Viininlehtikääryleet mustaherukoiden lehdistä

Mustaherukkapensaasta ei kannata käyttää vain marjoja, sillä sen lehdillä on monia hyviä käyttökohteita niin juomissa kuin ruoissakin. Jokunen vuosi takaperin oli suosittua tehdä mustaherukanlehtikääryleitä. Tällöin asia jäi kuitenkin itseltäni kokeilematta, joten otin nyt vahingon takaisin. Lopputulos yllätti toimivuudellaan, eikä homma ollut niin vaikea kuin aluksi pelkäsin. Tämä mustaherukanlehtikääryleiden resepti on vegaaninen ja hyödyntää kauden (tai kaupan) sieniä. Se sopii hyvin syksyiseen alkupalapöytään, esimerkiksi tsatsikin kanssa tarjottavaksi.

Mustaherukan lehdet ovat arkisessa kokkaamisessa yllättävän monikäyttöisiä, ja niitä käytetään paljon erityisesti juomissa. Yksinkertaisimmillaan mustaherukan lehdistä voi tehdä teetä hauduttamalla lehtiä kiehuneessa vedessä 15-20 minuutin ajan. Mukaan voi lisätä herukan lehtien ohella myös mustia teelehtiä tai rooibosta, ja lopputuloksen voi joko jäähdyttää tai makeuttaa. Myös Louhisaaren juoma, jossa lehtiä käytetään yhtenä osana simatyyppistä juomaa tehdessä, on mainio syy parturoida pihan marjapuskaa.

mustaherukan lehtiä

Myös monissa suolakurkkuresepteissä mustaherukan lehtiä on käytetty antamaan makua ja vauhdittamaan käymisprosessia. Suolakurkkuja tehdessä, jos mustaherukoita ei satu löytymään kaupunkialueelta, hyvään lopputulokseen pääsee myös tammen lehdillä.

Tämän reseptin pohjana oli Georgia Haydenin resepti kirjasta ”Taverna: Recipes from a Cypriot Kitchen” (2019). Tässä kirjassa kääryleisiin viitataan koupepiana, muita nimiä ovat myös dolmat tai dolmadat. Tein Haydenin monia muutoksia – varsinkin siksi, että tässä reseptissä käytetään jauhelihaa. Korvasin myös riisin ohralla, sillä koitan lisätä ohran käyttöä ruokavaliossani – jos ohra ei miellytä tai sitä ei löydy kaapista, korvaa se siis toki pitkäjyväisellä riisillä. Näiden kääryleiden kanssa ei ole niin tarkkaa.

Haydenin kirja on muutenkin täynnä inspiroivia reseptiä, jotka ammentavat Kyproksen alueen keittiöstä. Hayden varoittaa kirjassaan, että tämä resepti ei tuota samanlaisia viininlehtikääryleitä kuin mitä voi ostaa herkkutiskeiltä. Sen sijaan nämä kääryleet ovat hyvin pehmeitä ja makeita, ja hajoavat kun niihin leikataan veitsellä. Ne pysyvät kuitenkin hyvin kasassa sekä tehdessä että jääkaapissa.

Kääryleet ennen keittämistäKun katselin ohjeita mustaviinimarjan lehtien käyttöön viininlehtikääryleissä, huomasin että joissain resepteissä mustaherukan lehtiä käytettiin aina kaksi jokaiseen viininlehtikääryleeseen. Koitin aluksi taitella kääryleitä tähän muotoon, mutta omissa käsissäni ne murenivat kuitenkin liiaksi. Liputan siksi vahvasti yksittäisten viininlehtikääryleiden puolesta! Ainakin mun makuuni ne ovat riittävän isoja.

Tämä resepti ja täyte on tehty 50:lle viininlehtikääryleelle. Kannattaa laskea siihen päälle pari ylimääräistä lehteä, sillä muutama lehti tulee aina hajoamaan aina matkan varrella. Jos ruokittavia suita ei ole kovin suurta määrää, niin määrän voi hyvin myös puolittaa – tai sitten pakastaa puolet kääryleistä. Kääryleet säilyvät hyvänä jääkaapissa noin 4-5 päivää. En lähtenyt itse kikkailemaan oliiviöljyssä säilömisellä, mutta oletettavasti sen avulla säilyvyys kasvaisi muutamalla päivällä.

Olen ilmeisesti kiinnostunut viime aikoina näpertelyä vaativista ruoista – toinen resepti, jossa pääsee taittelupuuhiin, on vasta tekemäni kasvisgyozat.

MustaviinimarjanlehtikääryleetTämä resepti toimi hyvin syksyisillä mustaviinimarjapensaan lehdillä. Mielestäni resepti oli merkittävästi hauskempi tuoreella vastineella kuin kaupoista valmiiksi löydettävillä säilötyillä viininlehdillä. En kokenut myöskään tarpeelliseksi ryöpätä viininlehtiä etukäteen, mustaherukan lehdet ovat riittävän ohuita ilman ryöppäämistäkin. Sesongin ulkopuolella säilötyt viininlehdet käyvät kuitenkin tähän reseptiin erinomaisesti. Kanelia ja minttua sisältävä arominen täyte sopii hyvin myös muille vihanneksille, kuten kesäkurpitsalle, paprikoille, tomaateille ja sipuleille.

Tässä osviittana muutama kuva työvaiheista – resepti tulee niiden jälkeen:

Ensimmäinen työvaihe: Sipulin ja sienien ruskistus
Ensimmäinen työvaihe: Sipulin ja sienien ruskistus
Tomaatin raastaminen: onnistui kohtalaisesti, mutta veitsellekin jäi tehtävää
Tomaatin raastaminen: onnistui kohtalaisesti, mutta veitsellekin jäi tehtävää
Valmis täyte
Valmis täyte
Viininlehtikääryleiden kasaamispiste
Viininlehtikääryleiden kasaamispiste
Rullat alkavat valmistua
Näpertelyosa
Pohjakerros perunoista
Pohjakerros perunoista
Kääryleet ennen keittämistä
Kääryleet ennen keittämistä
Viininlehtikääryleet keittämisen jälkeen
Viininlehtikääryleet keittämisen jälkeen
Viininlehtikääryleet valmiina yksinkertaisten lisukkeiden kanssa
Viininlehtikääryleet valmiina yksinkertaisten lisukkeiden kanssa

Sitten reseptiin!

Mustaherukanlehtikääryleet
50 kpl

2 sipulia
iso loraus (4 rkl) oliiviöljyä
1 dl soijarouhetta & 1,5 tl kasvisliemijauhetta & 2 dl kiehuvaa vettä
100 g herkkusieniä (tai muita sieniä)
5 kypsää tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
200 g täysjyväohraa
1 rkl kuivattua minttua
0,5 tl jauhettua kanelia
mustapippuria myllystä
puolikas nippu lehtipersiljaa
55 mustaviinimarjan lehteä
1 litra kasvislientä
n. 4 perunaa
2 sitruunaa

– Laita soijarouhe tekeytymään: Kaada soijarouhe lämpöä kestävään kulhoon ja lisää mukaan kasvisliemijauhe ja 2 dl kiehuvaa vettä. Anna odottaa noin viisi minuuttia: aloita sillä aikaa muun täytteen valmistaminen.
– Hienonna sipulit ja paista niitä pannulla öljyssä miedolla kolmisen minuuttia.
– Hienonna sienet pieniksi kuutioiksi. Lisää ne sienien kanssa pannulle. Paista yhteensä 10 minuuttia.
– Lisää soijarouhe ja paista, kunnes soijarouhe on saanut vähän väriä pintaansa.
– Tarkista suolan maku ja lisää sitä tarvittaessa.
– Hienonna tai raasta neljä tomaattia ja lisää ne seokseen. Säästä yksi tomaateista keittämiseen.
– Lisää tomaattipyree. Keitä kunnes tomaattien neste on haihtunut vähän pois ja seos on vähän tahnamainen.
– Lisää mukaan ohra, minttu, kaneli ja mustapippuri. Lisää tarvittaessa suolaa.
– Hienonna lehtipersilja ja lisää se mukaan. Anna seoksen jäähtyä kunnes se on helposti käsiteltävää.

Viininlehtikääryleiden teko

– Huuhtele viininlehdet vedellä poistaaksesi hiekanmurut ja muut roskat
– Leikkaa viininlehdistä irralliset lehtirankaosat pois.
– Laita kerrallaan pöydälle muutama viininlehti, tummempi puoli pöytää vasten ja lehtirangan kohta sinuun päin.
– Lisää jokaisen lehden päälle pari teelusikallista täytettä.
– Taittele aluksi sivuosat keskellepäin. Rullaa sen jälkeen lehti pohjasta kohti lehden kärkeä. Tähtäimessä on napakka, mutta ei liian tiukka rulla: ohra tulee turpoamaan lisää vielä kun se keitetään.
– Nosta valmiit kääryleet erilliselle lautaselle. Itse asettelin ne niin, että lehden kärki jäi suhteellisen pohjalle – n. 0,5 cm jäi pohjan ulkopuolelle – näin kääryleet pysyivät hyvin kasassa,
– Aluksi saattaa vähän mietytyttää, pysyvätkö kääryleet hyvin kasassa valmiina ja pystyykö niitä nostamaan uudelleen alkuperäiseltä lautaselta. Yleensä tilanne helpottuu kun kääryleet ovat saaneet vähän asettua. Sen jälkeen nostelukin on hyvin mahdollista.
– Muutama ensimmäinen viininlehtikääryle menee varmasti opetellessa, mutta kun saat rytmistä kiinni, täyttämisprosessi sujuu suhteellisen helposti.
– Täytä kaikki viininlehdet mainitulla tavalla.
– Jos täytettä jää vähän yli, voit käyttää sitä muiden vihannesten täyttämiseen.

Viininlehtikääryleiden paistaminen
– Lämmitä kasvisliemi pienessä kattilassa.
– Kuori perunat ja viipaloi ne noin sentin paksuisiksi paloiksi. Lisää niitä yksi kerros kasarin tai paistinpannun pohjalle. Perunoiden tehtävänä on varmistaa, etteivät kääryleet tartu pohjaan kiinni. Ne ovat kuitenkin myös hyvin herkullisia ja sopivat erinomaisesti tarjottavaksi kääryleiden kanssa!
– Asettele kääryleet pannuun perunoiden päälle. Laita ne suhteellisen tiukasti, mutta jätä viininlehtikääryleille vähän tilaa myös aueta.
– Raasta (tai hienonna) yksi tomaatti viininlehtikääryleiden päälle.
– Purista sitruunoiden mehu kasvisliemen sekaan.
– Kaada kasvisliemi kääryleiden päälle. Sitä tulisi olla sen verran, että viininlehtikääryleet peittyvät kokonaan – mutta ei kuitenkaan enemmän. Jos tarvitset lisää nestettä, lisää mukaan kiehuvaa vettä.
– Laita raskas lautanen kääryleiden päälle ja peitä kasari/paistinpannu joko kannella tai kannen puutteessa alumiinifoliolla.
– Keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes neste on haihtunut lähestulkoon kokonaan.
– Anna kääryleiden jäähtyä ainakin noin 15 minuuttia kannen alla.
– Tarjoa ja nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *