
Japanilainen katsu-curry on lohdullista, rapeaa ja maukasta syötävää. Ruokaan sisältyy kastiketta, riisiä ja pihvi. Tämä vegaaninen resepti on myös yksi puolisoni suosikkiresepteistä. Hän kokkaa sitä joka vuosi ainakin muutaman kerran.
Katsu-curry tarjoillaan jonkinlaisen pihvin kanssa. Pihvin koostumuksen voi valita oman maun mukaan. Usein käytän pihvinä kaupan pakastealtaan kasvispihvejä, joka vain leikkaan vähän eksoottisemman näköiseksi. Silloin kun tekee mieli hifistellä – kuten kuvauskerralla – voi käyttää kotitekoista panko-jauhoilla leivitettyä seitan-pihviä.

Japanilaiset curryt ovat muutenkin hyvin veikeitä. Niihin tulee yleensä monipuolisesti erilaisia umamia sisältäviä aineksia, kuten vaikkapa ketsuppia tai kahvia. Jos olet kiinnostunut kokkaamaan ison padallisen japanilaista currya, suosittelen lämpimästi myös tätä laivastocurryn ohjetta.
Tämän reseptin voi toteuttaa tavallisesta supermarketista löytyvistä aineksista, sillä tämä ei sisällä japanilaisia curryjauhekuutioita. Lisäsin kuitenkin mukaan ohjeet siitä, miten herkun valmistaminen onnistuu silloin, jos käytät noita kuutioita. Kuutiot näyttävät tältä.

Ihanaa kun valon määrä on taas sellainen, että ruokakuvien ottaminen illalla on helppoa ilman, että tarvitsee alkaa säätää jonkun salamavalon kanssa! Olen löytänyt itseni taas selailemasta keittokirjoja – pitkästä, pitkästä aikaa.
Mutta toisaalta: musta on tullut myös viime aikoina paljon yksinkertaisempi ruoanlaittaja, harva ruoka tuntuu nykysin kuvaamisen arvoiselta. Kokkaan aika paljon niitä reseptejä, joiden ohjeet jo löytyvät täältä.
Koitan ajatella tilannetta positiivisesti: siinä kohti, jos alan kiinnostua taas ruoanlaitosta, mun omilta suosikkikeittokirjailijoilta on varmasti ilmestynyt taas jotain uutta hauskaa kokattavaa. Mitähän J. Kenji Alt-Lopez ja Anna Jones nykyisin puuhaavat? (Näköjään Massaman Currya ja grillijuustoleipää; salsa verdeä ja sipulihilloketta pitaleivällä . Eli eivät hekään mitään superuutta kokattavaa tarjoa, oletan että salaisuus syntyy taas niistä pienistä jipoista, joita resepteihin on kirjoitettu sisään.)

Mua tämä resepti muistutti siitä, että huomion kiinnittäminen ruokailuun on joskus palkitsevaa. Ruokailu on yksi ihmisen perustavista tarpeista. Siksi on kivaa arvostaa sitä tekemällä se hyvin, ja testaamalla välissä jotain uutta. Tämä resepti on siitä ihana, että kerran sitä testattuaan tekee mieli kokata samaa settiä uudelleen myös uudelleen.
Ihanaa uutta viikkoa!


Katsu curry
Ainekset
- 1-2 sipulia hienonnettuna
- 1 iso porkkana n. sentin kokoisina kuutioina
- n. 2 keskikoista perunaa sentin kokonaisina kuutioina
- 2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- puolikkaan peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna / hienonnettuna
- 3-4 rkl öljyä
- 1,5 rkl curryjauhetta curryjauheen tyyppi ja määrä oman maun mukaan
- 3 rkl jauhoja
- 4-6 dl kasvislientä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl ketsuppia tai 1 rkl vaahterasiirappia
Ohjeet
- Paista sipulia öljyssä keskilämmöllä n. 5-8 minuuttia, kunnes se on pehmeää
- Lisää kasvikset, valkosipuli ja inkivääri, ja paista 2-3 minuuttia
- Lisää curryjauhe ja paista n. 1 minuutti
- Lisää jauhot ja paista 1 minuutti hyvin pohjia pitkin kaapien. Lisää tarvittaessa vähän öljyä, jos jauho-curryjauheseos on hyvin kuivaa.
- Lisää kasvislientä pienissä erin sekoittaen samalla hyvin. Lisää kunnes nesteen määrä ja curryn paksuus tuntuu hyvältä (yhteensä n. puoli litraa).
- Lisää soijakastike ja vaahterasiirappi tai ketsuppi makeuden takia.
- Peitä kannella ja anna kiehua n. 10-15 minuuttia, kunnes porkkana ja peruna ovat kypsiä.
- Tarkista paksuus ja maku. Lisää tarvittaessa vettä tai keitä pidempään oikean paksuuden saamiseksi. Curryjauhetta voi lisätä tuomaan potkua tai vaahterasiirappia/ketsuppia tuomaan makeutta.
Lisätietoa
1) Jätä valkosipuli, inkivääri, jauhot, curryjauhe, ketsuppi ja soijakastike pois.;
2) Käytä pelkkää vettä kasvisliemen sijasta.;
3) Vähennä käytetyn öljyn määrää n. 1 ruokalusikalliseen;
4) Vaiheen 2 jälkeen, kun kasviksia on paistettu pari min, lisää aluksi vettä n. 0,5-0,7 litraa ja keittele kasviksia siinä 5 min. Sitten murra haluttu määrän (n. puoli pakettia) currykuutioita keitokseen, sekoita ne ja keittele vielä n. 10 min, kunnes kasvikset ovat kypsiä.