Täytetyt paprikat tattarilla, mintulla ja saksanpähkinällä

Täytetyt paprikat ovat ihan erityistä ruokaa. Niistä tulee olo, että nyt ruoan eteen olisi nähty ihan erityisen paljon vaivaa. Onneksi kaikki ei ole siltä, miltä se aluksi näyttää, sillä tässä reseptissä uuni tekee merkittävän osan työstä. Tämä vegaaninen resepti ammentaa erityisesti turkkilaisesta keittiöstä. Sen pääroolissa ovat tattarisuurimot, linssit ja saksanpähkinät. Vaikutelma on tosi juureva. Resepti toimii myös monien muiden kasvisten täyttämiseen. Hyviä käyttökohteita olisivat esimerkiksi täytetyt kesäkurpitsat, täytetty kurpitsa, ja tietenkin paprikat kaikissa eri väreissä. Tämä on mainiota ruokaa koleilla keleillä, ja sopii hyvin etenkin syksyn satokausiaikaan.

Turkin ja sen ympärillä olevien maiden keittiöissä on tosi paljon erilaisia dolma-variaatioita, joita tehdään ties minkälaisista kasviksista ja proteiineista. Unescon ruoan maailmanperintölistauksessa dolmien tekoperinne on yhdistetty Azerbaidžaniin.

Toinen syksyinen kasvisruoka: venäjänjuutalainen borssikeitto

Resepti, joka skaalautuu helposti

Yksi tämän reseptin parhaista puolista on se, että tästä ruoasta tulee kerralla isompikin määrä, sen mukaan miten paljon on sattunut hankkimaan paprikoita. Tähteet maistuvat hyvälle mikroiltuna ja toimivat lounasrasiassakin, kunhan vain rasian koko riittää.

Tämä resepti on tehty tattarisuurimoihin, mutta voit korvata ne myös kaura- tai ohrajyvillä tai ruskealla riisillä. Reseptissä tattari kypsennetään paprikoiden sisällä.

Tein paprikoiden oheen nopean turkkilaisen jugurtti-kurkkusalaatin. Kokonaisuus oli tosi onnistunut!

Käytin tässä reseptissä pienehköjä, vihreitä paprikoita, joita olin hankkinut Alanya marketista. Reseptin voi toteuttaa millä vain paprikoilla. Tässäkin reseptissä kattilan keskelle jäi sen verran ylimääräistä tilaa, että yksi punainen paprika eksyi joukkoon. Sen voi tarjota ruokapöydän spesiaalille henkilölle.

Täytetyt paprikat tattarilla, mintulla ja saksanpähkinällä – resepti

Paprikoita, noin 7-8 koosta riippuen. Sen verran, että mahtuu kattilaan tai pataan.

Täyte
n. 1 dl tattarisuurimoita (kypsentämättömiä esim. GoGreen)
1 prk punaisia linssejä (kypsennettyjä)
iso sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
1,25 dl saksanpähkinöitä pilkottuna
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
5-6 oksaa silolehtipersiljaa pilkottuna
1,5 tl kuivattua minttua
1,5 tl savustettua paprikaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria (muutama rouhaisu)

Päälle mausteeksi
Kirsikkatomaatteja, noin puolikas rasiasta
Muutama sitruunanlohko

Kastike paprikoille
2,5 dl mietoa kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyrettä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl kuivattua minttua

– Leikkaa aluksi paprikoista kannet pois ja kaavi siemenet pois sisältä. Asettele ne kuumuutta kestävään kattilaan tai pataan. Asettele paprikat vieri viereen niin, että ne pysyvät pystyssä.
-Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen.
– Täytä paprikat lähes täyteen.
– Laitoin paprikoiden päälle kirsikkatomaatin puolikkaita niin, että peittivät täytteen (2-3 per paprika). Lisäsin myös muutaman sitruunanviipaleen paprikoiden päälle.

– Tee seuraavaksi kastike: yhdistä kastikeainekset ja kiehauta se pienessä kasarissa.

– Kaada kastike paprikoiden päälle. Nosta paprikakattila liedelle, kiehauta se aluksi kuumaksi ja laske lämpöä sitten jälkeen keskilämmölle. Anna kiehua kannen alla 15 min. Laita uuni kuumenemaan tässä vaiheessa 225 asteeseen.
– Lisää n. 2dl kuumaa vettä kattilaan ja anna kiehua keskilämmöllä vielä 15 min kannen alla. Tarkista, että tattari on kypsää lopuksi.
– Paista uunissa 225 asteessa (ei kiertoilmaa), ilman kantta, noin 10 minuuttia. Nosta hetkeksi jäähtymään ja tarjoa vaikkapa oheisen kurkkusalaatin kanssa.

Helppo jugurtti-kurkkusalaatti

puolikas kurkku
puolikas sipuli
tilliä, pari oksaa
silolehtistä persiljaa, pari oksaa
1 dl soijajugurttia
1 valkosipulin kynsi
loraus oliiviöljyä
mustapippuria

– Pilko puolikas kurkku ohuiksi viipaleiksi. Ripottele suolaa hitusen päälle ja anna valua (esimerkiksi siivilässä) noin 10-15 minuuttia
– Pilko puolikas kurkku ohuiksi viipaleiksi, ja liota niitä kiehautetun kuumassa vedessä n. 10 minuuttia
– Silppua persilja- ja tillioksat ja hienonna valkosipuli.
– Kun kurkku ja sipuli ovat ehtineet valua tarpeeksi, yhdistä kaikki ainekset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *