Viileä agua fresca lasissa tekee keskinkertaisestakin kesäpäivästä asteen paremman. Ja kuumana päivänä tämä alkoholiton drinkki on ihanan virkistävä! Olen testannut viime viikkoina liudan erilaisia agua fresca -drinkkejä. Tämä resepti on yhdelle suurimmista klassikoista – vesimeloni agua frescalle. Voit kuitenkin käyttää tähän myös muita hedelmiä.
Heitän mukaan myös tarjoilusuosituksen. Viileän agua frescan voi pakata termospulloon. Heitä pari jääpalaa mukaan, jos niitä sattuu olemaan kaapissa ja avot! Juoma säilyy pitkään pullossa juuri sopivan viileänä.
Agua fresca ja sen eri muodot
Agua fresca on suosittu alkoholiton juoma erityisesti Meksikossa, ja myös muualla Latinalaisessa Amerikassa. Wikipediasta löytyy hyvä kuvaus tyypillisimmistä agua frescan vaihtoehdoista. Listalle kuuluvat makeista hedelmistä ja marjoista esimerkiksi mansikka, vadelma, mango ja cantaloupe-meloni, happamammista limetti, sitruuna ja kurkku.
Jos haluat kokeilla tähän juomaan eksoottisempia raaka-aineita, hibiscustee ja tamarindi olisivat myös mahdollisia raaka-aineita.
Useimmat agua fresca -reseptit ovat hyvin samankaltaisia. Aluksi otetaan hdelmiä, johon lisätään vähän vettä, limettiä ja sokeria. Tämä resepti on vesimelonille, mutta käytännössä voit korvata vesimelonin millä tahansa noista yllä tarjotuista vaihtoehdoista. Jos vaihdat hedelmän vesimelonista johonkin muuhun, varsinkin sokerin ja myös limetin määrää kannattaa säätää omien mieltymysten mukaan. (Voit käyttää veden sijaan myös kivennäisvettä tai limetti- tai sitruunasoodaa, jos ne sopivat juoman tyyliin – lisää ne kuitenkin vasta blenderissä käymisen jälkeen.)
Yksi varoitus on tässä silti paikallaan: älä lisää limettiä (tai sitrushdelmiä) mukaan kokonaisena, vaikka olisit poistanut niistä kuoret! Sitrushedelmien valkoinen osa tekee tällaiseen juomaan tosi inhottavan maun. Muista siis aina puristaa sitrushedelmät.
Monissa resepteissä tarjottavat juomat siivilöidään. Tunnustan, että itse en aina jaksa vaivautua tähän hommaan.
Meksiko & juomat -teemaan liittyy myös: horchata-smoothie
Kesän hedelmät: tarjotaan jäiden kanssa
Viileistä hedelmäjuomista tulee mieleen myös viileät hedelmät. Olen selaillut viime aikoina Jess Damuckin Salad Freak: Recipes to Feed a Healthy Obsession -keittokirjaa. Se on tuntunut tosi inspiroivalta. Salaatit on luokiteltu vuodenaikojen mukaan, monissa niistä on pieniä yllätyksiä.
Kirjassa on tosi valloittava asenne. Ruoanlaitto ei ole siinä liian vakavaa, ja fiilis on kivan leikillinen. Kuvaavaa on vaikkapa kirjan kansikuvasalaatti. Salaatissa on vain satsuma- ja mandariinilohkoja, burratajuustoa, vähän oliiviöljyä ja maldonsuolaa. Nerokasta!
Vaikka en olekaan ehtinyt kokata kirjasta vielä mitään, poimin sieltä jo hyvän, hedelmiä koskevan suosituksen:
”Mikään ei voita kesällä jään päällä tarjottuja hedelmiä. Melonipalloista tehty torni, iso laakea kulho täynnä punaisia kirsikoita, makeita mansikoita, aprikooseja, luumuja – tarjoa ne kaikki jään päältä. Tarjoa myös vihanneksesi jään päältä. Se on eleganttia, kyllä, mutta myös hyvin nautinnollista syödä. Se on niin virkistävää – muistatko kun terassilla oli ainakin 35 astetta? Jo pelkkä ajatus nostaa veden kielelleni.
Jään päällä tarjotut hedelmät eivät kuulu vain kesään, mutta kesällä ne maistuvat parhailta. Tai koska vain kun iho tuntuu liian kuumalta koskettaa, ja kun aurinko ja suolavesi yrittävät imeä viimeisenkin murusen energiaasi pois.”
Tämä taitaa olla ehkä yksi aistillisimmista kuvauksista, jonka olen lukenut aiheesta ”näin asettelet ruoan tarjolle”. Suosittelen kokeilemaan! 🙂
Virkistävää viikon jatkoa!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Vesimeloni agua fresca
Välineet
- blenderi (mielellään) tai sauvasekotin
Ainekset
- 5 dl vesimelonia kuutioituna
- 2,5 dl kylmää vettä
- 2 rkl sokeria
- 1,5 rkl limetin mehua 0,5 – 1 limetin mehu
- jäätä tarjoiluun
Ohjeet
- Laita vesimeloni, vesi, sokeri ja limettimehu blenderiin. Surruuta kunnes seos on tasainen.
- Jos haluat sattumat pois, kaada seos tiheän siivilän läpi juomakannuun.
- Tarjoa juoma laseista, joihin olet asetellut jääpalat valmiiksi.
Lisätietoa