Täytetyt paprikat tattarilla, mintulla ja saksanpähkinällä

Täytetyissä kasviksissa on mun mielestä aina jotain erityistä. Niistä tulee olo, että nyt ruoan eteen olisi nähty ihan erityisen paljon vaivaa. Tämä vaikutelma on kuitenkin ei kuitenkaan saisi estää ruoan tekoa: tässä reseptissä uuni tekee merkittävän osan työstä. Nämä vegaaniset täytetyt paprikat ammentavat erityisesti turkkilaisesta kulttuurista. Sen pääroolissa ovat tattarisuurimot, linssit ja saksanpähkinät. Mausteet tuovat ruokaan vähän yllätyksellisyyttä, ja ne sisältävät minttua, rusinoita ja karpaloita. Vaikutelma on tosi juureva, mainiota ruokaa koleilla keleillä.

Yksi tämän reseptin parhaista puolista on se, että tästä ruoasta tulee kerralla isompikin määrä. Ensimmäiseltä ateriakerralta ylijäänyt osuus toimii erinomaisesti uudelleenlämmitettynä ja lounasrasiassakin. Tein paprikoiden oheen nopean turkkilaisen jugurtti-kurkkusalaatin. Kokonaisuus oli näin tosi onnistunut!

Käytin tässä reseptissä pienehköjä, vihreitä paprikoita, joita myydään usein Alanya marketissa – niitä on siellä saatavilla läpi vuoden, mutta paras sesonki on toki nyt syksyllä. Reseptin voi toteuttaa millä vain paprikoilla. Tässäkin reseptissä kattilan keskelle jäi sen verran ylimääräistä tilaa, että yksi punainen paprika eksyi joukkoon… Maun kannalta sillä ei ollut merkittävää eroa.

Tämä resepti on mun mielestä parhaimmillaan syksyllä kun paprikat ovat hyvässä sesongissa, ja ajatus uuniruoasta on enemmän lohdullinen kuin hiostava. Jos etsit keinoja, joilla löytää vähän uutta otetta täytettyihin paprikoihin, ja varsinkin jos pidät mintusta ja kuivatuista hedelmistä lämpimissä ruoissa, niin tämä resepti on kyllä kokeilemisen arvoinen.

Tämä resepti liittyy mun missiooni lisätä tattareita ruoanlaitossa – vähän aikaa sitten tein projektin puitteissa tattaririsottoa. Ehkä sen vuoksi sain myös instatilini ekan edes semisti legitiimiltä kuulostavan yhteistyötarjouksen: lähettäjä oli kiinalaisyritys, joka vei kiinalaistattaria ulkomaille – hyvin olivat skoutanneet läpi mun viimeaikaiset kiinnostuksenkohteet 😀

Täytetyt paprikat tattarilla, mintulla ja saksanpähkinällä – resepti

Paprikoita, koosta riippuen sen verran että mahtuu kattilaan tai pataan

Täyte
n. 1 dl tattarisuurimoita (kypsentämättömiä, paahtamattomia esim. GoGreen)
1 prk punaisia linssejä (kypsennettyjä)
iso sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
1,25 dl saksanpähkinöitä pilkottuna
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
5-6 oksaa silolehtipersiljaa pilkottuna
1,5 tl kuivattua minttua
1,5 tl savustettua paprikaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria (muutama rouhaisu)

Päälle mausteeksi
Kirsikkatomaatteja, noin puolikas rasiasta
Muutama sitruunanlohko

Kastike paprikoille
2,5 dl mietoa kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl kuivattua minttua

– Leikkaa aluksi paprikoista kannet pois ja kaavi siemenet pois sisältä. Asettele ne vieri viereen kuumuutta kestävään kattilaan tai pataan – kattila tullaan laittamaan aluksi liedelle ja sitten uuniin. Asettele paprikat vieri viereen niin, että ne pysyvät pystyssä.
-Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen.
– Täytä paprikat lähes täyteen. Mulla jäi tästä määrästä täytettä yli noin 1,5 dl, mutta nämä paprikat olivatkin pieniä.
– Laitoin paprikoiden päälle kirsikkatomaatin puolikkaita niin, että peittivät täytteen (2-3 per paprika). Lisäsin myös muutaman sitruunanviipaleen paprikoiden päälle.

– Tee seuraavaksi kastike: yhdistä kastikeainekset ja kiehauta se pienessä kasarissa.

– Kaada kastike paprikoiden päälle. Nosta paprikakattila liedelle, kiehauta se aluksi kuumaksi ja laske lämpöä sitten jälkeen keskilämmölle. Anna kiehua kannen alla 15 min. Laita uuni kuumenemaan tässä vaiheessa 225 asteeseen.
– Lisää n. 2dl kuumaa vettä kattilaan ja anna kiehua keskilämmöllä vielä 15 min kannen alla. Tarkista, että tattari on kypsää lopuksi.
– Paista uunissa 225 asteessa (ei kiertoilmaa), ilman kantta, noin 10 minuuttia. 
– Valmista tuli! Tarjoa oheisen kurkkusalaatin kanssa.

Täyteläinen kurkkusalaatti

puolikas kurkku
puolikas sipuli
tilliä, pari oksaa
silolehtistä persiljaa, pari oksaa
1 dl soijajugurttia
1 valkosipulin kynsi
loraus oliiviöljyä
mustapippuria

– Pilko puolikas kurkku ohuiksi viipaleiksi. Ripottele suolaa hitusen päälle ja anna valua (esimerkiksi siivilässä) noin 10-15 minuuttia
– Pilko puolikas kurkku ohuiksi viipaleiksi, ja liota niitä kiehautetun kuumassa vedessä n. 10 minuuttia
– Silppua persilja- ja tillioksat ja hienonna valkosipuli.
– Kun kurkku ja sipuli ovat ehtineet valua tarpeeksi, yhdistä kaikki ainekset.


Tsekkaa myös nämä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *