Kylmä riisinuudelisalaatti limetti-kalakastikeella

Jos jostain ruoasta tulen muistamaan kesän 2021 hellejaksot, niin kylmistä nuudelisalaateista. Niissä pääosassa ovat usein samat näyttelijät: limetti, kalakastike ja sokeri. Tein kuukausi takaperin tällä pohjalla aasialaisia retkievässalaatteja. Tämä iso kulhoruoka on hyvin samanhenkinen.

Salaatin keskeinen maku tulee soijapavuista, tuorebasilikasta ja paahdetuista cashew-pähkinöistä. Muut ainekset olivat tomaatti, kurkku ja porkkana. Nuudelit olivat tällä kertaa riisivermisellejä.

Chili tarjottiin erillisessä kulhossa, sillä perheen kolmivuotias ei kestä vielä hyvin tulisuutta. Chili oli kuitenkin erinomainen – odotan, että kohta päästäisiin nauttimaan oman parvekkeenkin satoa! 🙂

Blue Christmas -chilit kypsymässä: hedelmät ovat aluksi violetteja, kunnes muuttuvat lopulta punaisiksi

Resepti: Limetti-kalakastike -kastike nuudeleille

3 limetin mehu
3 rkl kalakastiketta
2 valkosipulin kynttä (hienonnettuna)
3 rkl vaaleaa soijakastiketta
3 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
& chiliä ohessa tarjottuna

Sekoita ainekset keskenään kunnes sokeri on kunnolla liuennut.

Kylmä riisinuudelisalaatti

Aloita salaatti keittämällä vesi, ja lisäämällä kiehuvaan veteen noin 200 grammaa riisivermisellejä. Anna nuudeleiden liota lämpimässä vedessä noin 6-8 minuuttia. Huuhdo sen jälkeen nuudelit ja valuta kylmää vettä päälle klimppiytymisen estämiseksi. Lisää nuudelit isoon kulhoon, kaada kastike päälle ja sekota. Nostele isosta kulhosta nuudelit toiseen astiaan tarjolle. Jos limetti-kalakastiketta jää ison kulhon pohjalle, voit jättää sen toistaiserksi siihen. Myöhemmin, makua tsekatessasi, voit lisätä sitä tarvittaessa.

Valitse muut salaattiainekset valita vähän sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Tähän salaattiin tuli pari nyrkillistä sulatettuja soijapapuja pakasteesta, muutama tomaatti, puolikas kurkku, suikaloitu porkkana ja nyrkillinen cashewpähkinöitä paahdettuna. Kun olet saanut aseteltua kaikki ainekset salaattikulhoon, tarkista vielä nuudeleiden maku. Lisää tarvittaessa joko lisää salaattikastiketta tai mustapippuria.

Tämä resepti on kuudelle henkilölle: meillä siitä riitti useammalle aterialle. Kuten vietnamilainen riisinuudelisalaatti, myös tämä salaatti säilyi jääkaapissa erinomaisesti.