Kesäkurpitsa-auringonkukkapihvit

Kesäkurpitsat ovat yksi mukavimmista kesän vihanneksista. Niitä on helppo kasvattaa, ja ne toimivat monesti hyvässä sivuroolissa. Tässä ruoassa ne näyttelevät kuitenkin nyt pääosaa. S-ryhmä suositteli vasta, että ihmiset hyödyntäisivät kesäkurpitsaa nyt kun sitä on harvinaisen paljon tarjolla. Innostuin itsekin osallistumaan näihin kesäkurpitsatalkoisiin, ja poimin lähikaupasta pussillisen vihannesta mukaani. Tähän ohjeeseen menee kaksi pientä kesäkurpitsaa, ja ohje on vegaaninen.

En tee itse kovin usein kasvispihvejä, vaikka olenkin päätynyt syömään niitä tosi usein – varsinkin yliopiston ruokalassa. Osasyynä välttelylleni on, että olen koittanut tehdä kasvispihvejä usein myös itse, varsinkin kasvissyönnin alkuvuosinani. Kuitenkin, koska ruoanlaittotaitoni eivät olleet vielä silloin kymmenisen vuotta sitten kovin kaksisia, lopputulokset olivat aika monenkirjavia. Usein mun kasvispihvini olivat sellaisia, että olin raastanut porkkanaa, lisännyt mukaan jauhoja ja munan, ja toivonut parasta. Usein pannun äärellä paljastuikin, että tämä strategia ei ollut kovin hyvä. Tällaisella strategialla voi saada kivoja lättymaisia pihvejä, mutta ei sellaista mihin olin itse tottunut yliopiston ruokalassa. Mun pihvini maistuivat usein tosi jauhoisilta, kun olin koittanut paikata jauhoilla porkkanoiden nestemäisyyttä. Onneksi tässä reseptissä ei ole mitään henkeä niistä yrityksistä!

Tässä reseptissä kesäkurpitsa raastetaan aluksi, raaste suolataan, ja suolatun raasteen annetaan valua siivilässä kymmenisen minuuttia. Tällöin kesäkurpitsa ei ole liian vetistä, vaan mieto maku on hyvin esillä. Usein mua harmittaa, että kasvispihveissä ei ole proteiinia nimeksikään, joten tähän reseptiin lisäsin vähän rouhittuja siemeniä. Lopputulos oli mukavan kotoisa ruoka. Tarjosin sitä keitetyn ohran kanssa, jota olin maustanut vähän sitruunalla ja oliiviöljyllä.

Mulla on mielikuva kasvispihveistä tosi vaivalloisina ruokina tehdä, mutta ainakin tämä resepti oli nopeahko tehdä – valmista tuli vähän alle puolessa tunnissa. Mulla oli korppujauhoja vain 1,5 dl, ja sillä määrällä pihveistä tuli hitusen löysähköjä. Suosittelen kokeilemaan myös korppujauhojen määrän lisäämistä: reilusti määrää lisäämällä pihveistä saattaa saada melkeinpä pyöryköitä. Tomaattikastike toimi hyvin näiden kesäkurpitsapihvien kanssa.

Kesäkurpitsa-auringonkukkapihvit

500 g kesäkurpitsaa ja 1 tl suolaa
60 g siemeniä (esim. 2/3 auringonkukkaa ja 1/3 pellavansiemeniä)
1 kesäsipuli, vihreä osa
1,5 dl korppujauhoja (tai enemmän, ks. teksti yllä)
2,5 rkl ravinnehiivaa
(tilliä tai muuta yrttiä koristeluun)

– Raasta kesäkurpitsa ja suolaa raaste: nosta raaste siivilään n. 10-15 minuutiksi (riippuen miten paljon aikaa on). Puristele raasteesta nestettä pois muutaman kerran valumisen aikana.
– Rouhi siemenet karkeaksi ruoheeksi blenderissä.
– Silppua kesäsipuli karkeaksi.
– Kun kurpitsa on valunut tarpeeksi, laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita suht-tasaiseksi massaksi. Tarkista, että rakenne vaikuttaa hyvältä: tavoitteena on suhteellisen kiinteä massa. Jos tämä ei toteudu, lisää vähän korppujauhoja.
– Kuumenna pannu ja ota massasta lusikalla pieniä nokareita. Paista niitä oliiviöljyssä kunnes ne ovat saaneet hyvin väriä. Nosta lautaselle, kasaa annos sitten kun kaikki pihvit on paistettu.


Tomaattikastike

Kesäsipulin valkean osan voi käyttää tyypillisen tomaattikastikkeen pohjana. Laitoin kuullotetun sipulin kaveriksi purkin tomaattimurskaa, vähän etikkaa ja sokeria, mustapippuria ja suolaa. Annoin hautua sen sillä aikaa kun paistoin kesäkurpitsoja pannussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *