Pappa al pomodoro on kaikkein klassisin italialainen leipäkeitto. Jos pitää leivästä ja tomaatista, on hyvin vaikea olla pitämättä tästä tomaattikeitosta. Edullinen vegaaninen resepti estää myös leivän ruokahävikkiä.
Muistan, kun törmäsin ensimmäistä kertaa pappa al pomodoron reseptiin. Vuosi oli 2000 ja olin juuri muuttanut omilleni. Kirja oli Marita Joutjärven Kodin parhaat keitot. Ihastelin, että mikä tämä mainio keitto on, ja miksi en ollut kuullut tästä koskaan aiemmin. Sittemmin paljastui, että tämä leipäkeitto ei ole mikään salaisuus, vaan hyvin yleisesti tunnettu resepti. Sitä vasten on vähän yllättävää, että esimerkiksi Tasteatlasin viihteellisessä listauksessa ”100 suosituinta italialaista ruokaa” tätä keittoa ei edes mainittu.
Mutta ehkä syy on siinä, että tuon listan taso on niin korkea. Jos pitää taistella suosiossa pizzan, risotton ja bolognaisen kanssa, niin harva selviytyy silloin voittajana.
Leivontakausi – taas käynnissä
Mulla on ollut projektina leipoa taas enemmän leipää. Leipä on nykyisin kaupassa sen verran kovissa hinnoissa, että tuntuu ihan järkevältä ajatukselta leipoa sitä itse. Leivontaintoa edistää myös se, että meillä on päällä flunssasesonki. Joten pirtillä on tullut vietettyä paljon enemmän aikaa kuin mitä toivoisin.
Tämän vuoksi viime aikoina on ollut myös tarjontaa sekä kuivahtamaan päässeestä että huonosti kohonneesta ja epäonnisen näköisestä leivästä.
Halpaa italialaista ruokaa
Italialainen leipäkeitto edustaa klassista italialaista ruoanlaittoa, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Toscanan alueella on kolme klassikkoreseptiä halvasta keittiöstä: ribollita, panzanella ja pappa al pomodoro.
Kesällä puoliso teki kuivahtaneesta leivästä kikherne-panzanellaa, jossa oli tuoreita tomaatteja ja basilikaa. Niin ihanan kesäistä! Tämä tomaattikeitto jatkaa toscanalaisten halpojen arkiruokaklassikoiden merkeissä. Mutta siinä missä panzanellaa tehdään yleensä kesäaikaan tuoreista tomaateista, pappa al pomodoroa tehdään usein koleaan vuodenaikaan tölkkitomaateista.
Olen vähän kyllästynyt siihen, että kaikkia keittoja pitää kuvata aina lohdulliseksi (sanayhdistelmä ”lohdullinen keitto” tuottaa tyyliin 9500 osumaa). Mutta tämän keiton kohdalla se pitää kyllä hyvin paikkansa.
Jos tykkäät tomaattisista arkiruoista, myös nämä sopivat teemaan:
- Afrikkalainen maapähkinäpata
- Tiistai-illan tomaatti-perunavuoka
- Louisianalainen linssigumbo
- Marokkolainen tomaatti-linssikeitto
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Pappa al pomodoro
Ainekset
- 1 sipuli suikaloituna
- 3-4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1-2 rkl oliiviöljyä
- 2 purkkia tomaattimurskaa
- 1-2 rkl tomaattisosetta
- 5-7 dl kasvislientä
- n. 500 g kuivahtanutta vehnäleipää (puolikas isohkosta leivästä) leikkaa kuori pois, ja leikkaa/revi paloiksi. Yht. n. 1,5 litraa revittyä leipää.
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 tl chilihiutaleita ei pakollinen
- 2-3 vartta basilikaa lehdet hienonnettuna ja varret erikseen.
- suolaa ja pippuria maustamiseen, maun mukaan
- oliiviöljyä ja (vegaanista) parmesania tai ravintohiivahiutaleita tarjoiluun
Ohjeet
- Paista sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä keskilämmöllä kunnes sipuli on muuttunut läpikuultavaksi, noin 7 minuuttia.
- Lisää tomaattimurska, tomaattisose, kasvisliemi, sokeri, balsamiviinietikka ja chilihiutaleet. Keitä 10 minuuttia.
- Lisää leipäkuutioit ja basilikan varret. Jatka keittämistä noin 10-15 minuuttia.
- Lisää vettä ja suolaa tarpeen mukaan. Lisää puolet hienonnetusta basilikasta keittoon ja sekoita. Mausta mustapippurilla ja poista basilikan varret. Tarkista maku. Tarjoa keitto hienonnetun basilikan, oliiviöljyn ja parmesanin/ravintohiivan kanssa.