
Japchae on herkullinen korealainen nuudeliruoka, joka toimii arjessa ja juhlassa. Maut ovat raikkaita ja kastikkeessa maistuu vahvasti seesamiöljy. Resepti toimii erinomaisesti myös buffet-pöydässä tai vähän hienompana evässalaattina.
Vegaaninen resepti on alunperin Joanne Lee Molinaron erinomaisesta keittokirjasta ”Korean Vegan”. Resepti toimi tosi hyvin, joten en tehnyt siihen isoja muutoksia, mitä nyt jätin pinaatit välistä.
Oikeaoppisesti tähän ruokaan käytetään bataattinuudeleita, joita saa aasialaisista kaupoista. Jos niitä on vaikea löytää, ruoasta tulee herkullista myös riisinuudeleilla tai vehnänuudeleilla.

Korealaista, vegaanista
Olen hehkuttanut Molinaroa tässä blogissa aiemminkin, mutta tekee mieli jatkaa sitä vielä vähän. Hänen keittokirjansa korealaisesta ruoanlaitosta on oikeasti todella hyvä. Se osoittaa, miten ruoka voi olla samanaikaisesti sekä todella autenttisen oloista, että kokonaan kasviperäistä. Kirjan valokuvat ovat upeita. Molinaron kirja on tyyliltään tosi samanlainen kuin myös erinomaiset vegaaniset keittokirjat Edgar Castrejeonin Provecho sekä Hannah Chen Vegan Chinese Kitchen.
Olen kokannut tässä blogissa paria muutakin reseptiä Molinaron kirjasta:
Hedelmäistä korealaista grillikastiketta sekä vegaanista bulgogia.
Tätä ruokaa kokkasin itse asiassa puolisoni nimipäivänä – jota juhlittiin jo alkukeväästä. Kuvatkin ovat siis kohta nelisen kuukautta vanhoja 🙂 Joskus vain käy näin. Nyt kun katselen näitä kuvia, en voi miettimättä, että pitäisipä kokata tätä ruokaa taas pian uudelleen. Nythän olisi paprika- ja sienisesonkikin sopivasti käsillä!

Japchae on Koreassa yleinen tarjottava illanistujaisissa tai buffetissa. Sitä on helppo tehdä suuri määrä kerralla. Se kestää erinomaisesti jääkaapissa yön yli. Se toimii hyvin sekä huoneenlämpöisenä että suoraan jääkaapista otettuna. Harvassa ovat siis tilanteet joihin tämä salaatti ei sovi.
Kokkaaminen vaatii vähän viitseliäisyyttä, sillä kasvisten pilkkomista on paljon. Kaikki viipaloidaan tulitikkumaisiksi julienne-viipaleiksi. Ja jokainen vihanneksista paistetaan erikseen. Mutta muuten resepti on aika suoraviivainen. Juhlapäivä ei mene kokonaan keittiössä, jos päätyy kokkaamaan tätä nuudeliruokaa.

Tsekkasin muuten K-ruoan reseptin japchaelle, ja tässä reseptissä ruokaan viitattiin vihreellisesti riisinuudeliruokana, eikä vihanneksia ei paistettu yksitellen. Veikkaan, että lopputulos on aika erilainen kuin eteläkorealaisissa versioissa. (Esimerkiksi Maangchin lihaa sisältävä resepti käyttää samaa tekniikkaa.)
Jos tahdot käyttää tähän bataattinuudeleita, niin paketin kyljessä lukee usein ”sweet potato noodles” – näyttää esimerkiksi tältä.

