Raikas aasialainen kevätsipulisalaatti

Tämä aasialaisen kevätsipulisalaatti juhlistaa kevätsipuleiden ja kesäsipuleiden satokautta. Jos pidät siltä, miltä kesäsipuleiden varret maistuvat, niin suosittelen tsekkaamaan tämän reseptin. Tämä sipulisalaatti sopii tasapainottamaan voimakkaitakin makuja, mutta ei varasta huomiota vaikkapa uusilta perunoilta. Voit käyttää tähän salaattireseptiin nippusipuleista sekä valkoisen että vihreän osan.

Kokkaan tällä viikolla paljon kesäsipuleista, sillä ne olivat lähikaupassa hävikkikorirasiassa kunnon alennuksessa: neljä nippua kaksi euroa. Sipulit olivat latvoista vähän nuupahtaneita, mutta muuten vielä oikein kuranttia kamaa. Tämä mun salaatti koostuukin siis pääosin valkeista osista, koska osa vihreistä osista alkoi olla jo muhjuisia. Mutta ensi kerralla sitten – ero on joka tapauksessa pääosin esteettinen.

Salaatti vaatii vähän odotteluaikaa – puolisen tuntia jäävedessä. Tänä aikana sipulien maku ehtii sopivasti tasaantua. Se tekee sipuleista myös hauskan spiraalimaisia. Jos haluat, voit valmistaa salaatin tähän vaiheeseen etukäteen, jopa edellisenä päivänä, kunhan vain sekoitat kastikkeen ja salaatin yhteen vasta juuri ennen tarjoilua.

Periaatteessa tämä on aasialainen salaatti – riisiviinietikka vie aina assosiaatiot siihen suuntaan. Resepti on julkaistu alunperin erinomaisessa Lucky Peach presents: 101 Easy Asian recipes -keittokirjassa (David Chang ja Peter Meeham, 2015). Kirjan reseptit ovat kaksikon 10-luvulla pyörittämästä (ja sittemmin legendaariseksi nousseesta) Lucky Peach -lehdestä. Kirjan tyyli on aasialainen fuusio. Kaikki mitä olen tuosta kirjasta kokannut, on ollut erinomaista, ja toivon pääseväni kokkaamaan reseptejä vielä paljon lisää.

Suosittelen hakemaan tälle vegaaniselle lisukesalaatille käyttökohteita laajasti eri paikoista. Sitä kannattaa käyttää kuten käyttäisit tavallista kurkkusalaattia tai kurkkurelissiä. Salaatti toimii hyvin uusien perunoiden kaverina, grilliruoan kanssa, hodareissa ja hampurilaisissa. Ylipäätään siis erilaisten kesäruokien kanssa.

Jos etsit muita kesäsipuleiden käyttökohteita, suosittelen myös kevätsipulipannareita.

Kevätsipuli jääkylvyssä

Jos kokeilet reseptiä ja käytät instagramia, niin tägää mut (@kasvisannos) – olisi kiva kuulla miten tämä sinulla toimi! 🙂

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Aasialainen kevätsipulisalaatti

Raikas salaatti silloin, kun kevätsipulia tai kesäsipulia on runsaasti tarjolla
Valmisteluun 10 minutes
Odotusaika 30 minutes

Ainekset

 • 1 nippu kevätsipulia
 • muutama jääpala
 • 1 rkl sokeria
 • 1 rkl riisiviinietikkaa
 • 2 tl seesaminsiemenöljyä
 • 1 tl gochugaru-chilirouhetta tai muuta mietoa chilirouhetta, oman maun mukaan

Ohjeet

 • Laita aluksi kulhoon kylmää vettä ja jääpala odottamaan vihanneksia.
 • Leikkaa kevätsipulit aluksi noin kolmen senttimetrin mittaisksi paloiksi. Hienonna nämä palat sitten ohuiksi siivuiksi, tulitikun muotoon.
 • Nosta leikatut palat jääpalavesikulhoon. Jätä ne odottamaan noin puoleksi tunniksi. (Halutessasi voit tehdä reseptin tähän vaiheeseen jo etukäteen ja jättää sipulit jääkaappiin odottamaan aina seuraavaan päivään asti.) Odotuksen aikana sipulit saavat kauniin, spiraalimaisen muodon.
 • Valuta liotetut sipulit hyvin siivilässä. Kuivaa ne vielä talouspaperin tai salaattilingon avulla, kunnes ne ovat täysin kuivia.
 • Juuri ennen tarjoilua sekoita riisiviinietikka, sokeri, seesaminsiemenöljy ja chilirouhe yhteen kastikkeeksi.
 • Valuta kastike sipulihakkeen joukkoon, sekoita kunnes kaikki on sekoittunut hyvin. Nosta tarjolle.

Lisätietoa

Halutessasi voit valmistaa salaatin reilusti etukäteen – jopa edellisenä päivänä – kunhan sekoitat kastikkeen ja sipulit vasta juuri ennen tarjoilua.
Resepti on ihan supermonikäyttöinen – kokeile sitä vaikkapa hodareiden tai hampurilaisten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *