Salaattien tekemisessä tärkeää on säilyttää hyvä, rento fiilis. Se ei ole mitään rakettitiedettä: sen kun valitsee mehukkaita aineksia, silppuaa ne ja kaataa vähän vinaigrettea päälle. Tämä persikkasalaatti sisältää monia vihanneksia, joiden satokausiaika on heinäkuussa: tomaatteja, maissia ja tietenkin persikoita itseään. Proteiini tulee kikherneistä, sillä minulla sattui olemaan purkki sopivasti avattuna kaapissa. Fetajuusto sopisi tähän salaattiin myös erinomaisesti, se tuo salaattiin paljon suolaisuutta.
Olen kokannut viime aikoina useampaa retkievääksi sopivaa salaattia. Tämä kesäinen salaatti on kiva yksinään tarjottuna. Mutta se sopii erinomaisesti myös osaksi laajempaakin piknikpöytää. Se ei kuitenkaan kestä kovin hyvin säilytystä, joten se kannattaa tehdä vasta juuri ennen ulos lähtemistä.
Tämä persikkasalaatti sopii erinomaisesti yhteen helpon pastasalaatin kanssa. Varsinkin majoneesipohjaisen salaatin kanssa tarjottuna tämä salaatti ei todellakaan tarvitse fetajuustoa.
Tämä resepti on saanut inspiraationsa The picnic: Recipes and inspiration from basket to blanket -kirjassa julkaistusta salaatista. Siihen tuli tuoremaissia. Tätä ainesta tuntuu olevan kuitenkin tosi vaikea saada suomalaisista kaupoista, tai sen hinnat ovat ainakin korkeita. Korvasin sen siksi säilykemaissilla. Pieni tölkki riittää erinomaisesti.
Tärkein juttu tässä reseptissä tulee maukkaista aineksista: mitä maukkaampia persikat ja tomaatit ovat, sitä paremmalta tämä salaatti maistuu.
Nektariineilla, persikoilla ja aprikooseilla ei ole mitenkään pitkä satokausiaika, yhteensä parisen kuukautta. Mutta silloin, kun ne ovat parhaimmillaan, ne ovat todella hyviä. Joinain vuosina olen ajatellut, että näiden hedelmien satokaudesta tulisi ottaa ilo irti säilömällä ja tekemällä ties mitä grillikastiketta. Tänä vuonna olen ajatellut, että on hauskempaa tarttua hetkeen nyt. Ja käyttää niitä agua frescassa tai salaateissa, ei odotella jotain toista parempaa hetkeä. Sillä nyt ne ovat kuitenkin maukkaimmillaan.
Hyvää viikonloppua!
Tomaatti-persikka-maissisalaatti
Ainekset
- 1 punasipuli ohueksi viipaloituna
- 5-6 persikkaa tai nektariinia yhteensä noin 500 g, poista siemenet ja kuutioi isohkoiksi (n, 2,5 cm) kuutioiksi
- 500 g tomaatteja poista kannat ja kuutioi n. 2,5 cm -kokoisiksi kuutioiksi
- 1,5 dl tölkkimaissia tai 2 tuoretta maissia, ks. alta
- 2-3 dl kikherneitä (purkista, valutettuna) (tai fetajuustoa – jos käytät sitä, lisää se salaattiin lopuksi)
- kourallinen tuoreita yrttejä esimerkiksi basilikaa tai minttua
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 tl viinietikkaa esimerkiksi valkoviinietikka tai sherryviinietikka
- n. 0,5 tl suolaa
- mustapippuria pari rouhaisua
Ohjeet
- Viipaloi sipuli ohueksi viipaleiksi. Laita ne likoamaan astiaan kylmässä vedessä, ainakin 10 minuutiksi. Valmista sillä aikaa muu salaatti.
- Sekoita kulhossa persikat, maissi, tomaatit, kikherneet ja yrtit. Sekoita öljy, etikka, suola ja pippuri aluksi erillisessä astiassa yhteen ja kaada se sitten salaatin päälle. Lisää mukaan valutetut sipulit. Sekoita salaatti hyvin ja siirrä kuljetuskulhoon. Jos käytät salaattiin fetajuustoa, murusta se lopussa salaatin päälle. Sulje kulho hyvin ja ota se mukaasi kun suuntaat ovesta ulos.