Lopuksi kaikki sekoitetaan yhteen
Tämän ruoan tekemiseen liittyy myös vahva käsillä tekemisen tunne. Lopussa kaikki paistetut ainekset sekotetaan keskenään. Tämä on helpointa tehdä näppituntumalla. Se tunne, kun upottaa kädet kasviksiin ja isoon kulhoon, jotenkin aina todella hauskaa. Niin konkreettista, niin käsinkosketeltavaa.
Se, että alan taas fiilistellä konkreettisuutta, kertoo siitä, että olen siirtymässä taas hiljalleen kohti paperinmakuista työarkea.
Siihen liittyen fiilikset ovat tällä hetkellä aika sekavia. Toisaalta olen tosi iloinen siitä, että tänä syksynä on joku paikka ja kiinnostava työ, mitä palata tekemään – tämä ei ole ikinä yliopistolla itsestäänselvää. Mutta toisaalta, ainakin vielä musta tuntuu tosi ravistelevalta huomata, miten väsynyt sitä usein on iltaisin työ- ja perheenhoitovelvollisuuksia sisältäneen päivän jälkeen. Tuntuu melkein, kuin sitä olisi lähestulkoon eri ihminen. Univajeiset silmät näkevät maailman ihan eri tavalla.
Ehkä tämän kontrastin pian taas unohtaa, seuraavaan lomaan asti 🙂
Aurinkoista viikonloppua! Omiin suunnitelmiini voisi kuulua tämän nuudelireseptin kokkaaminen pitkästä aikaa.

Japchae – korealainen nuudeliruoka
Välineet
- Reikäkauha (ei pakollinen, mutta hyödyllinen)
- siivilä Nuudeleiden valuttamiseen
Ainekset
- 200 g bataattinuudeleita
- 1 litra pinaatinlehtiä
- 2 rkl ruokaöljyä
- 1 porkkana kuorittuna ja ohueksi suikaloituna (julienne)
- puolikas punainen paprika ohueksi suikaloituna
- puolikas keltainen paprika ohueksi suikaloituna
- puolikas vihreä paprika ohueksi suikaloituna
- 2 dl valkokaalia tai punakaalia ohueksi suikaloituna
- 1 sipuli ohueksi suikaloituna
- 3 valkosipulinkynttä murskattuna
- 4-5 herkkusientä ohueksi viipaloituna
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 3 rkl soijakastiketta
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Ohjeet
- Aloita ryöppäämällä pinaatti. Keitä iso kattilallinen vettä, ja keitä pinaatinlehtiä siinä noin 1-2 minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmeitä. Nosta lehdet pois reikäkauhalla, ja huuhtele ne kylmän veden alla, jotta kiehuminen pysähtyy. Painele ylimääräinen vesi pois. Laita kulhoon odottamaan.Säästä kiehuva vesi, voit keittää siinä seuraavaksi nuudelit.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, tai näin: Kuumenna vesi kattilassa. Lisää seuraavaksi nuudelit. Anna nuudeleiden kiehua n. 1 ajan, ja sekoita ne sitten kunnolla sekaisin. Keitä tämän jälkeen nuudeleita vielä 6-7 minuutin ajan, kunnes ne ovat mukavan pehmeitä ja mukavia pureskella. Kun nuudelit ovat valmiit, huuhtele ne siivilässä hyvin kylmän veden alla. Valuta hyvin. Voit leikata niitä saksilla vähän lyhyemmiksi. Lisää kulhoon pinaatin kanssa.
- Paista kasvikset paistinpannulla öljyssä yksi kerrallaan. Aloita porkkanaviipaleilla, ja paista niitä noin 2 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla, ja lisää kuljoon.
- Paista seuraavaksi punainen paprika, mausta se suolalla ja pippurilla ja lisää se kulhoon; sen jälkeen keltainen paprika; sitten vihreä paprika; sitten kaali. Lisää paistoöljyä tarpeen mukaan.
- Paista seuraavaksi sienet ja sipuli. Lisää pannulle ruokalusikallinen öljyä, sipuli, sienet ja valkosipuli. Paista, kunnes sienet ovat ruskistuneet hyvin, noin 5 minuuttia. Lisää sitten mukaan 1 rkl soijakastiketta ja 1 rkl vaahterasiirappia ja kiehauta. Nosta paistos kulhoon muiden kasvisten joukkoon.
- Kun kaikki ainekset ovat valmiita, lisää kastike-nuudelikulhoon mukaan vielä 2 rkl soijakastiketta sekä 1 rkl vaahterasiirappia, seesamiöljy sekä seesaminsiemenet. Sekoita hyvin, joko käsillä, syömäpuikoilla tai pihdeillä. Tarkista maku, ja lisää soijakastiketta, mustapippuria tai vaahterasiirappia oman maun mukaan.
Lisätietoa
