Antipasto: Kesäkurpitsat oliiviöljymarinadissa

Heinä- ja elokuu on kesäkurpitsojen parasta satokausiaikaa. Tämä kesäkurpitsaresepti on mainio tilanteissa, joissa on sattunut saamaan käsiinsä kerralla ison kasan tätä vihannesta. Koko kesäkurpitsasatsi grillataan kerralla ja asetellaan sitten oliiviöljyyn marinoitumaan. Marinoidut kesäkurpitsat toimivat erinomaisesti esimerkiksi leivän päällä, salaatissa tai pastan tai pizzan kanssa.

Viime viikkojen aikana mulla on tullut kokattua enemmänkin kesäkurpitsoista – vähän yli euron kilohinta toimii aika hyvänä kannustimena kokeiluille. Muita kivoja ohjeita, miten olen tehnyt kesäkurpitsasta ovat olleet kesäkurpitsatahna ja kesäkurpitsa-auringonkukkapihvit. Tämä resepti on mukava siitä, että se säilyy jääkaapissa vähän kauemmin kuin nuo kokkailut: säilyvyys on noin viikon luokkaa.

Ennen grillaamista kesäkurpitsat leikataan pitkittäin suikaleiksi, joiden paksuus on noin 1/4-1/6 kesäkurpitsasta. Kuten kesäkurpitsaohjeissa yleisestikin, niin myös tässä on tärkeää, että kesäkurpitsat olisivat pieniä ja maukkaita. Niitä käsivarren kokoisia vettyneitä yksilöitä ei kannata lähteä grillailemaan ison vesipitoisuuden vuoksi.

Leikkaamisen jälkeen kaikki kesäkurpitsat voidellaan oliiviöljyllä ja paistetaan sen jälkeen grillissä. Käytin itse meidän pöytägrilliä – se ei ollut tämän tehtävän kannalta kaikkein esteettisin, mutta ajoi kuitenkin tehtävänsä. Kuumennus ei myöskään lämmittänyt 28-asteista asuntoa yhtä paljon, kuin mitä uuni olisi tehnyt.

Kun kaikki vihannekset on grillattu, ne ladotaan sopivaan astiaan. Kerrosten väliin lisätään vähän pieneksi hakattua valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Myös lehtipersilja olisi toiminut tässä erinomaisesti. Kun yksi kerros on valmis, lisää oliiviöljyä sen verran, että kerros peittyy. Lado päälle sen jälkeen seuraava kerros. Anna makujen tasaantua tunti-pari ennen maistamista.

Pastasalaatti kesäkurpitsoilla
Marinoidut kesäkurpitsat pastasalaatissa. Taustalla pieni käsi annostelemassa ravintohiivaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *