Tomaattinen kikhernekeitto, jota kokattiin lapsen kanssa

kikhernekeitto

Kikhernekeitto on arkiruokaa parhaimmillaan. Se on nopeaa, edullista ja yhdestä padallisesta riittää pitkäksi aikaa. Tuntuukin, että viime aikoina joka toinen kokkaamani ruoka on sisältänyt joko kikherneitä, tomaattimurskaa tai molempia niistä. Tämänkertainen keitto on Ottolenghin tuoreesta ruokakolumnista. Ottolenghi-twist tulee tällä kertaa reseptissä tapenade-tyyppisestä tahnasta, jota lusikoidaan keiton päälle. Keiton yleismaku pysyy kuitenkin aika mietona, sillä tähän keittoon kipata puolta maustekaapista.

Muita tomaattipohjaisia patoja ovat ainakin:

Lapsikin osaa (ainakin jos joku auttaa)

Kysäisin joku päivä sitten kysymään nelivuotiaalta, haluaisiko se kenties auttaa mua ruoanlaitossa. Se on tykännyt aiemmin etenkin leipomisesta, ja siinä erityisesti kulhojen nuolemispuolesta. Olin tosi iloinen, kun se lähti mukaan niin mielellään projektiin, jossa ei ollut mukana sokerin ja voin maistelua. Tämä keitto olikin tosi kiva kokata yhdessä. Kasviksissa oli vähän pilkkomista ja kuorimisen harjoittelua. Mutta palat saivat jäädä krouviksi, eikä työtä ollut liikaa.

Seuraavana päivänä, kun tulin hakemaan sitä päiväkodista, se oli tekemässä kikhernekeittoa lumesta ja hiekasta. Ja vaati mua kovasti maistamaan sitä leikisti. Ja osasi luetella mitä kaikkia ainesosia tähän keittoon tuli. Se oli todella hellyyttävää. Seuraavanakin iltana se halusi syödä sitä samaa keittoa.

Ja onhan se tosi ymmärrettävää, miksi se on niin kiehtovaa. Siinä, että onnistuu muuttamaan asioita joksikin toiseksi, on aina jotain kiehtovaa. Musta tuntuu, että se saa lapsen itsenkin hämilleen – minä osaan jo tällaista.

Oliivitahnasta ei tullut nyt mitään kauneinta, sillä apukokki ei malttanut päästää sauvasekoittimen napista irti. Tahna voisi siis olla karkeampikin kuin mitä se on tässä.

Katsottiin muuten viikonloppuna Notre Damen kellonsoittajaa. Se elokuva ei ole kestänyt aikaa sitten yhtään! Jos se siis oli alkujaankaan järkevä. Siinä kohti, kun tarinan pääpahis oli sytyttämässä tuleen taloa, jossa oli lapsia sisällä, pistin telkkarin kiinni ja sanoin että eiköhän tämä riitä. Arvostan sitä, että nykyisissä Disney-piirretyissä on vähemmän pelottavia pahiksia.

Katsottiin myös kokonaan Zootropolis, joka taas oli todella hauska elokuva. Vaikka molemmissa elokuvissa keskeinen teema olikin ennakkoluulot toisia kohtaan, ero Notre Damen kellonsoittajaan oli kuin yöllä ja päivällä.

Aurinkoista päivää!

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kikhernekeitto Ottolenghin tyyliin

Välimerellinen keitto, joka tarjotaan oliivi-yrtti-tahnan kanssa
Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 20 minutes
Aikaa yhteensä 30 minutes
Annoksia 6 annosta

Ainekset

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia kuorittuna ja hienonnettuna
  • 4 kynttä valkosipulia hienonnettuna
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 rkl harissa-tahnaa vapaaehtoinen – jos voit tehdä ruoasta tulisen
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 6 dl vettä
  • 2×400 g tölkkiä kikherneitä, liemineen
  • 1 nauris kuutioituna
  • 2 porkkanaa kuutioituna
  • 1 palsternakka viipaloituna
  • 0,5 tl suolaa tai maun mukaan

Oliivitahna

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 10 g lehtipersiljaa
  • 10 g korianterin lehtiä tai lisää lehtipersiljaa
  • 40 g kivettömiä virheitä tai mustia oliiveja
  • 3 tl omenaviinietikkaa

Ohjeet

  • Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää sipulihake, valkosipuli, juustokumina, harissatahna, tomaattipyre ja kanelitanko. Kullota keskilämmöllä noin 4-5 minuuttia, kunnes sipuli on muuttunut pehmeäksi.
  • Lisää mukaan kikherneet ja niiden neste sekä vesi ja tomaattimurskapurkki. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Lisää nyt mukaan viipaloidut kasvikset – nauris, porkkanat ja palsternakka – sekä suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat pehmenneet riittävästi. Tarkista maku. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Poista kanelitanko ennen tarjoilua.
  • Keiton valmistumista odotellessasi tee oliivi-yritti-kastike. Laita tehosekottimeen oliiviöljy, persilja- ja korianterihake, oliivit sekä omenaviinietikka. Rouhaise seosta muutama kerta blendeissä, kunnes seos on saanut karkean, tahnamaisen muodon. Voit tehdä hakkeen myös morttelissa.
  • Tarjoa keitto lautasilta ja lusikoi jokaiselle lautaselle päälle vähän oliivitahnaa.

Lisätietoa

  • Kannattaa jättää tahna vähän karkeammaksi, näyttää paremmalta! Mun tahnani on hyvin sosemaista, sillä lapsi innostui käyttämään blenderiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *