Vegaaninen tempeh-piirakka on ihanan umaminen ja vahvanmakuinen. Brittiläinen pubiruoka sopii erinomaisesti sadesäille. Reseptiin menee reilut 3 desilitraa olutta – vaikkapa Guinnesia tai stoutia maun mukaan. Eli puolen litran tölkistä riittää vähän myös kokille. Resepti on tehty tempelle, mutta myös savutofu tai kasvismakkara ajavat saman asian.
Pubiruokaan sopii: Sienet ja tumma olut
Reseptin pohjana on Gordon Ramsayn ja Mark Sargeantin Great British Pub Food -kirjassa julkaistu resepti steak & kidney pielle. Tässä reseptissä pihvi ja munuaiset ovat kuitenkin vaihtuneet vähän helpommin lähestyttäviin aineksiin. Meidän keittiössä tätä reseptiä on tehty aika monta kertaa – jotain viiden ja kymmnenen välillä – eli resepti menee omien luottoreseptien joukkoon.
Toinen kiva tempe-resepti on myös: Indonesialainen tempe manis
Resepti on mukava myös siitä, että tempehin maku sopii tähän piiraaseen täydellisesti! Joskus tempehin maku meinaa olla vähän liikaakin esillä. Tämä vahvuus tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että maku kantaa myös vahvan stoutin yli. Jos pitää brittiläisestä pubiruoasta, niin tämä tuo sen tunnelman helposti lähelle. Valioliigamatsin seuraaminen samalla on valinnaista.
Viikonloppuresepti tempehistä
Reseptin teko vie jonkin aikaa aikaa. Maun salaisuus tulee siitä että kastike saa kiehua ajan kanssa. Suosittelen siksi tekemään tätä viikonloppuna, kun ei tarvitse kokata kelloa vasten ja voi puuhailla muuta sillä aikaa kun kastike poreilee. Suurin osa ajasta on kuitenkin vain odottelua eikä vaadi aktiivista lieden äärellä olemista. Pihvi-ja-munuaisversioon verrattuna kasvisversio valmistuu kuitenkin paljon nopeammin! 🙂 Jos haluat tarjota tätä esimerkiksi illanvietossa, niin täytteen voi tehdä jo edellisenä päivänä ja jättää h-hetkeä varten tehtäväksi vain piirakan kasaamisen.
Alkuperäisessä reseptissä kastikkeeseen tulee sekä HP:n ruskeaa kastiketta ja Worcestershire-kastiketta. Näistä kastikkeista Worcestershire ei sovi tarkkaa kasvisruokavaliota noudattaville, sillä se sisältää kalaa. Korvaa se siis tarvittaessa pienellä määrällä vaalealla soijakastiketta. Jos tuntuu siltä että Worcestershire-kastikkeelle voisi olla enemmänkin käyttöä, niin Martha Stewartilla näytti olevan kiinnostava resepti aiheeseen.
Olen tehnyt tätä useamman kerran tavalliseen, isokokoiseen piirakkavuokaan (28 cm) jossa on matalat reunat.
Tällä kertaa leivoin taikinasta kuitenkin kaksi pienempää piirasta, sillä mulla oli käytössä kaksi identtistä 20-senttistä vuokaa. Myllyn paras iso lehtitaikinalevy -paketista riitti hyvin kahteen piirakkaan: pohja oli ehkä hitusen tavallista ohuempi kuin isossa piirakkavuoassa mutta ei niin, että se olisi ollut liian vaikea käsitellä. Reseptistä tulee neljä reilua annosta.
Piiraan kaveriksi sopii tosi hyvin joku salaatti, jossa on vähän kirpeyttä ja rapeutta – se tuo hyvin balanssia tämän ruoan tummuuteen ja pehmeyteen. Ohjeeseen voi käyttää herkkusienen sijaan myös muita miedohkoja sieniä, esimerkiksi tatteja.
Tässä vielä kuva täytteestä:
Toinen syksyisille keleille hyvin sopiva piiras on muuten myös sinappinen tomaatti-kasvismakkarapiirakka
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Tempeh & ale pie
Ainekset
- 1 paketti pkt tempehiä n. 250 g
- 25 g vehnäjauhoja
- suolaa ja pippuria
- 50 g vegaanista voita kuutioituna
- 200 g herkkusieniä kuutioituna
- 2 sipulia kuorittuna ja kuutioituna
- 2 valkosipulia murskattuna
- 3,3 dl Guinnessia tai muuta stoutia
- 3 dl kasvislientä
- 2 laakerinlehteä
- 1 tl kuivattua timjamia
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 rkl Worcestershirekastiketta tai 0,5 rkl soijakastiketta
- 1-2 rkl HP:n ruskeaa kastiketta
- Nippu lehtipersiljaa vain lehdet, hienonnettuna
- 600 g valmista lehtitaikinalevyä esim. Myllyn paras
- 2 munankeltuaista sekoitettuna 1 rkl vettä, taikinan voiteluun (vegaaninen voitelu kasvismaidolla)
Ohjeet
- Laita vähän vettä kattilaan kiehumaan höyryttämistä varten.
- Kuutioi tempeh noin 2 cm kokoisiksi palasiksi ja höyrytä niitä noin 15 minuuttia.
- Valmista sillä välin muu kastike: lämmitä paistinpannulla osa voista, ja ruskista herkkusienikuutioita siinä noin 2-3 minuuttia.
- Lisää herkkusienien joukkoon kuutioidut sipulit ja valkosipuli, ja paista kunnes sipuli on muuttunut läpikuultavaksi.Siirrä kasvikset paistinpannusta lautaselle odottamaan.
- Kun tempeh on höyryttynyt tarpeeksi, ota vähän lisää voita paistinpannulle ja ruskista tempehkuutiot voissa. Paista noin viitisen minuuttia, kunnes tempehiin on tullut vähän ruskettunut pinta.
- Lisää sen jälkeen tempehin sekaan herkkusienet, sipulit ja olut. Anna seoksen poreilla hiljakseen, kunnes nestettä on jäljellä n. 2/3 alkuperäisestä.
- Lisää tämän jälkeen mukaan kasvisliemi, laakerinlehdet, tomaattipuree ja Worcestershirekastike. Laita kansi puolittain päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia, kunnes rakenne on sopiva. Sekoittele ajoittain, sen verran ettei kastike pala pohjaan.
- Poimi reikäkauhalla kasvikset ja tempeh pois kastikkeesta erilliseen kulhoon. Poista laakerinlehdet seoksesta. Kiehauta jäljelle jäänyttä nestettä kovemmalla lämmöllä, kunnes se on redusoitunut paksuksi kastikkeeksi.
- Nyt on hyvä hetki tarkistaa kastikkeen maku: lisää mukaan suolaa, pippuria ja HP-kastiketta maun mukaan. Kaada lopuksi kastike kasvisten ja tempehin päälle ja lisää mukaan persiljahake. Anna kastikkeen jäähtyä sen aikaa, kun valmistelet piirasvuoat.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen (tai 175 astetta kiertoilmalla). Ripottele vähän jauhoja pöydälle.
- Jos teet 2 piirasta, jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikinasta (tai taikinan puolikkaista) pitkä suorakulmion muotoinen levy, josta riittää sekä kanneksi että pohjaksi yhdelle piirakalle. Leikkaa taikina siten, että reilu puolikas menee pohjaksi ja vajaa puolikas kanneksi.
- Asettele hitusen isompi pala piirakkalevyn pohjalle. Painele se vuoan reunoja vasten ja leikkaa pois yli repsottavat osuudet. Tavoitteena on saada aikaan taikinakulho, johon kastike on mukava laittaa.
- Lisää kastike (tai puolet kastikkeesta, jos teet kaksi piirasta). Voitele taikinan reunat vedellä.
- Nosta kansipala päälle. Leikkaa yli jääneet osuudet pois ja painele kansi paikoilleen. Koristele kantta halutessasi ylijääneillä taikinanpalasilla. Voitele kansi munankeltuaisilla tai kasvismaidolla.
- Tee toisesta piiraasta samanlainen, jos teet kaksi piirasta.
- Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia kunnes taikinan kuori on saanut kauniin, kultaisen värin. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
Lisätietoa
Moi, mietin tätä kohtaa:
”Lisää sen jälkeen tempehin sekaan herkkusienet ja sipulit. Anna seoksen poreilla hiljakseen, kunnes nestettä on jäljellä n. 2/3 alkuperäisestä.”
Yritin tavata reseptiä, että oliko tuossa kohtaa jo lisätty nestettä, mutta en löytänyt. Tarkoitatko, että tempehin, sipulien ja herkkusienien oma rakenne on 1/3 kuivempi?
Moikka! Kiitos paljon täsmennyksestä! Olet oikeassa, reseptistä puuttui tuosta kohtaa oluen lisääminen. Korjasin sen nyt reseptiin, ja editoin samalla sen ulkoasua vähän muutenkin. Ihanan ajankohtainen alkaa olla taas tämä ohje 🙂 Mukavaa syksyä!