Kaalisalaatti vietnamilaiseen tyyliin & lapsen kanssa liikenteessä

Aasialainen kaalisalaatti edustaa tämän kesän ykkösteemaani ”kaikki maistuu paremmalle, jos siihen lisää happoa, sokeria ja kalakastiketta”. Tällä kertaa happamuus tulee riisiviinietikasta, mutta sen voi korvata myös parilla limetillä. Kaali oli ihanan pehmeää varhaiskaalia, mutta menee tämä talvisemmallakin versiolla. Ihannetilanteessa kastike sekoitetaan mukaan vasta juuri ennen tarjoilua, jotta kaikki pysyy sopivan raikkaana. Jos haluat salaatista kokonaan kasvipohjaisen, käytä vegaanista kalakastiketta.

En laittanut tähän mitään kummoisia (lue: kalliita) aineksia. Tämä kaalisalaatti heitetään suht nopeasti kasaan. Jos haluat vähän spesiaalimpaa meininkiä, paista salaattiin mukaan vähän sieniä. Herkkusienet, tai erityisesti kanttarellit, toimisivat tässä erinomaisesti. Myös pavut, joko pitkät pavut tai edamamepavut sopisivat erinomaisesti tyyliin.

Retkievääksi ja lounaaksi sopivia salatteja ovat myös:

Loman teema: ”Ota lapsi mukaan, minne ikinä menetkin”

Äidilläni oli lapsuudessani periaatteena se, että lapset otetaan mukaan sinne, mine hänkin menee. Kun hän näki ystäviään tai teki itselleen tärkeitä asioita, me olimme tietysti mukana. Kun menimme visiitille äidin kavereiden luokse, koitin usein itse pysytellä hiljaa vähän, mutta en liian sivummalla. Saatoin olla muille lapsille, etenkin siskolleni, vihainen, jos hän meni turhaan häiritsemään aikuisia. Koska silloin, kun he unohtivat meidät, kuuli ne kaikkein parhaat jutut!

Olen viime vuosina tajunnut, että tämä kasvatusfilosofia ei ole kummunnut mistään abstrakteista ihanteista, vaan on ollut paljon pakon sanelemaa. Jos lapsia ei voi ottaa jonnekin mukaan, on paljon vaikeampi löytää sille aikaa.

Kuvaavaa on, etten edes muista, milloin kävin viimeksi elokuvateatterissa. Se oli mulle (ja puolisolleni) joskus tosi rakas harrastus. Ehkä elokuva oli Dunkirk? Siinä olisi ainakin kronologisesti järkeä. Elokuva julkaistiin vuonna 2017, kuusi vuotta sitten. Tajusin tämän siinä kohti, kun törmäsin Nolanin uusimman elokuvan, Oppenheimerin, mainoksen. Elämässä on eri kausia. Ja tässä ajassa mennään toisenlaisiin paikkoihin…

Tätä salaattia syötiin matkalla Teatterimuseolle. Oli muuten harvinaisen kiva museo! Se oli tosi lapsiystävällinen. Museossa oli tosi paljon hulvattomia vaatteita ja asusteita, joita saattoi kokeilla päälle. Tilassa oli myös teatterilava vapaassa käytössä. Varsinkin käsinukeilla ja valaistuksella leikkiminen oli todella hauskaa. (Sininen valo: ”nyt he tekevät salaa juttuja” – – punainen valo: ”nyt se on tosi vihainen!”) Menimme museolle hellepäivänä, joten saimme olla suurinpiirtein ainoat vierailijat museossa. Tästä oli se ilo, että kehtasi esittää lavalla vähän nolompiakin juonenkäänteitä. (Näytelmän nimi oli ”ilkeä äiti”, ja sen pääosassa oli noita-akka, hän mm. söi lapsen karkkeja.)

Kompositioita

”Tee omasta harrastuksestasi jotain, mitä lapsikin sietää” -teema on ollut ajankohtainen jo pidemmän aikaa. Viimeisen vuoden aikana olen koittanut viritellä valokuvauksesta yhteistä juttua lapsen kanssa. Hän osaa ottaa kohtalaisen hyvin kuvia kännykällä. Annoin sille myös viime vuonna mun vanhan digipokkarin. (Hankin sen 2000-luvun alussa lakkiaisrahoilla – siihen aikaan kameran esiinnostaminen oli huomioarvoltaan erilaista kuin tänä päivänä!)

Lapsen ottamissa kuvissa on joskus upeaa spontaanisuutta. Hänen näkökulmansa on tosi erilainen! Kuten me kaikki, myös hän ottaa kuvia itselleen tärkeistä ja merkityksellisistä asioista. Joten monissa kuvissa on kuvia televisiosta, hänen nukestaan tai vanhemmista tai hänestä itsestään. On myös luovempia kokeiluja. Eräs parhaista valokuvausreissuista hänen kanssaan oli teemalla ”otetaan kuvia kaikista punaisista postilaatikoista”. Kerran hän otti kuvia leikkipuiston roskalaatikon sisällöstä. Kukaan muu ei ole ottanut musta kuvia selaamassa puhelinta, istumassa tietokoneella, viemässä roskapussia, lähikuvia mun kasvojen luomista tai eteisessä lojuvista sandaaleista, paitsi hän.

Joinain hetkinä tuntuu siis siltä, että hän ymmärtää mistä valokuvaamisessa on kysymys. Sitten on niitä päiviä, jolloin hän sanoo, että äiti, minä otan sinusta kuvan. Ja vaatii ottaa mun järkkärin. Ja lopputulos näyttää tältä:

Jos unohdetaan ajatus siitä, että valokuvan pitäisi kuvata tunnistettavalla tavalla kohdetta, niin toisaalta arvostan myös näitä villejä kompositioita. Olen itse tosi jähmettynyt ”muista kultainen leikkaus” ja ”asettele esineet s-linjaan” -tyyppisiin sääntöihin. Joten on hauskaa nähdä kun toinen ei välitä säännöistä, koska se ei edes tunne niitä.

Joskus musta tuntuu siltä, että se ihan tahallaan tekee näitä kompositioita, joissa kaikki ei ole ihan kohdillaan. Mutta ei kai viisivuotias voisi olla niin ovela? Toisaalta hän kikattaa aina, kun kuvat näyttävät tältä…

Kaalisalaatti – enemmän aikuiseen makuun

Vaikka miten paljon viettäisi aikaa toisen ihmisen kanssa, joskus on hyvä tehdä myös asioita, jotka puhuttelevat vain itseä. Niin pitkälle ei ole vielä menty, että lapsi intoutuisi kaalisalaatista. Hänen ruokansa tällä reissulla oli perus-juustovoileipä ja vähän pähkinöitä. Itse taas nautin kovasti tämän salaatin raikkaudesta. Tykkään yleensä muutenkin rapeista ja kirpeistä mauista. Ja mielestäni kokkaamisessa pitää lähteä siitä, että itse tykkää siitä, mitä kokkaa. Ei tanssia toisten pillin mukaan ainakaan joka päivä.

Tarjosin pähkinät erikseen, jotta ne eivät olisi vettyneet ja jotta pystyin tarjoamaan niitä kaikille. Jos olisin vähän miettinyt asiaa, olisin pakannut myös kastikkeen erilliseen purkkiin tai minigrip-pussiin, jotta salaatti olisi pysynyt mahdollisimman raikkaana. Mutta tilanne ei ollut kyllä mikään katastrofi parin tunnin odottelunkaan jälkeen…

Ihanaa sunnuntaita!

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kaalisalaatti vietnamilaisittain

Raikas ja rapea aasialainen kaalisalaatti.
Annoksia 4 annosta

Ainekset

  • puolikas punasipuli ohueksi viipaloituna
  • kourallinen cashewpähkinöitä tai maapähkinöitä
  • 1 vihreä chili silppua hyvin pieneksi, siemenet pois jos et halua mausta kovin tulista
  • 1 pieni valkosipulin kynsi
  • 1 tl sokeria
  • ripaus (n. 0,25 tl) suolaa
  • 0,5 dl riisiviinietikkaa
  • 1-1,5 rkl kalakastiketta merkistä ja mausta riippuen
  • paketti tofua tai sieniä vapaaehtoinen
  • puolikas pieni kaali tai varhaiskaali hyvin ohueksi suikaloituna
  • 2 porkkanaa suikaloitu ohuena nauhana kuorimaveitsellä tai raastettuna
  • 4 retiisiä ohueksi suikaloituna, vapaaehtoinen
  • puolikas kurkku halkaise puoliksi, poista lusikalla vetinen keskiosa ja viipaloi puolikuun muotoon.
  • 5-6 oksaa minttua ja/tai korianteria pieneksi hienonettuna

Ohjeet

  • Hienonna punasipuli ja laita se kylmään veteen odottamaan hetkeksi. Tämä vie punasipulista kirpeyttä pois.
  • Paahda cashewpähkinät paistinpannulla keskilämmöllä – varo polttamasta niitä yli. Jätä odottamaan.
  • Valmista seuraavaksi salaattikastike, mielellään joko morttelissa tai pienessä tehosekottimessa. Yhdistä chili, valkosipuli, sokeri ja suola, ja hakkaa seos tasaiseksi. Lisää viinietikka ja kalakastike ja sekoita hyvin.
  • Rouhi pähkinät keskikokoisiksi joko morttelissa tai veitsellä jos haluat. (Itse jätin tämän vaiheen tekemättä.)
  • (Jos paistat ruokaan sieniä tai tofua, tee se seuraavaksi. Paista näitä öljyssä keskilämmöllä paistinpannulla kunnes ne ovat sopivan ruskeita. Jätä viilenemään noin kymmeneksi minuutiksi.)
  • Yhdistä seuraavaksi salaattiainekset: kaali, porkkana, retiisit, kurkku ja yrtit. Lisää joukkoon vielä valutettu punasipuli. Jos käytät tofua tai sieniä, lisää ne myös joukkoon.
  • Pakkaa salaatti muovirasiaan. Pakkaa pähkinät erilliseen pussiin tai lisää ne salaatin päälle. Ota salaattikastike mukaan erillisessä purkissa, ja lisää se joukkoon vähän ennen tarjoilua.

Lisätietoa

Voit tehdä salaatin reilusti etukäteen, jos säilytät sen kylmässä, ja säilytät kastikkeen ja salaattiainekset toisistaan erillisinä. 
Tämä salaatti tarjoaa erinomaisen tilaisuuden harjoitella veitsenkäyttötaitoja. Ohueksi viipaloidut kasvikset toimivat tässä erityisen hyvin. 
Voit korvata riisiviinietikan myös kahden limetin mehulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *