Nasi goreng – Indonesialainen paistettu riisi

Nasi goreng on edullinen ja helppo pääruoka. Se puhuttelee varsinkin mausteisen ruoan ystävää. Tämähän on käytännössä pyttipannua, eli aineksissa on paljon improvisaatiovaraa. Annos on vegaaninen ja käytin siihen jasmiiniriisiä. Jos riisi on keitetty etukäteen, reseptin saa tehtyä nopeasti. Paistettu riisi kestää hyvin myös mikroilua.

Resepti vaatii kecap manista, makeaa indonesialaista soijakastiketta, mutta muuten kaikki on aika suoraviivaista. Lisäsin riisin sekaan kirpeää relissiä, johon tuli raakaa inkivääriä ja sitruunaruohoa. Se toi riisiannokseen mielestäni mukavasti kirpeyttä. Tämän mutkan voi vetäistä tarvittaessa suoraksi puristamalla lopuksi vain limettimehua joukkoon.

Miten valmistaa hyvä paistettu riisi? Seikkaperäiset ohjeet aiheeseen löytyvät täältä

Kevään tulo = viimein todellisuutta

Lautasta katsellessa huomaa myös, että kevät on viimein ottanut askeleita myös eteenpäin. Jo oli aikakin! Tuntuu, että viime talven aikana tuli kokattua loputtomasti erilaisia keittoja ja patoja. Nyt aletaan tulla taas siihen vaiheeseen vuotta, että tuntuu luontevalta ottaa paistinpannu tai wokkipannu kouraan. Ehkä kohta grillikin alkaa taas puhutella!

Nasi goreng on kuitenkin siitä erinomainen ruoka, että käytännössä tällainen ruokahan on sesongissa ympäri vuoden. Kesällähän tätä voi paistaa halutessaan vaikkapa muurinpohjapannulla.

nasi goreng

Nasi goreng – Indonesian kansallisruokaa

Nasi goreng on yksi Indonesian kansallisruoista. Sitä syödään paljon myös Malesiassa, Singaporessa ja Bruneissa. Siitä on tullut suosittu annos myös muualla kolonialismin ja muuttoliikeen vuoksi. Indonesia oli Hollannin siirtomaa 350 vuoden ajan. Sen vuoksi annos on yleinen myös hollantilaisissa kotikeittiöissä. Annosta tunnutaan kuvaavan yhtä perinteikkäissä tunnelmissa kuin mitä Britit kuvaavat curryruokiaan. Yksi nasi gorengin tunnusomaisimmista piirteistä on hieman savuinen aromi, joka erottaa sen muista paistetuista riisiannoksista.

Muita Indonesian kansallisruokia ovat muuten soto, satay, rendang ja gado-gado. Maan turismiministeriö valitsi nämä kansallisruoat vuonna 2018.

Käytä ohjeeseen sitä proteiinia, mikä sopii päivän fiiliksen kanssa yhteen. Itse menin nyt sieltä, missä aita oli matalin, ja käytin pelkkiä pakastepapuja. Tofukin sopisi tähän erinomaisesti, varsinkin savutofu. Täältä löytyy tarkempaa analyysiä siitä, mitkä vihannekset toimivat parhaiten paistetun riisin kanssa.

Nasi gorengista on olemassa monia erilaisia tulkintoja. Tämä resepti nojaa erityisesti Lara Leen Coconut & Sambal -keittokirjassa julkaisemaan ohjeeseen. Pidin reseptissä siitä, että maku oli samanaikaisesti sekä mausteisen vahva että kuitenkin raikas.

Aurinkoista päivää!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Nasi goreng

Indonesialainen paistettu riisi. Kasvisten ja proteiinin kanssa mielikuvitus on enemmän kuin sallittu. Keitä jasmiiniriisi edellisenä päivänä, niin ruoka on todella nopeatekoinen.
Annoksia 4 annosta

Ainekset

Nopea maustetahna

  • 1 sitruunaruoho ohueksi silputtuna
  • 5 cm inkivääriä ohueksi silputtuna
  • 4 limetinlehteä ohueksi silputtuna
  • 0,5 tl suolaa

Paistettu riisi

  • 2 dl pähkinöitä esimerkiksi cashewpähkinöitä tai maapähkinöitä. vapaaehtoinen.
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1 sipuli viipaloituna
  • 2 valkosipulia ohueksi pilkottuna
  • 2 porkkanaa kuutioituna pieneksi
  • n. 3 dl sieniä (esim. herkkusieniä)
  • 1 tl kurkumaa
  • n. 7,5 dl keitettyä jasmiiniriisiä (3 dl raakana)
  • 4 rkl kecap manista
  • 3 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
  • 2 dl pakastepapuja
  • suolaa ja valkopippuria, maun mukaan
  • 1 limetin mehu

Ohjeet

  • Aloita tekemällä maustetahna. Hienonna sitruunaruoho, inkivääri ja limetinlehti. Jos sinulla on mortteli, hienonna niitä siellä. Lisää suola ja hienonna seosta vielä hetki. Jätä odottamaan.
  • Paahda seuraavaksi pähkinät paistinpannulla jos käytät niitä. Jätä odottamaan.
  • Lisää seuraavaksi ruokaöljy paistinpannulle. Ruskista sipuleita ja keskilämmöllä noin 3 minuuttia. Lisää valkosipuli ja porkkanat, ja jatka paistamista vielä 3 minuuttia. Lisää sienet ja kurkuma, ja paista vielä 3 minuutin ajan.
  • Sekoita kecap manis, vaalea soijakastike, tomaattipyree ja riisiviinietikka kulhossa. Lisää riisi ja kastike paistoksen sekaan ja sekoita hyvin.
  • Lisää pakastepavut. Paista n. 4-5 minuuttia, kunnes pakastepavut ovat lämmenneet ja riisi on saanut rapeaa pintaa. Lisää pähkinät mukaan.
  • Mausta paistos suolalla ja limetillä

Lisätietoa

Jos ruoan ei tarvitse olla vegaaninen, voit korvata pähkinät paistetulla kananmunalla.
Voit tehdä ruoan myös ilman relissiä. Lisää silloin mukaan limettimehua asteen enemmän.
nasi goreng

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *