perunaleipä

Ihanan pehmeä perunaleipä valurautapannussa

Äitini kerää valurautapannuja ja -patoja. Yleensä, jos kirppareilla tulee joku sopiva vastaan, se on pian pelastettu. Ymmärrän hyvin, miksi tämä keräilykohde viehättää. Lähestulkoon mikä tahansa ruoka näyttää hyvältä, jos sen lappaa lopuksi tarjolle valurautaiseen astiaan. Tämä kuohkean perunaleivän resepti on suunnattu erityisesti äidilleni. Käytännössä tämän kuohkean leivän voikin tehdä missä tahansa uunia kestävässä paistinpannussa. Pannun halkaisija on ihannetilanteessa noin 20-22 senttimetriä.

Tämä resepti nojaa vahvasti Itamar Srulovichin ja Sarit Packerin Honey & Co -kirjan reseptiin. Tämä kirja on julkaistu vuonna 2014, mutta reseptit eivät ole menettäneet vielä yhtään charmistaan. Kirjassa käydään läpi Lähi-Idän alueen reseptejä, ja annetaan ohjeita joiden avulla rakentaa kunnon mezepöydät ja säilöntäkokoelmat. Pidin kirjassa paljon erityisesti leipäresepteistä – niitä oli vain muutamia, mutta laatu oli timanttinen.

Perunaleivän teko alkaa perunoiden höyryttämisellä. Isoin tekniikkaa – tai malttia – vaativa asia on, että peruna ei saa olla enää höyryävän kuuma kun aletaan leipomishommin. Tarvitset myös perunoiden keitinvettä. Jos käytät tähän ylijääneitä keitettyjä perunoita, ota tärkkelyspitoista vettä jostain muualta – esimerkiksi pastan keitinvedestä, jos olet sattunut keittämään sitä.

Tämä on ihanan mehevää ja pehmeää: maku on vähän samankaltainen kuin perunarieskassa.Perunaleipä pannulla

1 iso peruna tai kaksi pienempää (yhteensä 130 g)
3 dl vettä
3,5 tl kuivahiivaa tai 20 g tuoretta hiivaa
1,25 tl sokeria
250+100 g vehnäjauhoja, eli yhteensä 350 g
2,5 tl suolaa
2,5 rkl oliiviöljyä, ja lisää vuoan ja taikinan voiteluun

– Kuutioi perunat isohkoiksi, samankokoisiksi kuutioiksi
– Laita perunat kattilat ja lisää kattilaan vesi. Keitä kunnes perunat ne ovat pehmeitä.
– Anna perunoiden jäähtyä kunnolla, kunnes vesi on kädenlämpöistä.
– Valuta perunakuutiot, säästä keitinvettä 1,5 desilitraa.
– Yhdistä perunakuutiot, keitinvesi, hiiva ja sokeri. Muussaa seos joko sauvasekottimella tai perunasurvimella. Tavoitteena on tahmainen tahna. Lisää 250 g vehnäjauhoja ja ripottele suola päälle, ei tarvitse sekottaa tässä vaiheessa. Peitä taikina.
– Anna taikinan odotella jonkin aikaa, kunnes jauhoon alkaa tulla kuplia tai hakeamia. Sekoittele tahna nyt kunnolla isolla lusikalla. Tässä vaiheessa taikina on kunnolla märkää.
– Peittele taikina uudelleen 100g jauhoilla, ja anna sen odotella siihen asti kunnes taikinan koko on tuplaantunut.
– Sekoita taikina jälleen lusikalla. Lisää oliiviöljy. Taikina pysyy edelleen aika löysänä, mutta se ei haittaa.
– Öljyä valurauta- tai paistinpannu (halkaisija 20-22 cm). Kaavi taikina pannulle ja tasoita taikina: lorauta oliiviöljyä vähän päälle.
– Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.
– Anna leivän kohota lämpimässä paikassa kunnes sen koko on kaksinkertaistunut. Paista sitten uunissa keskitasolla.
– Kun aikaa on kulunut 10 minuuttia, käännä vuoka ympäri ja vähennä lämpötilaa 225 asteeseen. Paista toiset 10 minuuttia.
– Tarkista, miltä leipä näyttää tässä vaiheessa. Ihannetilanteessa se on saanut vähän väriä, muttei kuitenkaan liikaa. Vähennä lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia lisää.
– Ota leipä pois uunista ja anna jäähtyä.

Kuten alkuperäisessä reseptissä kerrotaan: Periaatteessa leipä säilyy hyvänä yön yli – käytännössä näin ei tule tapahtumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *