
98 vuotta sitten Anna Olsonin keittiössä oltaisiin tarjottu orastavan kesän kunniaksi ”lahnahyytelöä”. Lahnan saatavuus on nykyisin tosi kehnoa – jos ei satu olemaan niin onnekas, että osaa kalastaa tai tuntee jonkun, joka osaa. Kuvaavaa on, että kotimaista lahnaa kulutettiin Suomessa vuonna 2018 keskimäärin vain noin 90 grammaa henkilöä kohden, vaikka laji on hyvin yleinen eteläisen Suomen vesistöissä.
(English recipe follows)
Tämä lahnahyytelön versio toteutettiin kukkakaalista. Mietin että olisin tehnyt jonkun ”timbaalin”, ”pateen” tai ”terriinin” – mutta lopputuloksesta tuli enemmänkin vanha kunnon laatikko 😀 Lopputulos oli kivan elegantti ja rapea. Tämä resepti antoi myös hyvän syyn käyttää kukkakaalimurua – en ole aiemmin oikein päässyt sisään sen käyttämiseen.
Terriinistä riitti useammallekin aterialle: todettiin se hyväksi myös (velouté)sienikastikkeen kanssa.
Samalla tämä on kolmas osa mun #annaolsoni -teemaa, jossa ammennan kasvisruokainspiraatiota 1920-luvun alun suomalaista resepteistä, Anna Olsonin tekemien Kotiliesi-lehdessä tekemien suoaitusten pohjalta.

KUKKAKAALITERRIINI
1 rouhittu kukkakaali (tai pussi kukkakaalirouhetta)
Iso purkki kikherneitä (500 g ilman nestettä)
Mantelirouhetta, 1 pussi (80 grammaa)
2 rkl ravinnehiivaa
1 sitruunan mehu
0,5 tl suolaa
mustapippuria
korppujauhoja ja loraus oliiviöljyä
Hienonnettuja tillinlehtiä koristeeksi
– Soseuta kikherneet sauvasekottimella tai blenderissä
– Lisää mukaan kukkakaalirouhe ja mantelirouhe, ravinnehiiva ja sitruunamehu: sekoita tasaiseksi.
– Mausta suolalla ja mustapippurilla, tarkista maku.
– Voitele vuoka oliiviöljyllä, lisää taikina, ripottele vähän korppujauhoja päälle ja lisää päälle loraus oliiviöljyä
– Paista 175 asteessa noin 30 min
– Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua ja koristele tillillä.
Kukkakaalivuoka toimii hyvin myös uunissa uudelleenlämmitettynä: laita kuumennettaessa folio päälle.
(eng)
CAULIFLOWER TERRINE , recipe:
1 cauliflower (ground to pieces)
500 g of chickpeas
120 g Ground almonds
2 tbsp nutritional yeast
1 lemon, juice
0,5 tsp salt
black pepper
breadcrumbs & dash of olive oli
Chopped dill leaves
1) Use immersion blender for chickpeas
2) Add cauliflower crumbs & ground almonds, nutritional yeast & lemon juice: mix until you have good consistency
3) Season with salt and black pepper, check the taste
4) Oil baking tray with olive oil, add dough, sprinke some breadcrumbs on top and add a dash of olive oil
5) Bake in 175 C for 30 min
6) Let cool slightly before serving, decorate with dill leaves.
Cauliflower casserole works nicely also when reheated, if you protect the dish by putting aluminium foil on top.
