Tempeh & ale pie – Brittiläistä pubiruokaa

tempeh and ale pie

Tämä brittiläishenkinen piirakka on krouvi, umaminen ja sopii hyvin sadesäille. Reseptiin menee reilut 3 desilitraa olutta – vaikkapa Guinnesia tai stoutia maun mukaan – eli puolen litran tölkistä riittää vähän myös kokille. Siitä saa helposti myös vegaanisen, sillä useat kaupan valmistaikinoista ovat vegaanisia. Resepti on tehty tempelle, mutta jos sitä on vaikeasti saatavilla, myös savutofu tai kasvismakkara ajavat saman asian.

Reseptin pohjana on Gordon Ramsayn ja Mark Sargeantin kirjassa ”Great British Pub Food” -kirjassa julkaistu resepti steak & kidney pielle. Tässä reseptissä pihvi ja munuaiset ovat kuitenkin korvaantuneet paremmin omaa makua vastaavilla aineksilla. Meidän keittiössä tätä reseptiä on tehty aika monta kertaa – jotain viiden ja kymmnenen välillä – eli resepti menee jo oikeastaan omien luottoreseptien joukkoon.

Resepti on mukava myös siitä, että tempehin maku sopii tähän piiraaseen täydellisesti! Joissain resepteissä tempehin maku meinaa olla vähän hyökkäävä vahvan maun vuoksi. Kuitenkin, tämä vahvuus tarkoittaa myös sitä, että maku kantaa myös vahvan stoutin yli. Tämä resepti onkin yksi suosikkitavoistani käyttää tempehiä.

valmiit brittiläiset piirakat

Reseptin teko vie jonkin aikaa aikaa – maun salaisuus tulee siitä että kastike on saanut maustua kaikessa rauhassa. Suosittelen siksi tekemään tätä viikonloppuna, kun ei tarvitse ihan kokata kelloa vasten. Suurin osa ajasta on kuitenkin vain odottelua eikä vaadi aktiivista lieden äärellä olemista. Pihvi-ja-munuaisversioon verrattuna kasvisversio valmistuu kuitenkin paljon nopeammin! 🙂 Jos haluat tarjota tätä esimerkiksi illanvietossa, niin täytteen voi tehdä jo edellisenä päivänä ja jättää h-hetkeä varten tehtäväksi vain piirakan kasaamisen.

Alkuperäisessä reseptissä kastikkeeseen tulee sekä HP:n ruskeaa kastiketta ja Worcestershire-kastiketta. Näistä kastikkeista Worcestershire ei valitettavasti sovi tarkkaa kasvisruokavaliota noudattaville, sillä se sisältää kalaa. Korvaa se siis tarvittaessa pienellä määrällä vaalealla soijakastiketta. Tai, jos tuntuu siltä että Worcestershire-kastikkeelle voisi olla enemmänkin käyttöä, niin Martha Stewartilla näytti olevan kiinnostava resepti aiheeseen.

piiraat ennen kantta

Olen tehnyt tätä useamman kerran tavalliseen, isokokoiseen piirakkavuokaan (28 cm). Tällä kertaa leivoin taikinasta kuitenkin kaksi pienempää piirasta, sillä mulla käytössä kakkuleivonnan vuoksi kaksi identtistä 20-senttistä vuokaa. Myllyn paras iso lehtitaikinalevy -paketista riitti hyvin myös kahteen piirakkaan: pohja oli ehkä hitusen tavallista ohuempi pohja mutta ei niin, että se olisi ollut liian vaikea käsitellä. Reseptissä on neljä annosta.

Tämä on herkullista ruokaa erityisesti sadesäämeiningeissä. Piiraan kaveriksi sopii tosi hyvin joku salaatti, jossa on vähän kirpeyttä ja rapeutta – se tuo hyvin balanssia tämän ruoan tummuuteen ja pehmeyteen.

piirastäyte

Toinen syksyisille keleille hyvin sopiva piiras on myös sinappinen tomaatti-kasvismakkarapiirakka!

Tempeh & ale pie / resepti

1 pkt tempehiä (n. 250 g)
25 g vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
50 g (vegaanista) voita kuutioituna
200 g herkkusieniä kuutioituna
2 sipulia, kuorittuna ja kuutioituna
2 valkosipulia murskattuna
3,3 dl Guinnessia tai muuta stoutia
3 dl kasvislientä
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl Worcestershirekastiketta (tai 0,5 rkl soijakastiketta)
1-2 rkl HP:n ruskeaa kastiketta
Nippu lehtipersiljaa, vain lehdet, hienonnettuna
600 g valmista lehtitaikinalevyä (esim. Myllyn paras)
2 munankeltuaista, sekoitettuna 1 rkl vettä, taikinan voiteluun (vegaaninen voitelu kasvismaidolla)

– Laita vähän vettä kiehumaan höyryttämistä varten
– Kuutioi tempeh noin 2 cm kokoisiksi palasiksi ja höyrytä niitä noin 15 minuuttia. (Voit käyttää höyryttämiseen joko höyrytyskoria tai sen puutteessa metallista siivilää.)
– Valmista sillä välin muu kastike: lämmitä paistinpannulla osa voista, ja ruskista herkkusienikuutioita siinä noin 2-3 minuuttia.
– Lisää herkkusienien joukkoon kuutioidut sipulit ja valkosipuli, ja paista kunnes sipuli on muuttunut läpikuultavaksi.
– Siirrä kasvikset paistinpannusta lautaselle odottamaan.
– Kun tempeh on höyryttynyt tarpeeksi, ota vähän lisää voita paistinpannulle ja ruskista tempehkuutiot voissa. Paista noin viitisen minuuttia, kunnes tempehiin on tullut vähän ruskettunut pinta.
– Lisää sen jälkeen tempehin sekaan herkkusienet ja sipulit. Anna seoksen poreilla hiljakseen, kunnes nestettä on jäljellä n. 2/3 alkuperäisestä.
– Lisää tämän jälkeen mukaan kasvisliemi, laakerinlehdet, tomaattipuree ja Worcestershirekastike. Laita kansi puolittain päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia, kunnes rakenne on sopiva. Sekoittele välissä.
– Poimi reikäkauhalla kasvikset ja tempeh pois kastikkeesta erilliseen kulhoon. Poista laakerinlehdet seoksesta. Kiehauta jäljelle jäänyttä nestettä kovemmalla lämmöllä, kunnes se on redusoitunut paksuksi kastikkeeksi.
– Nyt on hyvä hetki tarkistaa kastikkeen maku: lisää mukaan suolaa, pippuria ja HP-kastiketta maun mukaan. Kaada lopuksi kastike kasvisten ja tempehin päälle ja lisää mukaan persiljahake. Anna kastikkeen jäähtyä.
– Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ripottele vähän jauhoja pöydälle.

– Jos teet 2 piirasta, jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmista vuorollaan pitkä suorakulmion muotoinen levy, josta riittää sekä kanneksi että pohjaksi yhdelle piirakalle. Leikkaa taikina siten, että reilu puolikas menee pohjaksi ja vajaa puolikas kanneksi.
– Asettele hitusen isompi pala piirakkalevyn pohjalle. Painele se vuoan reunoja vasten ja leikkaa pois yli repsottavat osuudet. Tavoitteena on saada aikaan taikinakulho, johon kastike on mukava laittaa.
– Lisää puolet kastikkeesta. Voitele taikinan reunat vedellä.
– Nosta kansipala päälle, leikkaa yli jääneet osuudet pois ja painele kansi paikoilleen. Koristele kantta halutessasi ylijääneillä taikinanpalasilla.
– Voitele kansi munankeltuaisilla.
– Toista toisella piiraalla.
– Paista 25-30 minuuttia kunnes taikinan kuori on saanut kauniin, kultaisen värin. Nosta tarjolle!


Aiheeseen liittyvää



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *