seitankebab

Seitankebabin resepti – ja ideoita tarjoiluun

seitankebab

Seitankebab on yksi suosikkiresepteistäni. Kotitekoinen seitan on maukasta ja antaa hyvän syyn hankkia hyvää leipää ja nostaa esiin omat suosikkikastikkeet. Aikaa menee reilusti. Eri paistovaiheisiin menee aikaa vajaat pari tuntia, ja marinoimiseen nelisen tuntia. Mutta onneksi odotus palkitaan. Jos pöytäseurueesi ei osoita suosiotaan tämän annoksen äärellä, vika on todennäköisesti seurueessa eikä ruoassa.

Resepti on julkaistu alunperin Dinan keittiössä vuonna 2010. Kiitos Dinalle reseptistä! Tätä on kokattu meillä varmaan siitä lähtien. Vuosien varrella tähän reseptiin ei ole tehty juuri mitään vaihdoksia. Aromisuolakin on edelleen vanhalla tutulla paikallaan.

Tästä seitankebabreseptistä tulee noin 5-6 annosta, nälän ja itsehillinnän määrästä riippuen. Useimmiten meillä tarjotaan tätä parina päivänä. Ekana päivänä tuoreen pitaleivän tai vastaavan kanssa, ja toisena päivänä kuivahtaneiden leipien kanssa iskenderkebabissa.

Sen sijaan annan pari ideaa lisukkeista, mitä yleensä tarjoan tämän kotitekoisen seitankebabin kanssa.

seitankebab

Ruoka – hyvä tekosyy astioiden hankkimiselle

Nämä kuvat ovat parin viikon takaa, kun puolisoni kokkasi tätä ruokaa. Arvostin sitä, että hän kattoi kebabin tuohon kirpparilta vasta löytämääni Arabian Liekki-vuokaan. Niitähän tulee aika usein vastaan kirppareilla. Itse löysin omani alle vitosella. Olin vähän arastellut sellaisen ostamista, koska miellän tuon vuoan sopivan enemmän liharuoille. Tämä kattaus sai minut kuitenkin uskomaan, että on noilla matalilla vuoilla joskus paikkansa, vaikka paisti sen päältä puuttuisikin.

Aihetta ihan vähän sivuten: Finnassa on upea kokoelma Kaj Franckin TAIK:in luentodiojen kuvia – yli 1600 kappaletta. Suomalaista muotoilua -sarjasta löytyy kuvat Liekki-vuoasta yhdessä ajan muiden klassikkojen, kuten Kokki-patasarjan kanssa. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä asioita Franck nosti noista kuvista esiin! Ja on kyllä opettaminen ollut erilaista aikana ennen googlen kuvahakua ja powerpointeja – silloin on varmasti joutunut näkemään paljon enemmän vaivaa sen eteen, että visuaalista alaa pystyy opettamaan kuvien kautta.

Seitankebabin tarjoilu

Tämä seitankebab tarjoiltiin monien kasvisten ja parin kastikkeen kanssa. Osa kasviksista paistettiin uunissa. Kesäkurpitsat, sipuli ja paprika paistetiin 175 asteessa noin 10 minuutin ajan (uunipellillä, erikseen). Tomaatti lisättiin sitten mukaan, ja paistamista jatkettiin noin 10 minuutin ajan. Uunissaolon aikana seitankebab paistettiin pannulla. Annokset kasattiin lopuksi vuokaan. Mutta kasvikset olisi toki voinut paistaa valmiiksi uunivuoassakin, lopputulos olisi ehkä vain näyttänyt vähän erilaiselta.

Lisäksi tämän kanssa tarjoiltiin vuonankaalta, oliiveja ja säilöttyä chiliä. Pitaleivät olivat Puhokselta.

Kastikkeina olivat kotitekoinen hummus sekä helppo jogurttikastike (turkkilaista jogurttia / kasvisjugurttia valkosipulilla, suolalla ja sitruunamehulla – joskus lisään majoneesia sekaan).

seitankebab

Seitankebab on kyllä upea ruokalaji. Harvassa ovat ne juhlat tai viikonloput, joihin tämä ei sopisi. Valmis seitan säilyy marinadissa hyvänä noin 4 päivää (jääkaapissa, kannellisessa rasiassa). Joten jos suunnitelmissa on hyvät bileet viikonloppuna, sen voi tehdä jo torstai-iltana etukäteen odottamaan.

seitankebab
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Seitankebab

Dinan keittiön klassikko-ohje seitanille
Valmisteluun 20 minutes
Liedellä 40 minutes
Anna marinoitua vähintään 4 hours
Aikaa yhteensä 5 hours

Ainekset

Seitanmassaan

  • 3 dl gluteenijauhoja
  • 0,5 dl soijajauhoja
  • 1 dl gramjauhoja/kikhernejauhoja
  • 2 tl aromisuolaa
  • pari rouhaisua mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 0,5 tl chilijauhetta
  • 1,25 dl vettä
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 3 rkl soijakastiketta (Itse käytän kiinalaista vaaleaa soijakastiketta)
  • 3 rkl ketsuppia

Mausteliemi

  • n. 2 litraa vettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl siirappia
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa tai kiinalaista tummaa riisiviinietikkaa
  • 2 rkl kasvisliemijauhetta

Marinadi

  • 1,5 dl keitinlientä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 2 rkl ketsuppia
  • 1 tl aromisuolaa
  • 1,5 tl paprikajauhetta
  • pari rouhaisua mustapippuria
  • 0,5 tl chilijauhetta

Ohjeet

  • Valmista aluksi seitan-taikina. Yhdistä yhdessä kulhossa gluteenijauhot, soijajauhot, gram-jauhot, aromisuola, mustapippuri, paprikajauhe ja chilijauhe. Sekoita toisessa astiassa vesi, öljy, soijakastike ja ketsuppi. Kaada neste hitaasti kuiva-aineiden joukkoon, samalla koko ajan sekoittaen (esimerkiksi puuhaarukalla). Kun ainekset ovat yhdessä, vaivaa seitanmassaa vähintään viisi minuuttia, joko käsin tai yleiskoneella.
  • Mittaa paistokasariin tai kattilaan kaikki mausteliemen ainekset ja kuumenna neste kiehuvaksi.
  • Odottaessasi mausteliemen kuumentumista muotoile seitanista tanko, joka mahtuu hyvin kattilaan. Kun neste kiehuu, upota tanko kiehuvaan mausteliemeen ja anna sen kiehua 15 minuuttia. Ota seitan pois keitinliemestä, mutta säästä 1,5 dl keitinlientä marinadiin.
  • Kääri seitantanko kaksinkertaisesti folioon. Kypsennä sitä 150 asteessa kiertoilmalla (tai 175 asteessa tasalämmöllä) 35 minuuttia. Nosta sitten lämpötilaa 175 asteeseen kiertoilmalla (tai 200 astetta tasalämmöllä). Paista vielä 5 minuuttia. Nosta seitan sitten pois uunista, ja anna sen jäähtyä kunnolla.
  • Odottaessasi seitanin viilenemistä valmista marinadi sekoittamalla kaikki marinadin ainekset yhteen. Leikkaa jäähtyneestä seitantangosta mahdollisimman ohuita siivuja terävällä veitsellä. Nostele seitansiivut purkkiin, kaada marinadi sekaan ja sekoita hyvin. Anna maustua vähintään puoli tuntia. Parhaimman lopputuloksen saat, jos marinoit suikaleita ainakin 4 tuntia.
  • Kun olet tarjoamassa seitania, paista paloja nopeasti pannulla pienessä määrässä öljyä kunnes ne ovat vähän ruskistuneet.

Lisätietoa

Seitankebabilla on monia hienoja käyttökohteita. Yksi klassikko on tarjota sitä pitaleipien, paistettujen kasvisten, salaatin, kebab- ja jugurttikastikkeen kanssa, ja antaa kaikkien täyttää omat pitaleipänsä. 
Resepti toimii superhyvin myös vegaanisen iskenderkebabin kanssa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *