Moskovanpata on yksi Mysi Lahtisen kuuluisimmista resepteistä. Tuhtiin lihapataan tulee suolakurkkua, smetanaa ja aurajuustoa. Tässä reseptissä on samaa fiilistä kuin tuossa retroherkussa. Pataruokareseptiä on kuitenkin päivitetty vähän nykypäiväisemmäksi lisäämällä kasvisten määrää. Reseptiin tulee reilusti sieniä, suomalaisia juureksia sekä belugalinssejä. Tämä on tosi hauskaa tarjottavaa talvisaikaan, varsinkin pakkaspäivänä.
Moskovanpadan nimeen ei liity mitään vuosisataista perinnettä, vaan nimi on puhtaasti Mysi Lahtisen omaa innovaatiota. Lahtinen kehitti reseptin vuonna 1993 ystävilleen, jotka olivat tulleet hänen luokseen oltuaan katsomassa Leningrad Cowboysin Senaatintorin-keikkaa. Kaapista löytyi lihaa, smetanaa ja aurajuustoa, ja klassikko oli syntynyt.
Lahtisen moskovanpatareseptissä on monia paljon 1900-luvun puolenvälin suomalaiselle keittiölle tunnusomaisia osia: naudanlihaa ja maitotuotteita sekä perunoita. Omassa versiossani vaihdoin lihan tilalle suomalaisia kasviksia.
Kuvissa tuikkivat ledikynttilät – lapsiperhearjen tunnusmerkkejä. Jostain syystä nelivuotias ei ollut kovin innoissaan sinihomejuustopadasta. Itsenäisyyspäivän kunniaksi kaivoin sinisen pöytäliinan kaapista.
Juustoa pataruoassa – ei voi mennä pieleen
Olen nähnyt jonkun verran ohjeita, joissa aasialaisiin pataruokiin lisätään juustoa. Tällainen valinta on tehty esimerkiksi japanilaisessa taistelulaivacurryssa. Moskovanpatareseptissä on suuntia, jotka mahdollistaisivat myös kiinalaiset ja korealaiset tulkinnat. Näissä molemmissa maissahan on lukuisia vahvan makuisia, pitkään haudutettuja lihapatareseptejä. Tässä hengessä lisäsin omaan moskovanpatareseptiini vähän gochujangia. Se toi pikkuisen tulisuutta ja makeutta. Siksi hunajaakaan ei tarvittu lainkaan yhtä paljon kuin Mysi Lahtisen ehdotuksessa (kolme ruokalusikallista?!).
Skaalasin myös alkuperäisen ohjeen sinihomejuuston ja smetanan määrää alaspäin. Padallisesta tuli hyvin rikkaan makuista jo näillä määrillä. Alkuperäisessä reseptissä pataan heitetään kokonainen paketti aurajuustoa ja smetanaakin huimat 2,5 desilitraa. Siihen nähden tämä versio on lähestulkoon terveysruokaa 🙂
Toinen ihana pataruoka, johon myös tehdään roux: Louisianalainen kasvisgumbo
Käytin tähän pataruokaan belugalinssejä. Myös kidneypavut tai kasvisnakit toimisivat tässä erinomaisesti. Kasviksissakin on tilaa improvisaatiolle. Voit korvata tuoreet sienet kuivatuilla (ja liotetuilla) sienillä. Lantun tilalle voi laittaa naurista, palsternakkaa tai juuriselleriä. Suolakurkut voi hätätilanteessa korvata cocktail-kurkulla tai pienellä määrällä hapankaalta.
Uskon muuten, että tämä resepti olisi tehtävissä hyvin myös vegaanisena. Jos vegaanisen sinihomejuuston sulattaminen kuulostaa liian uhkarohkealta, niin tällöin yksi varteenotettava vaihtoehto voisi olla sinihomejuuston korvaaminen fermentoidulla paputahnalla. Tämä on kuitenkin oma projektinsa 🙂
Olin miettinyt pitkään, että olisi kiva kokeilla moskovanpadan tekemistä kasvisversiona. Viime aikoina ruoanlaitolle ei ole ollut sen enempää aikaa kuin innostustakaan – koko marraskuu meni käytännössä sairastaen. Olin tosi iloinen, että kun viimein pääsin kokkaamaan jotain, se toimi näinkin hyvin. Toivon kovasti, että pääsisin kokkaamaan tätä pataruokaa vielä toistekin talven mittaan.
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Kasvissyöjän Moskovanpata
Ainekset
- 1 sipuli keskikoinen, viipaloituna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 4-5 rkl ruokaöljyä
- 1 rasia herkkusieniä pilkottuna
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 8 dl kasvislientä esimerkiksi: 1,5 rkl kasvisliemijauhetta ja vettä
- 2 porkkanaa (keskikokoista) viipaloituna
- 1 lanttu kuorittu ja pilkottu
- 2 suolakurkkua kuutioituna
- 0,5-0,8 dl suolakurkkujen lientä maun mukaan
- 1,5 dl belugalinssejä huuhdeltuna siivilässä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 0,5 tl mustapippuria
- 0,5 tl valkopippuria
- 1 tl hunajaa tai maun mukaan
- 2 rkl gochujang-tahnaa vapaaehtoinen
- 0,5 tl suolaa tai maun mukaan
- n. 100 g aurajuustoa
- 1 dl smetanaa
- pari oksaa lehtipersiljaa koristeluun, vapaaehtoinen
Ohjeet
- Esikäsittele vihannekset: Viipaloi sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuutioi herkkusienet karkeiksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja kuutioi lanttu. Kuutioi suolakurkut.
- Kuumenna 1,5 rkl öljyä kattilassa. Kuullota sipulia keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes sipuli on saanut kauniin kuultavan pinnan. Lisää sitten mukaan hienonnettu valkosipuli, pilkotut sienet sekä 1 rkl öljyä. Paista seosta keskilämmöllä kunnes sienet ovat ruskistuneet, noin 6-8 minuuttia. Nosta seos sivuun ja lusikoi se odottamaan lautaselle.
- Tee seuraavaksi ruskea kastike. Kuumenna n. 2,5 rkl öljyä kattilassa. Lisää siihen jauhot. Kuumenna sitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se on muuttunut kauniin ruskeaksi. Lisää 3 dl kasvislientä ja kuumenna kunnes kastike sakeutuu. Sekoita hyvin ja lisää loput kasvisliemestä. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää pataan liemen kanssa kaikki kypsennystä kaipaavat ainekset: porkkanat, lanttu sekä belugalinssit. Lisää mukaan myös suolakurkku sekä paistetut sienet, sipuli ja valkosipuli. Mausta pata suolakurkkuliemellä, tomaattipyreellä, savupaprikalla, valkopippurilla, mustapippurilla, hunajalla sekä halutessasi gochujangilla. Anna poreilla keskilämmöllä noin 20 minuutin ajan.
- Lisää pataan mukaan smetana sekä aurajuusto. Sekoita ja tarkista maku. Anna padan jatkaa poreilua vielä noin 5-10 minuutin ajan kunnes kasvikset ja linssit ovat pehmenneet kunnolla. Tarkista rakenne. Jos pata näyttää olevan jäämässä liian nestemäiseksi, sekoita 1 rkl jauhoja kylmään vesitilkkaan ja kaada se ohuena norona padan sekaan koko ajan sekoittaen. Jos pata on puolestaan liian kiinteä, lisää aavistus vettä. Pata vetäytyy vielä vähän viiletessään.
- Tarkista maku lopuksi. Lisää suolaa tai muita mausteita oman fiiliksen mukaan. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuussin kanssa.