Japanilainen shanshoku don – Helppo lounasruoka

japanilainen lounasruoka

Herkullinen ja helppo japanilainen lounasruoka on kiireisten päivien luotto-ohje. Nopea resepti valmistuu noin 15 minuutissa, siinä ajassa mitä riisin valmistuminen kestää. Vegaaniseen pääruokaan tulee reilusti proteiinia, ja vähän makeutta mirinistä ja herneistä. Bentoboksiklassikon ainekset voi kokata myös reilusti etukäteen ja lusikoida riisin päälle sopivana ajankohtana.

Isoin maustehaaste tämän ruoan kanssa on, että kaapista pitäisi löytyä miriniä ja sakea. Jos ei löydy, niin:

  • Saken voi korvata kuivalla vermutilla tai kiinalaisella riisiviinillä.
  • Jos mirin puuttuu, korvaa se vaahterasiirapilla. Periaatteessa voit käyttää myös sokeria (ruskeaa tai tavallista), mutta tarkista sen määrä tasaisesti kun lisäät makeutta.

Tähän reseptiin käyvät pohjaksi erilaiset riisilajit:

  • Klassisin vaihtoehto on joko sushiriisi.
  • Itse tykkään tästä myös jasmiiniriisin kanssa.
  • Ryyneiksi voi valita myös ohrasuurimot tai pidempää haudutusaikaa vaativan täysjyväriisin.
  • Tähän sopii myös eri riisilajien sekoitus. Itse kokkaan keitettyä riisiä usein yhdistelmällä, jossa kolmannes tulee jasmiinia, kolmannes täysjyväriisiä ja kolmannes ohrasuurimoita.

Toinen nopea japanilainen pääruokaresepti: Agedashi tofu

Pääosissa tofu ja soijarouhe  

Soijarouhe on edelleen yksi väärinymmärretyimmistä ruoka-aineksista. Se on ihan supermonikäyttöinen, mutta silti sitä käytetään verrattain harvoin keittokirjoissa, varsinkaan jos keittokirjat eivät sijoitu ihan suoraan vegeskeneen.

Soijarouhe imee umamisia makuja hyvin itseensä, valmistuu nopeasti ja sisältää hyvät ravintoarvot. Kokkasin joku aika sitten dandan-nuudeleita ja ihastuin huomatessani, miten hyvänmakuista soijarouheesta tuli pienellä maustamisella. Ajattelin silloin, että olisi ihana laajentaa omaa soijarouheruokarepertuaaria. Tämä nopea lounasruoka on ensimmäinen osa tässä pyrkimyksessä.

Shanshoku don – klassinen bentoboksiruoka

Spottasin vasta shanshoku donin reseptin The Wok –keittokirjasta. Sitä katsellessani päätin, että tämä resepti kannattaa ehdottomasti toteuttaa kasvisruokaversiona. Alkuperäisessä versiossa reseptiin tuli kananmunia ja jauhelihaa. Tähän ei tule kumpaakaan. 

Pidin tässä reseptissä myös väreistä, ja siitä että reseptissä on niin selvästi eriväriset ainekset.

Luulin, että lapsenikin olisi ihastunut reseptiin, sillä López-Alt kertoo, että tämä oli hänen lapsuutensa tyypillinen ruoka. Toisin kuitenkin kävi. Kun lapsi sai koota annoksen, hän ei koskenutkaan tofuun tai soijarouheeseen, ja lusikoi vain herneitä päälle… Toivottavasti ensi kerralla homma sujuu paremmin! Jos jotain tästä episodista muistan, niin sen, että nelivuotias ei ehkä ajattele lautasmallia, tai tasapainoa ylipäätään, jos hän pääsee itse kokoamaan annostaan. (Tämän olisi pitänyt tulla mulle jo selväksi silloin, kun tortillan sisään kelpasivat täytteiksi vain ranskankerma ja juusto.)

Onneksi muuten Suomessa on muuten olemassa instituutio nimeltä päiväkoti- ja kouluruokailu! Olisin kyllä itse ihan helisemässä, jos joka päivä pitäisi miettiä mitä pakata lapselle evääksi mukaan ja sumplia puolison kanssa kuka sen tekee.

Helppo lounasruoka ja paljon muunneltavuutta

Kaikki eivät ole paistetun tofun perään. Jos kuulut heihin ja et noudata vegaanista ruokavaliota, voit paistaa tähän reseptiin myös kananmunia. Korvaa silloin tofu kahdella kananmunalla ja poista kurkumajauhe reseptistä. Tofun voi korvata myös säilykemaissilla.

Reseptiin lisätään usein japanilaisia säilykkeitä (tsukemono). Jos sinulla on jotain sopivaa säilykettä, kokeile sitä tähän. Voisin kuvitella, että pikkelöidyt porkkanat, sienet tai retikka toimisivat hyvin tässä päällisinä. Tai suolakurkku. Ja miksei etikkapunajuurikin, jos sen vahva väri ei haittaa.

Itse nautin myös siitä, että tähän pystyi käyttämään koristeena tuoretta, ihanan makeaksi kypsynyttä tomaattia. Kiitos siis anopille tomaateista!

Syksyn kiireet ovat alkaneet iskeä itselläkin päälle, joten mulla on tarvetta näille nopeille arkiruokaohjeille. Jos haluat piristää sähköpostiasi tuoreilla reseptikuulumisilla, tilaa uutiskirje ja saat ne sähköpostiisi:

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Jos kokeilit reseptiä, kerro siitä alla! Olisi kiva kuulla, miten tämä toimi 🙂

nopea lounasruoka
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vegaaninen shanshoku don

Japanilainen bentoboksiklassikko
Genre pääruoat
Keittiö Japanese
Annoksia 2

Ainekset

Soijarouhe

  • 1 rkl neutraalia ruokaöljyä
  • 1,5 dl tummaa soijarouhetta
  • 3 dl kiehuvaa vettä
  • 1 tl kasvisliemijauhetta (esim. Reformi)
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • 2 rkl japanilaista soijakastiketta (esim. kikkoman) Voi korvata vaalealla soijakastikkeella
  • 2 rkl sakea voi korvata vaalealla vermutilla
  • 2 rkl miriniä
  • 1 rkl sokeria

Tofu

  • 1 paketti kiinteää tofua n. 250 grammaa
  • 2 rkl miriniä
  • 1 tl kurkumajauhetta
  • 1 tl neutraalia ruokaöljyä

Annoksen kokoaminen

  • 2 kulhollista kuumaa keitettyä riisiä n. 1,5 dl kuivaa riisiä ennen keittämistä
  • 2 dl pakasteherneitä sulatettuna, esimerkiksi mikrossa
  • vähän: tomaattia tai japanilaisia säilykkeitä koristeluun, vapaaehtoinen

Ohjeet

  • Valmista aluksi soijarouhe. Laita soijarouhe kulhoon ja lisää kiehuvan kuuma vesi ja kasvisliemijauhe sekaan. Sekoita ja jätä turpoamaan siksi aikaa kun valmistelet muut ainekset.
  • Sulata pakasteherneet mikrossa (matalalla lämpötilalla)
  • Sekoita yhteen soijarouheen kastikeainekset: inkivääri, soijakastike, sake, mirin ja sokeri. Jätä kulhoon odottamaan.
  • Paista ensimmäiseksi tofu. Ota tofu paketista ja kuivaa se talouspaperilla tai kuivalla keittiöpyyhkeellä.
  • Kuumenna öljy paistinpannussa. Revi kuivattu tofu paloiksi paistinpannulle. Lisää kurkumajauhe ja mirin mukaan. Paista, kunnes tofu on vähän ruskistunut. Tarkista maku ja lisää miriniä tai suolaa tarvittaessa. Nosta tofu pois paistinpannulta. Pyyhi kurkumajauhe pois pannusta talouspaperilla.
  • Paista seuraavaksi soijarouhe. Lisää pieni määrä öljyä kuumalle paistinpannulle. Kaada mukaan turvonnut soijarouhe sekä kastikeainekset. Paista, kunnes soijarouhe on muuttunut vähän kuivemmaksi. Nosta pois pannulta. Voit tehdä reseptin tähän vaiheeseen asti etukäteen ja säilyttää soijarouheen ja tofukuutiot erillisissä rasioissa 3 päivän ajan.
  • Kokoa annokset. Laita kulhojen pohjalle riisiä. Jaa soijarouhe, tofu ja herneet erivärisiinsektoreihin kulhojen päälle. Koristele tomaatilla tai säilykkeillä halutessasi.

Lisätietoa

Voit korvata tofun paistetulla kananmunalla. Sekoita mirinkastike ja 3-4 kananmunaa yhteen. Paista ruokaöljyssä keskilämmöllä noin minuutin ajan – seoksen tulisi muistuttaa silkkistä munakokkelia. Jätä kurkuma pois reseptistä.

2 kommenttia artikkeliin ”Japanilainen shanshoku don – Helppo lounasruoka

  1. Onko tämä maksullinen juttu jos on en ota sitä.hyvää syksyä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.