Piparjuuriliha seitanista (törkeän hyvä)

1920-luvun alun muotiruokiin kuuluivat pitkään haudutetut lihanpalat, jonkinlaisella yrttivahvistuksella. Anna Olsoni-Quistin kahden viikon ruokalistassa olikin tarjolla piparjuurilihaa, eli lihaa piparjuurikastikkeen kanssa.

Pohdiskelin useamman hetken, mikä olisi paras tapa toteuttaa tämä herkku kasvisversiona. Päädyin lopulta kotitekoiseen seitankebabiin. Dinan maailma -blogin seitankebabresepti on ollut kauan yksi meidän luotto-ohjeita. Vuodelta 2010 olevaa reseptiä on kokattu meillä varmasti yli kymmenen kertaa. Tein ohjeeseen pieniä muutoksia, erityisesti mausteliemen osalta, saadakseni aikaan lopputuloksen joka on lähempänä 1900-luvun alun makumaailmaa. Seitankebabissa on vähän työtä, mutta jos asiaan suhtautuu leipomisena, niin leivonnaiseksi se on kuitenkin helppo: sen teko (keittäminen, uunissa paistaminen) tuo kuitenkin mukavaa kotoilufiilistä samalla tavoin kuin mitä lihapadatkin ovat oletettavasti tuoneet. Seitan on hyvä tehdä päivää ennen varsinaista ruoanlaittoa.

Kastike oli (yön yli mehustunut) majoneesi-ranskankerma-piparjuuritahna -yhdistelmä, joka toimi kokonaisuudessa erinomaisesti.

Anna Olsoni-Quist -haasteen vuoksi meillä on syöty tavallista enemmän perunoita viime aikoina. Sen seuraus on ollut, että mahdollisuus tehdä ruokaa valmiiksi keitetyistä perunoista on parantunut merkittävästi. Tähän paistoin oheen paistinperunoita – ruskistin sipulia ja lisäsin kuutioidut perunat. Mukaan tilliä tai ruohosipulia – ne kun sopii tällaiseen ruokaan niin hyvin – ja jos haluaa niin oheen myös suolakurkkua.

Tämä annos oli niin kiva, että mun puolestani se olisi täydellinen ehdotus silloin, kun miettii mitä juhlavaa ruokaa kasvissyöjälle voi tarjota silloin, kun muut syö paistia.

Tämä on neljäs osa sarjasta, jossa teen kasvispohjaisia tulkintoja Anna Olsoni-Quistin Kotiliesi-lehdessä 1920-luvun alussa julkaisemista resepteistä.

Resepti: Piparjuuriliha seitanista

(jatkuu)

Seitanmassa:
3 dl gluteenijauhoja
1,5 dl gramjauhoja
1 rkl aromisuolaa
1 tl mustapippuria
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl cayennepippuria
1,25 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä
3 rkl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia

Mausteliemi
2 l vettä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siirappia
2 rkl kasvisliemijauhetta

Marinadi
1,25 dl keitinlientä
1 valkosipulinkynsi
1 tl aromisuolaa
2 rkl soijakastiketta
1 tl mustapippuria

Ohje:
– Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
– Tee aluksi seitantaikina: sekoita kuivat ainekset yhdessä kulhossa, ja toisessa vesi, ruokaöljy, soijakastike ja ketsuppi. Kaada hitaasti neste taikinan joukkoon, ja vaivaa taikinaa reilusti, ainakin viitisen minuuttia.
– Seuraavaksi tee mausteliemi ja kuumenna se paistokasarissa kiehuvaksi.
– Pyörittele seitantaikinasta tanko – joko pitkulaisempi tai paksumpi – ja kääri se alumiinifolioon. Anna sen kylpeä kiehuvassa liemessä noin 15 minuuttia. Ota keitinlientä talteen marinadia varten.
– Laita folioitu seitan astiaan ja kypsennä 175 asteessa n. 35 minuuttia. Nosta sitten lämpötilaa 200 asteeseen ja paista vielä viitisen minuuttia. Nosta jäähtymään.
– Valmista marinadi, leikkaa jäähtyneestä seitanista haluamasi muotoisia suikaleita. Nosta siivut marinadiin ja anna niiden odotella mielellään yön yli.
– Kun olet tarjoamassa ruokaa, paista seitan-leikkeet pannussa öljytilkan kanssa – se on räiskyvää hommaa pannun ollessa kuuma.

Piparjuurikastike
0,5 dl ranskankermaa
0,5 dl majoneesia
2 tl piparjuurta
Mustapippuria myllystä
– Sekoita ainekset ja jätä odottelemaan jääkaappiin.

Tarjoa ohessa esimerkiksi keitettyjä perunoita tai paistinperunoita: tillin maku sopii annoksiin erinomaisesti.

Lämmin suositus tälle reseptille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *