Galicialaiset empanadat – hyvä piirakkataikina

Empanadat ovat suosittua ruokaa sekä lattareissa että Espanjassa ja Portugalissa. Galicialainen empanadataikina on ihanan monikäyttöinen, ja sen ainekset löytyvät yleensä kuiva-ainekaapista. Voit leipoa tällä takinalla galicialaiseen tyyliin yhden ison piirakan, josta leikkaat kuppilassasi siivuja päivän mittaan. Tai voit tehdä liberaalin tulkinnan, ja kaulita taikinasta useamman pienemmän piirakan, joiden koko on samaa luokkaa kuin klassisilla lihapiirakoilla. Vaikka kyseessä on empanadaresepti, vegaaninen levypiirakka on suhteellisen terveellinen, sillä taikinaan ei tule voita. Piiras tai piiraat paistetaan uunissa. Salaatin kanssa tämä toimii hyvänä päivällisenä tai illallisena. Tästä saa myös hauskan retkievään.

Kasvispiirakoihin liittyy myös: venäläinen linssi-kulibjaka

Latinalaisen keittiön inspiroima resepti

Löysin tämän piirakkareseptin Maricel Presillan Gran Cocina Latina: The Food of Latin America -keittokirjasta. Lueskelin sitä viime viikolla lapsen syyslomalla. Lapsen loma-aika ei aina tarkoita samaa kuin vanhemman vapaahetki. Sen huomaa varsinkin silloin, jos yrittää keskittyä johonkin. Siksi suosin kirjallisuutta, jossa matka alusta keskikohdan kautta loppuun kestää noin pari minuuttia. Keittokirjoissa on juuri sopiva rytmi tähän tarkoitukseen.

Gran Cocina käy seikkaperäisesti läpi lattarikeittiöitä ja niiden klassikkoreseptejä. Historialle ja ruokakulttuurien kuvaamiselle on varattu paljon tilaa. Presilla on ravintoloitsija, ja se näkyy myös keittokirjassa. Toisin kuin Diana Kennedyllä, tässä kirjassa mietitään myös toteutettavuutta. Kirjasta tulee paljon mieleen Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet. Kirjassa ei ole liiemmälti valokuvia, vain piirroksia, mutta kieli on hyvin elävää.

Kirjan alkupuolella kerrottiin erilaisista kastikkeista ja alkupaloista. Opin siitä, että yksi tyypillinen lattarihenkinen mausteyhdistelmä on oliivi-rusina -yhdistelmä. Oliivit tuovat happamuutta ja rusinat puolestaan makeutta. Ajatus saattaa tuntua vähän oudolta, mutta se toimii yllättävän hyvin.

Empanadatäyte – luovuus sallittu

Nämä empanadat sisälsivät bataattia, rusinaa ja oliiveja. Kuorin ja kuutioin yhden, hyvin ison bataatin. Höyrytin sen höyrytyskorissa ja sitten muussasin sen. Sitten yhdistin bataatin pilkottuihin oliiveihin (vajaa desilitra) ja rusinoihin (vajaa desilitra). Vähän suolaa, pippuria ja espanjalaista savupaprikaa sekaan ja – avot – piirakkatäyte oli valmis. Täytteelle jäi aikaa myös viiletä kunnolla sinä aikana, kun taikina kohoaa.

Suosittelen testaamaan tällaiseen piirakkaan täytteitä omien mieltymysten mukaan. Näihin empanadoihin ei tarvitse laittaa juustoa sisään. Jos laitat, niin meininki menee aika lähelle calzoneja. Ei sekään väärin ole.

Tässä kuvia vielä tekoprosessista:

Kokkasin samalla reseptillä myös toisen kerran – tällä kertaa täyte oli tosin venäläishenkiseen tyyliin haudutettua kaalia ja sipulia. Tämä kerta todisti mulle sen, että reseptillä tulee tosiaan varsin iso piirakka:

Jos teet ison piirakan, niin taikina kaulitaan pöydällä, mutta täyte kasataan päälle vasta uunipellillä. Paistamatonta piirakkaa ei ole ihan helppo nostaa, varsinkaan jos tekee tuollaisen ison jötkäleen.

Empanadat sopivat täydellisesti myös jääkaapin raidauspäiviin. Jos vihanneslaatikkoon on jäänyt kummittelemaan joitain juureksia tai kasviksia, niistä saa hyvin todennäköisesti erinomaisen empanadatäytteen.

Galicialainen empanadapiirakka

Toivon, että päädyn tekemään jotain tämäntyyppistä hiivataikinapohjaa vielä monta kertaa! Mulla ei ole ollut tähän asti mitään vakkarireseptiä levytaikinapiirakalle, mutta nyt tuli onneksi tämä asia korjattua. Pidin reseptissä siitä, että se oli niin vaivaton tehdä. Jos kaapissa on jauhoja ja kuivahiivapussi, herkullinen piirakka on vain muutaman tunnin päässä.

Presillan resepti on alunperin juuri galicialaiselle empanadalle. Latinalaisessa Amerikassa kokataan empanadoja hyvin monella eri tavalla. Näiden kaikkien piirakoiden esitetään kuitenkin juontavan juurensa galicialaiseen empanadaan, joka mainitaan espanjalaisissa keittokirjoissa jo 1520-luvulla. Espanjaksihan empanar tarkoittaa leivällä peittämistä tai leivällä peitettyä.

Galicialainen empanadapiirakka poikkeaa lattariversiosta siinä, että siitä tulee yksi piiras, ei monta käteen mahtuvaa piirasta. Useimmiten näiden piiraiden täytteeseen tulee paistettua sipulia, valkosipulia ja paprikaa, ja jotain lihaa. Usein tämä liha on tonnikala, mutta myös kana ja mustekala ovat suosiossa.

Aloin vähän haaveilla, että jatkaisin näitä kokeiluja vielä lisääkin. Esimerkiksi Serious eatsissa oli tosi houkutteleva juttu aiheesta. Tuossa reseptissä empanada tehtiin myös kauniiseen vuokaan, tunnelma on ehkä esteettisempi kuin omassa rustiikkisemmassa piirakassa 🙂

Jos haluat tarjota pienien empanadojen kanssa helpon kastikkeen, suosittelen esimerkiksi: 1) limetillä maustettua majoneesia tai 2) sekoittamaan chiliä, limettiä ja maapähkinävoita ja agavesiirappia/hunajaa blenderissä.

Empanadat sopivat hyvin yhteen jonkun raikkaan ja kirpeän salaatin kanssa. Esimerkiksi limellä maustettu kaaliraaste toimii näiden kanssa hyvin.

Maanläheisiin tunnelmiin sopii myös: Espanjalainen linssikeitto

Aurinkoista päivää! Tämä on taas niitä ”viikonloppua odotellessa” -ruokia. Tämä toimisikin hyvin myös pikkujouluruokana 🙂

Loppuun vielä mainos: jos pidit reseptistä, tilaa blogin uudet postaukset meiliisi! Tilaajia on jo kohta 40, kiitos jokaiselle 🙂

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Galicialainen empanadapiirakka

Hiivalla kohotettava galicialainen piirakkataikina. Joko 1 levypiirakka tai 8-10 lihapiirakan kokoista piirasta.
Valmisteluun 30 minutes
Liedellä 45 minutes
Kohotus 1 hour
Aikaa yhteensä 2 hours 15 minutes
Annoksia 8 annosta

Ainekset

  • 3,5 dl vettä (40-asteista)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 litra vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 0,6 dl oliiviöljyä tai ruokaöljyä
  • n.2 rkl ruokaöljyä, pöydän öljyämiseen
  • 0,3 dl kasvismaitoa piirakan voiteluun

Ohjeet

Taikinan teko

  • Sekoita pienessä kulhossa yhteen lämmin vesi ja kuivahiiva. Sekoita hyvin. Sekoita isommassa kulhossa yhteen sokeri, vehnäjauhot ja suola. Laita jauhojen keskelle kuoppa, ja kaada siihen vesi-hiivaseos sen keskelle. Sekoita jauhot ja neste sekaisin, joko käsin tai yleiskoneessa.
  • Kun ainekset alkavat olla sekaisin, lisää oliiviöljy ja sekoita kaikki tasaisesti yhteen. Jos taikina tuntuu tässä vaiheessa liian tarttuvalta, lisää vähän jauhoja sekaan.
  • Jos teet taikinan käsin, öljyä pöytä pienellä määrällä ruokaöljyä tai oliiviöljyä. Kippaa taikina kulhosta pöydälle, ja vaivaa sitä noin 10 minuutin ajan, kunnes taikina tuntuu tasaiselta. Jos teet taikinan koneessa, anna koneen käydä matalalla nopeudella (n. 3/10) kymmenen minuutin ajan, kunnes taikina on hyvin kimmoisaa.
  • Siirrä taikina odottamaan öljyttyyn kulhoon. Kohota huoneenlämmössä tunnin ajan.

Kohotusvaihe (1 tunti)

  • Valmista tänä aikana piirakkatäyte toivomistasi aineksista. Jos paistat tai keität tai höyrytät täytteeseen jotakin, on hyvä antaa täytteen viiletä kaikessa rauhassa.

Leipomisvaihe

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen kiertoilmalla tai 200 asteeseen tasalämmöllä.
  • Jaa taikina kahteen osaan. Öljyä työskentelyalusta, jotta taikina ei tartu siihen kiinni. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele molemmista pallot.
  • Kauli molemmista palloista pyöreä tai neliskanttinen piirakka, joka mahtuu hyvin uunipellille. Toisesta tulee pohja ja toisesta kansi. Nosta pohjataikina uunipellille, jonka päällä on leivinpaperi. Lusikoi täyte sen päälle. Anna täytteen mennä aika lähelle reunoja – n. 2 cm päähän – harva pitää piirakasta jossa on tosi paksut reunat.
  • Nosta toinen taikina piirakalle kanneksi. Painele reunat yhteen, joko haarukalla tai sormilla nipistäen. Voitele piirakka kasvimaidolla reunoja myöten.
  • Paista uunissa noin 35 min – 45 minuutin ajan. Käännä piirakka 20 minuutin kohdalla. Tarkka paistoaika riippuu uunista. Vahdi loppuvaiheessa piirakkaa, jotta kannesta tulee juuri sopivan värinen.

Lisätietoa

  • Voit korvata 20% vehnäjauhoista muilla jauhoilla, esimerkiksi grahamjauhoilla tai ruisjauhoilla.
  • Voit jakaa taikinan myös 8-10 pienemmäksi palloksi, jotka taittelet lopussa puolipalloiksi. Tällöin suosittelen käyttämään kiertoilmaa, jos mahdollista, sillä tarvitset paistamiseen kaksi uunipeltiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *