmäisenä (ks. erillinen resepti).
- Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipuli ja currytahna. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää sitten munakoisokuutiot, ja jatka paistamista kunnes munakoiso pehmenee vähän – noin 3 minuutin ajan.
- Lisää perunat, vesi, suola ja kookosmaito. Anna padan kiehua miedosti poreillen noin 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Padan kiehumista odotellessasi paista kasvismakkarat tai tofu pannulla. Jätä odottamaan hetkeksi.
- Lisää curryn joukkoon sokeri, tamarinditahna, kalakastike, suolapähkinät ja paistetut kasvismakkarat (tai tofu). Tarkista maku. Lisää sokeria, kalakastiketta ja tamarindikastiketta omien mieltymystesi mukaan. Anna padan poreilla miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Tarkista maku vielä kerran lopuksi.
Lisätietoa
Massaman-currytahna
Ainekset
- 1 rkl korianterinsiemeniä
- 1 tl juustokuminan siemeniä
- 3 kokonaista vihreää kardemummaa
- 1 tähtianis
- 3 neilikkaa
- 1 tl jauhettua kanelia
- 1 tl valkopippuria
- 5 kuivattua punaista thai-chiliä esim. rawit
- 3 keskikokoista salottisipulia kuorittuna ja karkeaksi pilkottuna
- 5 valkosipulinkynttä kuorittuna ja karkeaksi pilkottuna
- 2 sitruunaruohoa, pehmeät osat silppua pieneksi
- 4 cm pala galangaljuurta ohueksi viipaloituna
- 3 limetinlehteä (pakasteesta) vapaaehtoinen
Ohjeet
- Paahda aluksi pannulla korianteri, juustokumina, kardemumma, tähtianis ja neilikat. Paahda niitä kunnes ne tuoksuvat aromaattisille. Nosta sivuun.
- Jauha paahdetut mausteet joko morttelissa tai maustemyllyssä. Lisää mukaan jauhettu kaneli, valkopippuri, kuivatut chilit, valkosipulinkynnet, sitruunaruoho, galangal ja limetinlehdet. Jauha morttelissa tai maustemyllyssä tasaiseksi tahnaksi.
Lisätietoa
- Jos tahna ei meinaa käyttäytyä hyvin, lisää mukaan 1 rkl öljyä.
- Vaikka sitruunaruoho ja galangal jauhetaankin morttelissa tai maustemyllyssä, nämä mausteet pilkoontuvat yleensä paremmin jos niitä on aluksi pilkottu veitsellä vähän pienemmäksi.