Bretagnelainen galette – tattarijauhoa sisältävät letut

galette

Galettet on yksi ranskalaisen keittiön lahjoista maailmalle. Nimen alla kulkee useita erilaisia ruokia: monille galette tarkoittaa pellillä paistettua, mielellään hedelmätäytteistä piirakkaa. Ranskalainen versio tarkoittaa puolestaan tattarijauhoista valmistettuja lettuja.

Ohjeesta tulee noin 10-15 lettua, koosta riippuen. Vaikka syömämiehiä ei olisikaan niin paljon, että tämä määrä tulisi syödyksi kerralla, suosittelen silti paistamaan koko taikinan yhdellä kertaa. Jos nimittäin paistat taikinasta useampaan eri otteeseen, joudut hyväksymään sen, että saat useamman ensimmäisen, ei-niin-hyvän letun. Tunnetustihan lättytaikinan ensimmäinen lettu ei koskaan paistu ihan kunnolla. Jäljelle jääneistä lätyistä voi vaikka tehdä vaikkapa uunissa täytettyjä lättyjä, jotka gratinoi juustolla. (Galette maistuu erinomaiselta etenkin emmentaljuuston kanssa.)

Itse tarjosin tämän kanssa paistettuja omenia ja päärynöitä. Olin lisännyt niihin paistaessa vähän ruskeaa sokeria, ja sekoitin niiden kanssa yhteen turvotettuja rusinoita ja maitorahkaa, itäeurooppalaista fiilistä etsien.

galette

Tattarijauhojen ja vehnäjauhojen yhdistämisen vuoksi fiiliksessä on paljon blinimäisiä piirteitä – onhan molemmissa lättyversioissa käytännössä samat täytteet.

Blogin puolella on ollut viime aikoina aika hiljaista. Mulla on ollut monta asiaa mielen päällä, eikä kokkailu tai uusien reseptien etsintä ole ollut prioriteettilistan kärjessä. Tuntuu kuitenkin tarkoituksenmukaiselta katkaista hiljaisuus nimenomaan tällä galettereseptillä, sillä se on yksi suosikkiresepteistäni lettutaikinalle. (Ykkössuosikkini on tämä mummun lättytaikina.) Olen kokannut tällä reseptilla galetteja noin kymmenisen kertaa, ja vastaanotto on aina ollut hyvä. Jos haluat lisätä vielä pikkuisen lisää bretagnelaista fiilistä, tarjoa lettujen kanssa omenasiideriä.

Rentoa viikonloppua!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Bretagnelainen galette

Tattarijauhoja ja vehnäjauhoja sisältävä ranskalainen galettetaikina. Ohjeella voi tehdä myös blinimäisiä lettuja.
Valmisteluun 5 minutes
Liedellä 20 minutes
Odotusaika, vähintään 5 minutes
Aikaa yhteensä 30 minutes
Annoksia 15 20-senttistä kreppiä

Ainekset

  • 4 dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 2,5 dl tattarijauhoja 130 grammaa
  • 1,2 dl vehnäjauhoja 65 grammaa
  • 50 g sulaa voita ja lisäksi voita paistamiseen n. 50 g.

Ohjeet

  • Lisää maito ja munat blenderiin ja surauta ne tasaiseksi nesteeksi. Lisää tattarijauhot ja vehnäjauhot, ja surauta taikina jälleen tasaiseksi. Lisää voi, ja surauta vielä kolmannenkin kerran ja taikina on valmis..
  • Siirrä kreppitaikina kannuun, josta saat kaadettua taikinan hyvin. Anna taikinan odottaa vähintään 5 minuuttia ennen paistamisen aloittamista – tai enintään yhden päivän ajan. Jos taikina odottaa kauemmin kuin tunnin ajan, siirrä se jääkaappiin.
  • Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää nokare voita – sen tulisi sihistä – ja kaada taikinaa noin desilitran verran pannulle. Pyörittele pannua, jotta saat taikinan leviämään tasaisesti pannulla. Paista yhdeltä puolelta noin 1-2 minuutin. Käännä sitten lettu ja paista myös toiselta puolelta. Siirrä valmis galette lautaselle odottamaan. Paista tällä tavoin kaikki letut.
  • Tarjoa galettet haluamiesi täytteiden kanssa. Jos et tarjoa kaikkia galetteja heti, kääri loput muovikelmuun ja nosta jääkaappiin odottamaan. Letut säilyvät hyvänä jääkaapissa kolmen päivän ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *