Nyt löytyi maukas temperesepti! Paistettu tempe sopii erinomaisesti varsinkin kaakkoisaasialaisiin ruokiin. Vietnamilaiseen tyyliin maustettu tempe revitään ohjeessa ja maustetaan sitruunaruohoa sisältävällä kastikkeella. Tempehpalat toimivat varsinkin nuudelikeitoissa ja riisiruokien kanssa. Maku on raikas, virkistävä ja pähkinäinen. Resepti on vegaaninen.
Tämä paistettu tempe sopii hyvin myös tempe bowliin.
Tempe tehdään fermentoiduista soijapavuista.
Tempeh on vielä alikäytetty proteiinilähde. Se on sääli: tempe on sekä terveellistä, ekologista ja edullista. Sillä on sama määrä proteiinia kuin naudanlihassa, ei juurikaan rasvaa tai kolesterolia, kuituja, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä ja B12-vitamiinia. Mutta ihmiset vieroksuvat vielä sen käyttöä. Viime vuosien aikana on tullut entistä suositummaksi valmistaa kaikenlaisia artesaanitempejä – ehkä asiaan siis on tulossa joskus muutosta. Epicurous meni niin pitkälle, että nosti juttunsa kärkeen, että joillekin ihmisille ”tempeh on elämäntapa”. Suomessa ainakin Jalotofu tekee tempeä lupiinista ja soijasta.
Paistettu tempe: Andrea Nguyenin käsialaa
Ohje on peräisin Andrea Nguyenin kirjasta ”Vietnamese Food Any Day”. Kirja on yksi suosikkikeittokirjoistani – laatu on yhtä korkeatasoinen kuin muissakin Nguyenin keittokirjoissa. Nguyenilla on myös hyvä blogi. Rakastan kirjassa sitä, miten hyvin se on kirjoitettu kotikokin tarpeita palvellen. Spottasin aikoinaan kirjan kun @wecookbooks otti sen toista kertaa kokkauksen alle – harvinainen kunnia kaksikon testaamien kymmenien keittokirjojen joukossa. Ajattelin silloin, että kyseessä ei voi olla ihan turha julkaisu. Kyllä ne James Beard -palkinnot jotain kertovat.
Ostan itse tempeni monesti hintasyistä aasialaisista kaupoista. Säilytän sen silloin pakastimessa, jotta se ei varmasti pilaannu ja päädy hävikkiin. (Sitäkin on tapahtunut.) Jos siis halu nauttia tempeä iskee yllättäen, pakastetun tempen voi sulattaa hyvin mikrossa. Tein tätä ison satsin – tempepalan koko oli 400 grammaa. Mutta nämä tempehpalat ovat sen verran monikäyttöisiä, että käyttökohteita ei tarvinnut hirveästi etsiskellä. Taisimme puolisoni kanssa lähestulkoon kiistellä siitä, kumpi saa syödä viimeisen satsin.
Muita tempe-reseptejä:
- Tempe & ale -piirakka brittiläisellä tyylillä
- Indonesialainen tempe manis – paistettu mausteinen tempe
Jos tykkäsit, tilaa lisää resepti-inspistä tästä:
Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:
Voit lopettaa tilauksen koska vain.
Sitruunaruoho-tempehpalat
Välineet
- blenderi, monitoimikone tai mortteli – jollain, millä saat sitruunaruohon tahnaksi
Ainekset
- 2 isoa sitruunanruohoa n. 1 cm paloiksi leikattuna
- 3-4 valkosipulinkynttä kuorittu ja karkeasti pilkottu
- 2 salottisipulia karkeasti pilkottu
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl srirachaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 4 rkl vettä
- 3 rkl neutraalia ruokaöljyä
- 250 g tempehiä rikottu paloiksi (noin viinirypäleen kokoisiksi paloiksi)
- 1 rkl seesaminsiemeniä paahdettuja tai paahtamattomia
- 2 kevätsipulien vihreät osat pilkottuna, koristeluun
- 1 kurkku koristeluun
Ohjeet
- Ota pieni monitoimikone tai blenderi, ja heitä siihen ensimmäisenä sitruunaruoho. Anna koneen käydä, jotta se muuttuu karkeammaksi. Lisää sitten mukaan valkosipuli, ja anna koneen käydä jälleen. Pysäytä kone ja painele seosta alas, jos se ei meinaa lähteä rullaantumaan. Lisää sokeri, sriracha, soijakastike, vesi ja öljy mukaan. Sekoita kaikki ne tasaiseksi tahnaksi.
- Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen juuri tekemäsi maustetahna. Paista tahnaa noin minuutin ajan, jotta se alkaa muuttua aromaattiseksi. Lisää sitten tempeh-kuutiot mukaan, sekoita kastike ja tempeh-palat hyvin sekaisin, ja jatka paistamista noin kymmenisen minuuttia. Sekoittele välillä paistamisen aikana. Jos palat tuntuvat liian kuivilta, lisää pieni loraus vettä.
- Lisää 10 minuutin jälkeen mukaan seesaminsiemenet. Jatka paistamista vielä kaksi minuuttia. Nosta pois pannulta, ja sekoita sitten kevätsipulit sekaan. Tarkista maku, ja lisää suolaa tarvittaessa.
- Lusikoi tempepalat tarjoiluastiaan. Tarjoa kurkkuviipaleiden ja srirachan kanssa.
Lisätietoa
- Vaikka blenderisi/monitoimikoneesi lupaisikin, että se kykenee rikkomaan sitruunaruohon, kannattaa auttaa asiaa käsin ja pilkkoa sitruunaruoho aika pieniksi paloiksi (n. 1,5 cm), sillä usein laite pilkkoo sitruunaruohoa varren mukaisesti, kykenemättä rikkomaan niiden rakennetta.
- Teen itse tätä usein isomman annoksen 400 gramman tempehillä, lisäten kaikkia mausteita silmämääräisesti noin 30%. Aina on löytynyt käyttöä.