Kiinalainen varhaiskaaliwok ja papu-seitan -stirfry

Kiinalainen wokkiruoka toimii erinomaisesti helteillä tai kun aika on kortilla. Aika hellan ääressä ei ole pitkä, mutta lopputulos on silti hyvin palkitseva. Tämä kesäinen ruoka onnistui ihan superhyvin! Varhaiskaali sopii erinomaisesti wokattavaksi, siinä on sopivassa määrin rapeutta mutta maku ei kuitenkaan ole liian vahva. Salaattipitoisen ruoan kaveriksi tuli wokkiruoka, joka rakentui (purkki)seitanin, papujen ja paprikan ympärille.

Tämän yhdistelmä on toteutettu konseptilla ”yksi ruoka, jota kaikki voi syödä ja yksi ruoka jossa on tulisuutta”. Molemmat kastikkeista ovat aika tyypillisiä kiinalaistyyppisen ruoan kastikkeita, mutta yhdessä nämä kaksi ruokaa täydentävät hyvin toisiaan. Ruoka oli puolison käsialaa: se teki tämän wokkipannussa – siitä tulee aina mukavan intensiivinen fiilis – mutta onnistuu tämä hyvin muutenkin. Ohessa tarjottiin jasmiiniriisiä.

Kevään aikana varsinkin kiinalaistyyppiset ruoat jäivät meidän lapsella usein koskematta lautaselle. Osasyynä on tietysti ikä – hän täytti vasta kolme vuotta. Olen ymmärtänyt, että siinä iässä vieraat asiat ja varsinkin maut pelottavat usein. Nyt, kun aikaa ja kärsivällisyyttä on loman vuoksi enemmän, olen koittanut ottaa strategiaksi, että pelkoa voi vähentää se, jos lapsi tietää noin periaatteessa, millaisia aineksia ruoassa on. Tämä ruoka upposi hänelle yllättävän hyvin: ehkä siksi, että kaikki ainekset (seitania lukuunottamatta) olivat helposti tunnistettavissa. Tai sitten kyse oli vain tuurista! Joka tapauksessa chilistä varhaiskaaliwokkia emme lähteneet edes yrittämään…

Valmistelu meni seuraavasti: aluksi tehdään varhaiskaaliwokki, sen jälkeen seitan-paprika. Puolisoni piirsi kaaviot asiasta, jotka kertovat suurimman osanruoanlaittoprosessista. Kirjoitin kuitenkin nämä ohjeet myös auki.

Varhaiskaali -stirfry

1 kevät/kesäsipuli
3 valkosipulia
2 tuoretta tai kuivattua chiliä
1 sipuli
1 sellerin varsi
1/3 varhaiskaalista
Öljyä paistamiseen (esim pähkinäöljy)

Kastike:
3-4 tl vaaleaa soijakastiketta
1,5 tl sokeria
1 rkl tummaa viinietikkaa (chinkiang-etikka: korvataan joskus balsamiviinietikalla)
2 tl osterikastiketta (tai vegaanista stir fry -kastiketta, esim tätä)
0,5-1 tl jauhettua sezchuaninpippuria
Suuruste: 2 tl maizenaa ja 1 rkl vettä
– Sekoita ainekset yhteen: aluksi soijakastike, sokeri, viinietikka, osterikastike.
– Tee suuruste toisessa astiassa: sekota maizena ja vesi kunnes seos on nestemäistä. Sekoita lopuksi kastike ja suurus yhteen.

– Tee aluksi kastike
– Silppua kevätsipuli, valkosipuli ja chilit. Poista tuoreista chileistä siemenet jos kyseessä on tulisempi lajike.
– Viipaloi sipuli ja sellerin varsi
– Silppua varhaiskaali
– Sitten ryhdytään paistamishommiin!
– Kuumenna wokkipannussa 1-2 rkl öljyä. Lisää kevätsipuli, valkosipuli, chilit, sipuli ja sellerin varsi, paista noin 2 minuuttia.
– Lisää varhaiskaali, paista n. 2 minuuttia
– Lisää kastike, paista n. 2 minuuttia kunnes kastike on suurustunut.
– Valmista!

Seitan, pavut ja paprika -wok

Pakastepapuja, pari kourallista sulatettuina.
1 prk seitania (mock chicken -purkki, esim. tällainen)
1 paprika
1 valkosipulinkynsi
2 cm pala inkivääriä

Kastike:
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
2 tl summaa soijakastiketta
2 tl tummaa viinietikkaa (chinkiang-etikka: korvataan joskus balsamiviinietikalla)
2 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
Suuruste: 2 tl maizenaa ja 1 rkl vettä
– Sekoita aluksi muut ainekset suurustetta lukuunottamatta
– Tee suuruste toisessa astiassa: sekota maizena ja vesi kunnes seos on nestemäistä. Sekoita lopuksi kastike ja suurus yhteen

– Tee aluksi kastike
– Silppua valkosipulinkynsi ja inkiväärinpala
– Viipaloi paprika
– Valuta seitan purkista, viipaloi isoja kuutioita vähän pienemmäksi
– Sitten lähdetään paistohommiin.
– Lisää kuumaan pannuun 2 rkl pähkinäöljyä ja sulatetut pavut. Paista 5-8 minuuttia, kunnes pavut ovat ryppyisiä.
– Ota pavut pois öljystä hetkeksi sivuun
– Lisää pannuun tilalle (jäljelle jääneeseen öljyyn) seitan ja paprika. Paista 2 minuuttia.
– Lisää valkosipuli ja inkivääri, paista 2 minuuttia.
– Lisää pavut ja kastike
– Laista kaksi minuuttia, kunnes kastike on mukavasti sakeutunut.
– Valmista! Nosta tarjolle ja nauti höyryävistä kulhoista.

Tässäpä vielä nämä alkuperäiset reseptit – arvostin niiden systemaattista otetta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *